

Náplň do koláčů a buchet - úsporná maková
Suroviny
- 150 g máku
- 4,5 dl mléka
- 90 g cukru krupice
- 90 g hrubé krupice
- 50 g Hery
- 1 vejce
- 1 cukr vanilka
- špetka mletého hřebíčku
- skořice
- trochu strouhané citronové kůry
- možno přidat lžíci pikantního džemu
Postup přípravy receptu
Mák a krupici přelijeme vlažným mlékem a za stálého míchání necháme přejít varem. Pak odstavíme z plotny a vmícháme vše ostatní. Necháme vychladit a použijeme do buchet nebo na koláče.
Poznámka od kuchařky
Nespotřebovanou náplň můžeme zmrazit a později přimíchat do nové náplně.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Náplň do koláčů a buchet - úsporná maková
-
skvělá
-
Reaguju pouze na recept na tzv.úspornou makovou nádivku.Když jsem v dětství jezdila k babičce,dělala kynutý koláč na plech a dávala makovou nádivku.Jako dítě jsem nepoznala,čím to je,ale strašně mi to vždy chutnalo,nádivka byla pěkně mokrá.Kdybyste do máku dali kilo másla,tak to takhle jedlý nebude.Dělám to dodnes,nebo taky místo krupice dávám uvařenou nastrouhanou řepu cukrovku,řepánky,to nemá chybu
-
Tak Helli, podávám hlášení - buchty se vydařily a nádivka je moc dobrá, olizovala jsem ze lžíce
Krásně mi to vyšlo na všechno těsto a je z toho jeden střední plech a ještě 9 dalších
-
Petra Ku.: Určitě to bude stačit, ta krupice to hodně nastaví. Tak ať se zadaří
-
Helli, prosím tě - mám v pečce kynuté těsto z 0,5kg mouky, odhaduju 15 ks buchet, vyjde mi na to ta náplň, nebo mám udělat víc? Děkuju za radu, to víš - pekařka na baterky
-
TERY: Každý si zahušťuje nádivky tím, čím mu to chutná. Tohle je recept na úspornou náplň, kde tím, že krupice nabyde, nabyde také množství náplně. A navíc je krupice chuťově neutrální , laciná a nádivka pak není suchá . Pokud zahustíme perníkem, ovlivní to chuť nádivky a ne každému musí perníková chuť v máku chutnat.
-
I já zahušťuji makovou nádivku strouhaným perníkem-žádná mouka,žádná krupice,bez tuku a bez vajec,ale taktéž přidávám čokoládu a džem i trošku rumu. Dosladím jen málo vanilkovým cukrem,skořice a hřebíček je samozřejmost. Pak je náplň nádherně voňavá
-
Právě jsem dodělala tuto makovou náplň. Zdála se mi dost světlá-nastavená, tak jsem přidala ještě 50g mletého máku navíc. Jdu na makovník, tak až ho dodělám tak dám fotku.
-
No, šup a je to v oblíbených
-
Zkoušela jsem do koláčů od jollky:moje pouťové koláče: je opravdu dobrá
-
Makovou náplň místo krupice zahustím strouhaným tvrdým perníkem,nedávám vejce a přidám rozinky.Náplň je velmi chutná. Může se dát 1-2 lžíce rumu.
-
Koláčky jak z pohádky
. Hello
-
-
Makovou náplň dělám podobně, místo krupice hrubou, nebo polohrubou mouku a nedávám vejce, ale přidám trochu kakaa nebo čokolády. Ta mouka nebo krupice není jenom z úsporných důvodů, ale myslím si, že je náplň i chutnější než ze samotného máku, není tak suchá
. Dělala ji už moje babička a ta pekla pouťových a posvícenských koláčů moc a moc
. Zamrazuju všechny zbylé náplně i drobenku.