Babiččina pečená husa
Vzpomínky na babiččina jídla nás většinou provázejí celý dospělý věk. Pečená husa patří k majstrštykům kuchařů i kuchařek a podle tohoto receptu ji určitě zvládnou mnozí.
Suroviny pro 1
1
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Je to nostalgická vzpomínka na babičku, skvělou kuchařku a nádherný kuchyňský kachlák, kde se nedalo otočit knoflíkem, ale teplota se regulovala druhem spalovaného dřeva a množstvím vzduchu vpuštěného přes tzv. popelník.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
30. 9. 2017 09:18
Helinca:
Si myslím, že už ji nenajdete. Vždytˇ jste ji snědli !
A k receptu ? Věda to není: přes noc 10-12 hodin a pouze při max 90° a do poloviny podlitou, aby nevyschla. Poté otočíme prsíčkama nahoru a dopečeme při vyšší teplotě do zlatova. Poléváme. Dobrou chutˇ
21. 12. 2013 22:21
eligie: Sem s ním! Už tady měl být!
21. 12. 2013 21:58
Mila pani,tento recept nemá chybu,já ji dělá taktéž jako vy,ale mohu napsat,že nikdy nezbude,jsem též starši babička i tak si toho považuji a posilám 1bodika
5. 12. 2013 21:17
koupila jsem husu, jako že dám do trouby - peču a jím. Jak lehkovážné. Nechám se překvapit jak dopadnu se zvířetem.
7. 11. 2013 21:15
Pro Helinca:
Já to dělám takhle: Den předem husu řádně osolím a okmínuji vně i uvnitř. V den pečení do ní nacpu 1-2 rozkrojená jablka a 1 rozkrojenou cibuli. jedno jablko a velkou cibuli poházím okolo do pekáče.Podliji trochu vodou a dám do trouby péct na 70-80 stupňů na 12 slovy dvanáct hodin! Potom odklopím vrchní pekáč a na cca půl hodiny zvíším na 180 grádů aby se udělala kůrčička a potom servíruji!
7. 11. 2013 17:30
Helinca: Našla jsem toto: www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/207562221900029/?deid=1137&recept=346
Může to být ono? Také jsem to dost hledala
15. 5. 2013 00:24
Helinca: Peču husu podle Kuchařky naší vesnice a nemá chybu - jen tu, že se dnes těžko sežene dobrá husa. Pokud to zde není a pokud je to povoleno, můžu recept opsat.
27. 12. 2012 11:18
Marie Čápová:...souhlasím,na druhý den je lepší...
16. 11. 2012 10:05
Helinca:
Dobrý den, myslím,že se pekla 4 hodiny na 150 stupňů, poté se nechala přes noc v troubě a ráno se dopekla již jen 45 min. - takto se peče kachna, podle mého názoru se tentýž postup dá použít na husu.
Třeba to pomůže.. Nashledanou.
14. 11. 2012 21:25
ma vlastnorucni prvni upecena husa v zivote a byla vyborna! Dekuji za paradni recept!!! Moc jsme si pochutnali
10. 11. 2012 18:51
Co takhle ?
Kategorie receptu: Drůbeží maso
Doba přípravy Doba přípravy: 6,5 hodiny
Počet porcí Počet porcí: 6
Suroviny:
3 ks husích prsou s kostí a kůží
sůl, kmín, voda
Postup
Husí prsa vydatně potřeme solí jak z vnitřní kostní části, tak i z vnější kožní části, posypeme celým kmínem a za pomoci nože kůži mnohokráte propícháme (bude hodně sádla). Husí prsa vložíme do pekáče kostí dolů a podlijeme 1 dl vody. Pekáč přikryjeme a pečeme v troubě při minimální teplotě cca 90-110 stupňů 3 hodiny. Po celou dobu nekontrolujeme a nenakukujeme-byť je to velmi těžké vzhledem k linoucí se vůni po kuchyni. Po 3 hodinách pekáč vyděláme, prsa přelijeme vypečeným sádlem, které v pekáči necháme, znovu zakryjeme, vrátíme do trouby a při stejné teplotě pečeme další 3 hodiny (opět nenakukujeme a držíme se stolu, neboť ta vůně dostupuje vrcholu). Po celkem 6 hodinách pekáč vyjmeme a nezakryté dopečeme na kůrčičku cca 30 minut. Husí prsa vyjmeme – opatrně neboť jsou nádherně rozpadající se. Odstraníme lehkým manévrem hrudní tenkou kost, podélně přepůlíme na porce a podáváme se zelím bílým, červeným, knedlíkem houskovým a bramborovým. A teď už jen dobrou chuť, neboť Vás čeká odměna: po 6,5 hodinách čekání luxusní chuť nevysušených a ve vlastním sádle konfitovaných husích prsíček. Z pekáče slijeme a scedíme vypečené husí sádlo, které se nám bude hodit při přípravě jiných kulinářských specialit – ale pozor v ledničce vydrží cca jen jeden měsíc.
25. 2. 2012 10:24
spagetka:strašně moc dík za pomoc, ale ani jedna z nich to není bylo to snad něco jako že pekla babička - šlo se na pole - husa se mezitím udělala , vtip byl právě v tom, že se den předem namočená v mléce vyjmula, osolila, okmínovala, dala do pekáče, a na málo - to je to, nevím kolik - stupňů nechala X hodin péct, je to něco jako www.baby-cafe.cz/modules.php?file=viewtopic&name=Forums&t=10593 - nepropichovala se, neotáčela, nepodlévala - jednou jsem ji dělala, byla to nejlepší husa ve vesmíru, ale jaksi jsem si ji neuložila s tím, že si ji kdykoliv najdu - a už jí hledám druhý měsíc, přece se z netu nemohla vypařit úplně !!! Kdyby Vás ještěš něco napadlo, prosím písněte, dík a nádherný sluníčkový víkend HŠ
19. 2. 2012 15:00
Helinca:je to tohle? http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-klu...
nebo tohle? http://kmotrdrobek.mypage.cz/menu/drubez/nalozena-...
dále http://home.karneval.cz/0187246401/husa.html
19. 2. 2012 14:45
Zdravím všechny - a "volám" o pomoc. Vloni jsem někde našla recept na pomalu pečenou husu - naložit do slaného mléka, druhý den slít, jen osolit a okmínovat, zavřít do pekáče a asi 6 hodin péct - nepodlévá se, nepropichuje, neotvírá. Nebyla jsem dost inteligentní na to, abych si recept uložila, a teď ho nemůžu najít - netušíte o něm někdo něco? Mocmoc prosím o pomoc při hledání ... a "pomalu pečená martinská husa" - přes noc.... to není .... dík Helča
12. 11. 2011 23:34
To je ten správný recept na Husičku.Moje paní Lubka tu husičku peče zrovna tak a vždy výborná.Já zase umím postavit ten kachloví sporák na to pečení a ne jen té husičky.romanskrejpek@seznam.cz
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Holandský řízek pečený s bramborami
Přidáno před 3 hodinami

Hraběnčiny brambory
Přidáno před 7 hodinami

Zelný salát s jogurtovo-hořčicovou zálivkou
Přidáno 29. 6. 2022 18:06

Domácí vegan ledňáky bez lepku, mléka, vajec a sóji
Přidáno 29. 6. 2022 13:58

Domácí rýžová smetana
Přidáno 29. 6. 2022 13:37

Cuketový věnec
Přidáno 29. 6. 2022 11:32
Právě bylo uvařeno:

Rychlá marináda na kuře
uvařil/a mazlak
před 2 hodinami

Jednoduchá mramorová bábovka
uvařil/a Aelin
před 4 hodinami


Bublanina s třešněmi (nebo jiným ovocem)
uvařil/a siana
před 4 hodinami

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem
uvařil/a Wanilor
před 5 hodinami

Jahodové knedlíky z tvarohového těsta
uvařil/a 41744
před 8 hodinami

Moravský vrabec podle Receptur teplých pokrmů (tzv. normy)
uvařil/a MarieKris
před 8 hodinami

Snadný štrúdl
uvařil/a Lenka Cech
před 8 hodinami

Falešný španělský ptáček
uvařil/a Alenapalanova
před 9 hodinami

Krůtí miniřízečky v kari těstíčku
uvařil/a Hanes
před 23 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: pečená husa husa recepty pečená husa recept husa recept husa pečena pečení husy husa recepty pečení jak správně upéct husu recept na pečení husy husa pečená přes noc recept na pečenou husu recept husa top recepty pecena husa pečeme husu jak se peče husa recept pečená husa jak upect husu recept na husu recepty husa pomalu pečená husa
Suroviny: husa, sůl, majoránka, voda
Babiččina pečená husa
Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/16vm
36 názorů