Babiččina pečená husa
Vzpomínky na babiččina jídla nás většinou provázejí celý život. Pečená husa patří k majstrštykům zkušených kuchařů i kuchařek, ale podle tohoto receptu ji jistě zvládne každý. Šťavnatou pečínku servírujeme tradičně s knedlíkem a zelím.
Suroviny pro 6 porcí
6 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 18 158 560 kJ / 4 340 000 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 350 000,00 g |
Tuky | 326 666,67 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 1 050,00 g |
Sodík | 2 800,00 g |
Sůl | 7 000,00 g |
Sacharidy | 0,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Je to nostalgická vzpomínka na babičku, skvělou kuchařku a nádherný kuchyňský kachlák, kde se nedalo otočit knoflíkem, ale teplota se regulovala druhem spalovaného dřeva a množstvím vzduchu vpuštěného přes tzv. popelník.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
30. 9. 2017 08:18
Si myslím, že už ji nenajdete. Vždytˇ jste ji snědli !

A k receptu ? Věda to není: přes noc 10-12 hodin a pouze při max 90° a do poloviny podlitou, aby nevyschla. Poté otočíme prsíčkama nahoru a dopečeme při vyšší teplotě do zlatova. Poléváme. Dobrou chutˇ


21. 12. 2013 21:21

21. 12. 2013 20:58


5. 12. 2013 20:17

7. 11. 2013 20:15
Já to dělám takhle: Den předem husu řádně osolím a okmínuji vně i uvnitř. V den pečení do ní nacpu 1-2 rozkrojená jablka a 1 rozkrojenou cibuli. jedno jablko a velkou cibuli poházím okolo do pekáče.Podliji trochu vodou a dám do trouby péct na 70-80 stupňů na 12 slovy dvanáct hodin! Potom odklopím vrchní pekáč a na cca půl hodiny zvíším na 180 grádů aby se udělala kůrčička a potom servíruji!


7. 11. 2013 16:30
Může to být ono? Také jsem to dost hledala

14. 5. 2013 23:24
27. 12. 2012 10:18

16. 11. 2012 09:05
Dobrý den, myslím,že se pekla 4 hodiny na 150 stupňů, poté se nechala přes noc v troubě a ráno se dopekla již jen 45 min. - takto se peče kachna, podle mého názoru se tentýž postup dá použít na husu.
Třeba to pomůže.. Nashledanou.
14. 11. 2012 20:25

10. 11. 2012 17:51

Kategorie receptu: Drůbeží maso
Doba přípravy Doba přípravy: 6,5 hodiny
Počet porcí Počet porcí: 6
Suroviny:
3 ks husích prsou s kostí a kůží
sůl, kmín, voda
Postup
Husí prsa vydatně potřeme solí jak z vnitřní kostní části, tak i z vnější kožní části, posypeme celým kmínem a za pomoci nože kůži mnohokráte propícháme (bude hodně sádla). Husí prsa vložíme do pekáče kostí dolů a podlijeme 1 dl vody. Pekáč přikryjeme a pečeme v troubě při minimální teplotě cca 90-110 stupňů 3 hodiny. Po celou dobu nekontrolujeme a nenakukujeme-byť je to velmi těžké vzhledem k linoucí se vůni po kuchyni. Po 3 hodinách pekáč vyděláme, prsa přelijeme vypečeným sádlem, které v pekáči necháme, znovu zakryjeme, vrátíme do trouby a při stejné teplotě pečeme další 3 hodiny (opět nenakukujeme a držíme se stolu, neboť ta vůně dostupuje vrcholu). Po celkem 6 hodinách pekáč vyjmeme a nezakryté dopečeme na kůrčičku cca 30 minut. Husí prsa vyjmeme – opatrně neboť jsou nádherně rozpadající se. Odstraníme lehkým manévrem hrudní tenkou kost, podélně přepůlíme na porce a podáváme se zelím bílým, červeným, knedlíkem houskovým a bramborovým. A teď už jen dobrou chuť, neboť Vás čeká odměna: po 6,5 hodinách čekání luxusní chuť nevysušených a ve vlastním sádle konfitovaných husích prsíček. Z pekáče slijeme a scedíme vypečené husí sádlo, které se nám bude hodit při přípravě jiných kulinářských specialit – ale pozor v ledničce vydrží cca jen jeden měsíc.
25. 2. 2012 09:24

19. 2. 2012 14:00
nebo tohle? http://kmotrdrobek.mypage.cz/menu/drubez/nalozena-...
dále http://home.karneval.cz/0187246401/husa.html
19. 2. 2012 13:45

12. 11. 2011 22:34
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Francouzské brambory pro jednoho (z HF)
Přidáno před 2 hodinami

Pečené brambory s mrkví a libečkem
Přidáno před 4 hodinami

Rybízový závin s tvarohem
Přidáno před 5 hodinami

Černé palačinky s pomerančovou marmeládou a omáčkou
Přidáno před 7 hodinami

Sumeček africký na zelenině a žampionech
Přidáno před 7 hodinami

Pomazánka z tresčích jater s vejci
Přidáno 20. 3. 2023 08:33
Právě bylo uvařeno:

Česnekovo-nivová pomazánka
uvařil/a Marcela0123
před 4 minutami

Fazole starého rančera
uvařil/a Foxinka
před 4 minutami

Gratinované brambory z Francie
uvařil/a MARVEN
před 31 minutami

Jednoduché, rychlé a levné těsto na štrúdl
uvařil/a Merylas
před 31 minutami

Hamburgerové bulky
uvařil/a LucieS81
před 42 minutami

Francouzské brambory pro jednoho (z HF)
uvařil/a Marcela0123
před 1 hodinou

Strakonické "štrúdle"
uvařil/a Franibald
před 3 hodinami

Rychlé a křehoučké taštičky
uvařil/a Schwimmhexe
před 3 hodinami

Svíčková na smetaně
uvařil/a Schwimmhexe
před 3 hodinami

Marinovaný králík
uvařil/a ing.zdenek.trojan@seznam.cz
před 3 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: pečená husa husa recepty pečená husa recept husa recept husa pečena pečení husy husa recepty pečení jak správně upéct husu recept na pečení husy husa pečená přes noc recept na pečenou husu recept husa top recepty pecena husa pečeme husu jak se peče husa recept pečená husa jak upect husu recept na husu recepty husa pomalu pečená husa
Suroviny: husa, sůl, majoránka, voda
Babiččina pečená husa
Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/16vm
36 názorů