Okurky velmi dobré

Suroviny

Do sklenice o obsahu 0,7 l připravte:
1 malou mrkev nebo několik koleček z mrkve velké
3 kolečka křenu
1/2 malé cibule
2 hřebíčky
3 celé pepř
3 kuličky nového koření
malý bobkový list
asi 1 cm celé skořice
kousek vinného nebo višňového listu
snítku kopru
1 stroužek česneku
špetka hořčičných semínek
2 vrchovaté polévkové lžíce cukru krystal nebo krupice
1 kávová lžička soli
malou skleničku octu 0,5 dl

Postup přípravy receptu

  1. Na dno každé sklenice dáme cukr, sůl, koření, ocet a pak rovnáme okurky, které prokládáme zeleninou, koprem a listem.

  2. Až máme sklenici plnou, zalijeme ji horkou vodou, zavíčkujeme a narovnáme do zavařovacího hrnce. Přivedeme k varu a od té doby sterilujeme pouhých 5 minut při 100°C.

  3. Vytáhneme a po vychladnutí otočíme dnem vzhůru, necháme do rána stát a druhý den, již zase otočené zpět, je uložíme.

Poznámka od kuchařky

Tento recept jsem získala od své milé kamarádky Lidušky, jednou jsme si k nim přijeli pro ovoce a okurky na zavaření a ona nám tyto své, již hotové, k ochutnání nabídla. Byla jsem z nich přímo nadšená. Malé, křupaly a nálev výborný. Samozřejmě jsem ji poprosila o recept a od té doby, i když jsem jich vyzkoušela dost, jiné než tyto, nedělám.

Není v nich žádná chemie, díky česneku se nikdy nekazí. Kdysi jsme si nosili do práce vzorky zabíjaček, okurek i čalamád a můžu vám s klidným svědomím napsat, že takto okurky zavařuje celé mé široké okolí i všichni příbuzní a známí, kteří je ochutnali. Dokonce i manželky u nás pracujících řemeslníků :-) Třeba se vám také zalíbí. Letos jsme je ještě nedělali, ale protože už se prodávají, tento recept v předstihu zveřejňuji pro ty rychlejší :-) Pokud se pro ně rozhodnete, ať vám chutnají.

P.S. Původně jsem recept nazvala Znojemské okurky, protože kamarádka, od níž ho mám, tam bydlí, ale hlásilo mi to, že tento název tu je a tak ho musím změnit. Ovšem na jejich chuti to vůbec nic nemění.

Komentáře k receptu Okurky velmi dobré

  • MajaV MajaV

    Minulý týden jsem zkusila zavařit okurky podle tohoto receptu, dnes jedna sklenice otevřena na ochutnání a jsou super! Hlavně je skvělé, že se nemusí svařovat nálev, který zásadně přebývá a nebo se nedostane. Tohle je rychlé a fakt jsou okurky moc chutné:yes:

    Odpovědět

  • yanull yanull (autorka receptu)

    hosta: S tímto názorem naprosto souhlasím, pokud jsou okurky pevné a dodrží se doba, tak jsem nikdy neměla problém a křupavé byly vždy.:-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka (moderátorka)

    makla: ja tipujem na vysokú teplotu počas sterilovania. Hlavne, že sa zjedia a nevyhodia.

    Odpovědět

  • hosta hosta

    makla: mohly být okurky "uvadlé", změklé před nakládáním - je dobré je na nějakou dobu před úpravou nechat namočené ve studené vodě - jinak ani křen nepomůže;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    :-K
    makla:
    Nevíte, jestli jste dala křen?:-O
    No, pokud jste nakládala do skla, pak mi nenapadá nic pitomějšího než ta filmová hláška: Stěrače stírají! :-D

    Odpovědět

  • makla makla

    no ted si nejsem jistá jestli jsem tam dala ten křen :-(

    Odpovědět

  • makla makla

    jj vařila jsem chvilku začla voda dělat bublinky tak jsem vyndala, okurky se snědí i tak jen nevím ,kde jsem udělala chybu,že nekřupou

    Odpovědět

  • casino casino

    makla:
    Ffčíl už asi nic, že ;-( A když na stole jiných nebude, stejnak zmiznou :-D
    No a příště dodržet postup (opravdu jste vařila pouhých 5 minut? a opravdu jste sklenice hned vylovila z vřelé vody? - na toto je výborný zav. hrnec s výsuvným roštem.
    A křen můžete krájet na silnější kolečka (a dala jste ho vůbec do zavařovačky? :-K
    (v bubnové pračce /lze samozřejmě praktikovat i v hrnci/ obsah rychle zchladím přebytkem studené vody - sklenice tedy ani neobracím) :yes:

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    makla: bohužel myslím,že s tím už nic neuděláš,může to být,že se sterilovaly moc dlouho.Já okurky steriluji opravdu jen chvíli,aby se chytlo víčko,tak koukám a jakmile se začne ve sklenicích lák vařit,tak vypínám.Náš děda kdysi dělal okurky tak,že se nesterilovaly,sklenice se vázaly celofánem a uložily se do chladu.

    Odpovědět

  • makla makla

    Co dělat ,když okurky nekřupou a jsou mekké? ;-(

    Odpovědět

  • casino casino

    Alahatl:
    Ano:-)

    Odpovědět

  • Alahatl Alahatl

    Zavařují se víkem nahoru?

    Odpovědět

  • Satanica Satanica

    Recept se mi zdá velmi dobrý. Máte někdo zkušenost se zavařením okurek v myčce? Máme indukci a ta se mi zdá na zavařování v klasickém hrnci nevhodná a nechci kupovat el. hrnec.

    Odpovědět

  • aknelka aknelka(neregistrovaná)

    ještě dodám, že steriluji při 150*C vtroubě asi 20 minut

    Odpovědět

  • aknelka aknelka(neregistrovaná)

    nálev jsem vyzkoušela, moc jsem neměla důvěru k té skořici, ale jsou super
    dělala jsem i řezy, tam jsem vynechala skořici i hřebíček, a taky vynikající
    přepisuji do kuchařky

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4

Tématické fráze: lak na okurky výborný lák na okurky znojemský dobrý nálev na okurky výborný lák na okurky lak na znojemske okurky recepty z okurek jak dlouho vařit okurky nálev na okurky s cukerinem lák na okurky do sklenice zaváření okurek recept na znojemské okurky výborné nálev na okurky přímo do sklenic lák na okurky bez vaření nálev na znojemské okurky okurky vyborny nalev na okurky nálev na okurky do sklenice lak na okurky s cukerinem znojemský lák na okurky recept na lák na okurky