Pečená švestková povidla

yanull Kuchařka:

Doba přípravy: 200 PT3H20M 1 porce Zavařeniny 309 názorů

5120

Suroviny

2 kg švestek
50 dkg cukru krupice
2 lžíce octa
1/2 kávové lžičky mleté skořice
4 polévkové lžíce rumu
3 tlučené hřebíčky
Recept si zatím oblíbilo 120 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Švestky umyjeme, vypeckujeme a dáme do hlubšího pekáče. Polijeme octem, vše promícháme a dáme péct na 200-250°C do trouby. Během pečení ani jednou nemícháme. Pečeme 20-25 minut.

  2. Po této době na švestky nasypeme rovnoměrně 25 dkg cukru a znovu dáme péct na 15 minut. Poté opět přisypeme 25 dkg cukru a znovu je na dalších 15 minut dáme do trouby péci.

  3. Po upečení přidáme rum, skořici a roztlučené hřebíčky. Zamícháme a ponorným mixérem rozmixujeme do požadované konzistence, jak kdo má rád. Někdo jemná, někdo s kousky ovoce.

  4. Pokud by se vám zdálo, že švestky jsou po upečení příliš vodnaté, dobu pečení prodloužíme ještě o 10 až 15 minut.

  5. Pak horká povidla jen naplníme do sklenic a otočíme dnem vzhůru. Nahoru dám ještě malou lžičku rumu, jako konzervant, i přesto, že už tam rum je. Po otočení přikrývám dekou nebo ručníkem, aby byla déle v teple.

  6. Plech vyložte pečícím papírem, pomačkejte ho pod tekoucí studenou vodou a vložte dovnitř, ušetříte si práci mytím.

Poznámka

Tento recept je nejlepší ze všech, které jsem kdy zkoušela. Když jsem tu dnes viděla, že už povidla vaříte a to 4 hodiny, dávám vám k vyzkoušení recept s mnohem kratší přípravou. Loni mi přišel mailem, udělala jsem povidla na zkoušku ze 3 dávek, jsou výborná na chuť, nekazí se a litovala jsem jediného, že jich nebylo více. Letos je nemám udělat z čeho. Na stromě není švestek ani na koláč. Ale komu se urodilo, neváhejte a jděte do toho. :-)) Když přidáte fotku, budu moc ráda.

Jen ještě upřesňuji, že konzistencí jsou o trochu řidší než kupovaná, ale mně tak vyhovují, dobře se roztírají a už se nemusí ničím ředit.

P.S. Už jsem to sice psala v komentářích, ale protože to přes jejich množství zapadlo, tak mám osobně vyzkoušeno, že tato povidla se nemusí dělat jen ze švestek, ale i z jablek a hrušek a jsou výborná. Pokud není vyloženě silná slupka, tak se nemusí ani okrajovat, jen vykrájet jadřince, nakrájet na čtvrtky nebo osminky a místo koření, které mám uvedené v původním receptu, tam dávám při mixování 2 kávové lžičky koření na jablečný závin a pochopitelně rumík. Tak "povidlujte" děvčata, mám velkou radost, že jste si jimi zaplnily své spížky a také, což je to hlavní, že povidla chutnají :-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 144 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pečená švestková povidla

  • zelina zelina

    Výborný recept, rychlý. Dnes jdu udělat další várku,abych měla v zimě do buchet.Povidla pečený minulý týden rychle mizí, chutná.<3:yes:

    Odpovědět

  • Arween Arween

    Tak jsem si dnes natrhala švestky a pustila se do povidel. Jsou úžasná, výborná, jednoduchá. Uvidím až je otevřeme v zimě, jaká budou.<3:yes:

    Odpovědět

  • markéta markéta(neregistrovaná)

    Potřebovala jsem vyklidit mrazák,zjistila jsem že tam mám kupa švestek,našla jsem si tento recept a už nikdy více jiný.Je LUXUSNí :yes:. :-K

    Odpovědět

  • yanull yanull(autorka receptu)

    kuddit: Já jsem pekla klasicky, ale nikomu nebráním to zkusit, ovšem v tom případě bych zmírnila teplotu :-K

    Odpovědět

  • kuddit kuddit

    Péče to na horkovzduch ?

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Žaneta: ;-):yes::yes:chce to důkladně číst;-);-)já tak učinila a povidla upekla,je to skvělý receptík;-):yes:

    Odpovědět

  • yanull yanull(autorka receptu)

    Žaneta: Určitě vypeckovaných ;-) nakonec je to uvedeno hned v první větě ...... švestky umyjeme, vypeckujeme ...

    Odpovědět

  • Žaneta Žaneta(neregistrovaná)

    2 kg švestek včetně pecek nebo 2 kg už vypeckovaných? :-) Myslím si variantu druhou, ale raději se ptám. Děkuji za odpověď!

    Odpovědět

  • Jitka Jitka(neregistrovaná)

    Právě jsem dodělala povidla podle tohoto receptu a jsem nadšená. Žádná velká práce a také žádný nepořádek. Povidla jsou vynikající. Budu dělat ještě jednu dávku :-)

    Odpovědět

  • Lukýno Lukýno(neregistrovaný)

    Je to pohádka... Hned v pondělí je budu dělat se svými žáky (bez rumu) ve škole. Moc dekuji<3

    Odpovědět

  • Marta.23 Marta.23

    Podle tohoto receptu dělám již pokolikáté a jsou to opravdu vynikající povidla. Recept jsem dala i dalším kamarádkám a všichni velmi chválí. :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Smirny Smirny

    Výborné:yes: Ze švestek už nikdy povidla jinak<3<3

    Odpovědět

  • yanull yanull(autorka receptu)

    Jana: Švestky se pečou odkryté a pro další informace přidávám tento odkaz, který je v jednom z předchozím komentářů, tam je výroba povidel podle tohoto receptu sepsaná do detailu ;-):yes:
    Záleží na tom, jakou máte troubu, do jednoho pekáče bych 6 kg nedávala, rozdělte to raději do dvou a pečte naráz. Po dalším přídavku cukru bych pozice vyměnila, ale však vy si poradíte, ať se daří :-K:yes:
    http://www.korenizivota.com/pecena-povidla-bez-mic...

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Mám 2 otázky, než se do povidel pustím. Přikrývá se pekáč neno plech při pečení? Může se péct na plechu víc než jen 1 dávka - např. 6kg švestek a kdyby ano, prodlužuje se doba pečení? Budu dělat poprvé, a tak se omlouvám za "hloupé" otázky. Děkiji za odpověď. :-)

    Odpovědět

  • yanull yanull(autorka receptu)

    Děkuji všem za hezké a milé komentáře, jsem ráda, že se pečení povidel daří a že chutnají :-K:-K:-K

    Odpovědět

1 2 3 6 11 16 21

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo