České buchty

Jitta Mat Kuchařka: Jitta Mat

Doba přípravy: 2 hodiny 5 porcí Moučníky , Kynuté 38 názorů

Suroviny

500 g polohrubé mouky
špetka soli
vanilkový cukr
1 kostka droždí
1/4 l mléka
10 dkg másla
7 dkg moučkového cukru
2 žloutky
TVAROHOVÁ náplň:
5 dkg másla
5 dkg cukru moučka
2 vejce (2 žloutky, sníh ze 2 bílků)
30 dkg tvarohu
vanilka
citronová kůra
1 hořká mandle (strouhaná nebo kapka hořkomandlového aroma)
mléko (na vyladění konzistence)
strouhanka (na vyladění konzistence)
rozinky (pokud máte rádi)
MAKOVÁ náplň:
12 dkg máku (mletého)
3,5 dcl mléka
4 dkg cukru
1/2 dkg másla
1/2 lžičky perníkového koření
1/2 lžičky skořice
citronová kůra
kapka hořkomandlového aroma
3 dkg medu (nebo rybízového džemu)
2 dkg čokolády (strouhané)
Umletý mák uvařit s cukrem v mléce do měkka, pak do zchladlého ostatní.
JABLKOVÁ náplň:
30 dkg jablek
8 dkg cukru
skořice
citronová kůra
šťáva z 1/2 citronu
badyán (na špičku nože)
3 dkg perníku (strouhaného, na zahuštění)
Čtvrtky jablek podlijeme studenou vodou a pod poklicí udusíme do měkka. Měkké prolisujeme nebo umícháme a přidáme zbytek.
OŘECHOVÁ náplň:
10 dgk ořechů (mletých)
1 lžíce vody
5 dkg cukru
3 lžíce sladké smetany
vanilka (na špičku nože)
citronová kůra
1 utlučený hřebíček
Mleté ořechy nasypeme do cukru svařeného s vodou na slabou nit, zamícháme, přidáme horkou sladkou smetanu, vanilku, citron. kůru a hřebíček a dle potřeby strouhanku.
POVIDLOVÁ náplň:
12 dkg povidel
6 dkg cukru moučka
skořice
citronová kůra
1/2 lžíce rumu (nebo tresť)
Dobrá hustá povidla zředíme vlažnou vodou a přidáme zbytek.
Recept si zatím oblíbilo 41 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vypracujeme kynuté těsto, necháme kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem a poté lžící vykrajujeme bochánky, asi 7 cm v průměru. Ty pak rozválíme na pomoučněném vále a plníme tvarohem, povidly apod.

  2. Dáváme na plech s vyšším okrajem nebo do pečící formy, kterou jsme vymazali tukem. Také buchty potíráme okolo, aby pak šly dobře oddělit od sebe.

  3. Pečeme do zlatohněda v troubě na 190°C.

Poznámka

Zdroj: M.Sandtnerová-Kuchařské předpisy (1941), upraveno

Recepty nádivek uvádím v receptu http://www.toprecepty.cz/recept/42443-poctive-napl... : tvarohová, maková, jablková, ořechová, povidlová - jedna lepší než druhá!

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 397 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: České buchty

  • Marcela Metzova Marcela Metzova

    Pekla jsem dnes, vynikajici, děkuji ????

    Odpovědět

  • merylmartas merylmartas

    Moc děkuji za recept, buchty se povedly ☺ Měla bych jen jednu výtku... postup přípravy mi přijde možná moc stručný. Zkušené kuchařky a kuchaři si s tím poradí, ale pro začátečníky ( včetně mne ???? ) je to matoucí. Ne každý například ví, jak vypracovat těsto, jakou má mít konzistenci apod. ... Jinak super ????

    Odpovědět

  • manina manina

    Teď v době jablek jsem do každé buchty dala čtvrtku jablka ještě rozkrojenou na půlku a posypala trochu smořicí a cukrem. Krásně se během pečení rozdusí . Ušetřím si práci s přípravou náplně.

    Odpovědět

  • Monika C. Monika C.

    Super recept, děkuji. Už dlouho se mi takhle nepovedlo :-*

    Odpovědět

  • mikmarka mikmarka

    Skvělý recept, povedly se :-):-):-):-)

    Odpovědět

  • zlatovlaska zlatovlaska

    Buchty jsou vynikající :yes: Včera odpoledne jsem upekla a dneska ráno všechny zmizely. S těstem se pracuje krásně, je nadýchané jako peříčko. :-K Plnila jsem tvarohem a jablečnými povidly.:-8

    Odpovědět

  • Hanka Hanka(neregistrovaná)

    Těsto je nadherne nadychane, perfektne se s nim pracuje a ještě počkám jake budou ale vůbec se toho nebojím. Teprve jsou v troubě :-)

    Odpovědět

  • Veronika Veronika(neregistrovaná)

    Opravdu skvělý recept. Těsto má opravdu parádní chuť, nádivky jsem nezkoušela, dělala jsem tvarohovou po svém, ale maková vím že je parádní (stejnou dělá švagrová). Příště vyzkouším i ty nádivky :-)

    Odpovědět

  • Gita Gita(neregistrovaná)

    ...dnes dcery pekly....vyborne kolace...skvely recept. Moc chvalim:-):-):-)

    Odpovědět

  • jmarek jmarek

    Buchty jsem dělal už několikrát, vždycky je nakonec namáčím v másle. Skvělý recept!

    Odpovědět

  • nikca.h nikca.h

    Pekla jsem poprvé a musím říct, že s výsledkem jsme byli opravdu spokojení :-8 Doporučuji :yes:

    Odpovědět

  • woman woman

    :-)dívám se, kdo má buchty jako podle pravítka a vidím, že Brno, tak zdravím. :-)

    Odpovědět

  • MartinaR MartinaR

    <3 Peču ráda a docela často,ale tak skvělé těsto jako podle tohoto receptu se mi ještě nepovedlo :-K Buchty už se pečou a myslím,že ještě teplé zmiznou :-D :yes::yes::yes: Do jiného kynutého těsta už se pouštět nebudu.Velké díky za recept !!!

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    rimanka: často se dávají vejce celá - ničemu to nevadí. Samotné žloutky těsto víc "omastí", je i hezky žluťounké. Dát samotné bílky - bude těsto opravdu sušší. Ale celá vejce opravdu nevadí ničemu, jsou v těstě fajn;-)

    Odpovědět

  • rimanka rimanka

    Jo, už jsem je dělala zase a zase byly vláčné. Také jsem to někde o bílku slyšela, ale moje 90 leta babička od Domažlicka (domažlické koláče od ní báseň), podotýkám skvěle pečící babička, mi řekla, že je to blbost. V její stolete kuchařce je také celé vejce, takže peču tak a jsou výborné :-).

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: české buchty české buchty od babičky české buchty recept české buchty aby byly měkké recept na české buchty domácí české buchty nejlepsi ceske buchty české buchty s povidly recept ceske buchty recept na honzové buchty nejlepší české buchty od babičky buchty recept makové buchty jako od babičky tvarohové buchty nejlepší recepty český buchty domácí buchty honzové buchty výborné české buchty česká buchta recept na buchty

Zapomněl/a jsem heslo