Babiččina pečená husa

Jenda1 Kuchař: Jenda1

Drůbeží maso 36 názorů

Suroviny

mladá husa cca 3,5 kg
sůl
domácí majoránka
voda
Recept si zatím oblíbilo 39 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z omyté a očištěné mladé husy vyjmeme vnitřní sádlo a dáme na dno pekáče. Husu uvnitř i na povrchu osolíme. Stonky domácí majoránky dáme na dno pekáče (na vnitřní sádlo) a vložíme i dovnitř husy.

  2. Husu do pekáče položíme prsíčky dolů, nahoru položíme majoránku, podlijeme horkou vodou, přikryjeme a dáme do trouby rozpálené na 200°C.

  3. Po půlhodině husu otočíme, teplotu snížíme na 180°C a pečeme dalších 30 minut (průběžně podléváme, poléváme, propichujeme tukové polštářky a vypečené sádlo odebíráme).

  4. Pak husu naporcujeme, dáme zpět do pekáče a další půlhodinu pečeme přikryté. Pekáč odkryjeme a za občasného podlévání a polévání tvoříme křupavou kůrčičku.

Poznámka

Je to nostalgická vzpomínka na babičku, skvělou kuchařku a nádherný kuchyňský kachlák, kde se nedalo otočit knoflíkem, ale teplota se regulovala druhem spalovaného dřeva a množstvím vzduchu vpuštěného přes tzv. popelník.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 734 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Babiččina pečená husa

  • Petr Kuchař Petr Kuchař(neregistrovaný)

    Helinca:
    Si myslím, že už ji nenajdete. Vždytˇ jste ji snědli ! :-D
    A k receptu ? Věda to není: přes noc 10-12 hodin a pouze při max 90° a do poloviny podlitou, aby nevyschla. Poté otočíme prsíčkama nahoru a dopečeme při vyšší teplotě do zlatova. Poléváme. Dobrou chutˇ :-8 :yes:

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    eligie: Sem s ním! Už tady měl být!:-D

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Mila pani,tento recept nemá chybu,já ji dělá taktéž jako vy,ale mohu napsat,že nikdy nezbude,jsem též starši babička i tak si toho považuji a posilám 1bodika:yes::-!

    Odpovědět

  • Jiťa Jiťa(neregistrovaná)

    koupila jsem husu, jako že dám do trouby - peču a jím. Jak lehkovážné. Nechám se překvapit jak dopadnu se zvířetem. :yes:

    Odpovědět

  • Kódl Kódl(neregistrovaný)

    Pro Helinca:
    Já to dělám takhle: Den předem husu řádně osolím a okmínuji vně i uvnitř. V den pečení do ní nacpu 1-2 rozkrojená jablka a 1 rozkrojenou cibuli. jedno jablko a velkou cibuli poházím okolo do pekáče.Podliji trochu vodou a dám do trouby péct na 70-80 stupňů na 12 slovy dvanáct hodin! Potom odklopím vrchní pekáč a na cca půl hodiny zvíším na 180 grádů aby se udělala kůrčička a potom servíruji!;-):yes:

    Odpovědět

  • Hanka Hanka(neregistrovaná)

    Helinca: Našla jsem toto: http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/207562221900029/?deid=1137&recept=346
    Může to být ono? Také jsem to dost hledala ;-)

    Odpovědět

  • eligie eligie

    Helinca: Peču husu podle Kuchařky naší vesnice a nemá chybu - jen tu, že se dnes těžko sežene dobrá husa. Pokud to zde není a pokud je to povoleno, můžu recept opsat.

    Odpovědět

  • Květoslav Květoslav(neregistrovaný)

    Marie Čápová:...souhlasím,na druhý den je lepší...:-)

    Odpovědět

  • Marie Čápová Marie Čápová(neregistrovaný)

    Helinca:
    Dobrý den, myslím,že se pekla 4 hodiny na 150 stupňů, poté se nechala přes noc v troubě a ráno se dopekla již jen 45 min. - takto se peče kachna, podle mého názoru se tentýž postup dá použít na husu.

    Třeba to pomůže.. Nashledanou.

    Odpovědět

  • Miska Miska(neregistrovaná)

    ma vlastnorucni prvni upecena husa v zivote a byla vyborna! Dekuji za paradni recept!!! Moc jsme si pochutnali :-K

    Odpovědět

  • Iva Iva(neregistrovaná)

    Co takhle :-)?
    Kategorie receptu: Drůbeží maso
    Doba přípravy Doba přípravy: 6,5 hodiny
    Počet porcí Počet porcí: 6
    Suroviny:

    3 ks husích prsou s kostí a kůží
    sůl, kmín, voda
    Postup

    Husí prsa vydatně potřeme solí jak z vnitřní kostní části, tak i z vnější kožní části, posypeme celým kmínem a za pomoci nože kůži mnohokráte propícháme (bude hodně sádla). Husí prsa vložíme do pekáče kostí dolů a podlijeme 1 dl vody. Pekáč přikryjeme a pečeme v troubě při minimální teplotě cca 90-110 stupňů 3 hodiny. Po celou dobu nekontrolujeme a nenakukujeme-byť je to velmi těžké vzhledem k linoucí se vůni po kuchyni. Po 3 hodinách pekáč vyděláme, prsa přelijeme vypečeným sádlem, které v pekáči necháme, znovu zakryjeme, vrátíme do trouby a při stejné teplotě pečeme další 3 hodiny (opět nenakukujeme a držíme se stolu, neboť ta vůně dostupuje vrcholu). Po celkem 6 hodinách pekáč vyjmeme a nezakryté dopečeme na kůrčičku cca 30 minut. Husí prsa vyjmeme – opatrně neboť jsou nádherně rozpadající se. Odstraníme lehkým manévrem hrudní tenkou kost, podélně přepůlíme na porce a podáváme se zelím bílým, červeným, knedlíkem houskovým a bramborovým. A teď už jen dobrou chuť, neboť Vás čeká odměna: po 6,5 hodinách čekání luxusní chuť nevysušených a ve vlastním sádle konfitovaných husích prsíček. Z pekáče slijeme a scedíme vypečené husí sádlo, které se nám bude hodit při přípravě jiných kulinářských specialit – ale pozor v ledničce vydrží cca jen jeden měsíc.

    Odpovědět

  • Helinca Helinca

    spagetka:strašně moc dík za pomoc, ale ani jedna z nich to není ;-( bylo to snad něco jako že pekla babička - šlo se na pole - husa se mezitím udělala , vtip byl právě v tom, že se den předem namočená v mléce vyjmula, osolila, okmínovala, dala do pekáče, a na málo - to je to, nevím kolik - stupňů nechala X hodin péct, je to něco jako http://www.baby-cafe.cz/modules.php?file=viewtopic&name=Forums&t=10593 - nepropichovala se, neotáčela, nepodlévala - jednou jsem ji dělala, byla to nejlepší husa ve vesmíru, ale jaksi jsem si ji neuložila s tím, že si ji kdykoliv najdu - a už jí hledám druhý měsíc, přece se z netu nemohla vypařit úplně !!! Kdyby Vás ještěš něco napadlo, prosím písněte, dík a nádherný sluníčkový víkend HŠ

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

  • Helinca Helinca

    Zdravím všechny - a "volám" o pomoc. Vloni jsem někde našla recept na pomalu pečenou husu - naložit do slaného mléka, druhý den slít, jen osolit a okmínovat, zavřít do pekáče a asi 6 hodin péct - nepodlévá se, nepropichuje, neotvírá. Nebyla jsem dost inteligentní na to, abych si recept uložila, a teď ho nemůžu najít ;-( - netušíte o něm někdo něco? Mocmoc prosím o pomoc při hledání ... a "pomalu pečená martinská husa" - přes noc.... to není .... dík Helča

    Odpovědět

  • Roman Skřejpek Roman Skřejpek(neregistrovaný)

    To je ten správný recept na Husičku.Moje paní Lubka tu husičku peče zrovna tak a vždy výborná.Já zase umím postavit ten kachloví sporák na to pečení a ne jen té husičky.romanskrejpek@seznam.cz

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: pečená husa husa recepty pečená husa recept husa recept husa pečena husa recepty pečení jak správně upéct husu pečení husy recept na pečení husy recept husa pečeme husu jak se peče husa top recepty pecena husa husa pečená přes noc recept pečená husa jak upect husu recept na pečenou husu recepty husa recept na husu pomalu pečená husa

Zapomněl/a jsem heslo