Pečená švestková povidla

yanull Kuchařka: yanull

Doba přípravy: 200 1 porce Zavařeniny 342 názorů

Suroviny

2 kg švestek
50 dkg cukru krupice
2 lžíce octu
1/2 kávové lžičky mleté skořice
4 polévkové lžíce rumu
3 tlučené hřebíčky
Recept si zatím oblíbilo 164 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Švestky umyjeme, vypeckujeme a dáme do hlubšího pekáče. Polijeme octem, vše promícháme a dáme péct na 200-250°C do trouby. Během pečení ani jednou nemícháme. Pečeme 20-25 minut.

  2. Po této době na švestky nasypeme rovnoměrně 25 dkg cukru a znovu dáme péct na 15 minut. Poté opět přisypeme 25 dkg cukru a znovu je na dalších 15 minut dáme do trouby péci.

  3. Po upečení přidáme rum, skořici a roztlučené hřebíčky. Zamícháme a ponorným mixérem rozmixujeme do požadované konzistence, jak kdo má rád. Někdo jemná, někdo s kousky ovoce.

  4. Pokud by se vám zdálo, že švestky jsou po upečení příliš vodnaté, dobu pečení prodloužíme ještě o 10 až 15 minut.

  5. Pak horká povidla jen naplníme do sklenic a otočíme dnem vzhůru. Nahoru dám ještě malou lžičku rumu, jako konzervant, i přesto, že už tam rum je. Po otočení přikrývám dekou nebo ručníkem, aby byla déle v teple.

  6. Plech vyložte pečícím papírem, pomačkejte ho pod tekoucí studenou vodou a vložte dovnitř, ušetříte si práci s mytím.

Poznámka

Tento recept je nejlepší ze všech, které jsem kdy zkoušela. Když jsem tu dnes viděla, že už povidla vaříte a to 4 hodiny, dávám vám k vyzkoušení recept s mnohem kratší přípravou. Loni mi přišel mailem, udělala jsem povidla na zkoušku ze 3 dávek, jsou výborná na chuť, nekazí se a litovala jsem jediného, že jich nebylo více. Letos je nemám udělat z čeho. Na stromě není švestek ani na koláč. Ale komu se urodilo, neváhejte a jděte do toho. :-)) Když přidáte fotku, budu moc ráda.

Jen ještě upřesňuji, že konzistencí jsou o trochu řidší než kupovaná, ale mně tak vyhovují, dobře se roztírají a už se nemusí ničím ředit.

P.S. Už jsem to sice psala v komentářích, ale protože to přes jejich množství zapadlo, tak mám osobně vyzkoušeno, že tato povidla se nemusí dělat jen ze švestek, ale i z jablek a hrušek a jsou výborná. Pokud není vyloženě silná slupka, tak se nemusí ani okrajovat, jen vykrájet jadřince, nakrájet na čtvrtky nebo osminky a místo koření, které mám uvedené v původním receptu, tam dávám při mixování 2 kávové lžičky koření na jablečný závin a pochopitelně rumík. Tak "povidlujte" děvčata, mám velkou radost, že jste si jimi zaplnily své spížky a také, což je to hlavní, že povidla chutnají :-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 2 807 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pečená švestková povidla

  • 41744 41744

    Máme letos spoustu jablek řekl bych takové horší 2. třídy jakosti:-D takže tentorecept je skvělí. Dělal jsem verzi s loupanýma i neloupanýma jablkama a obje jsou skvělé. Jen u neloupaných se mi sem tam přichytila slupka ale to jsem z větší části vydloubal při mixování. Za mě senzační recept:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • evamogan evamogan

    Zdravím z Gran Canaria. Uz jsem práve dodelala druhou várku a jsou úzasná, lehká, provoní to tu a poprvé jsem nedala papír a musel nastoupit Mr Proper. Dnes uz jsem papír dala a vse v porádku. Tesím az zkusím dalsí novinky. At se darí.:-K:yes::yes:

    Odpovědět

  • Olinka5555 Olinka5555

    Pekla jsem včera poprvé, pod švestky jsem dala pečicí papír, pekla jsem je v černém smaltovaném oválném pekáči - kdysi bylo tohle nádobí moderní - nejdříve jsem se lekla, že jsem povidla připálila, ale kupodivu ne. Nakonec jsem trochu pomixovala a nechala ještě asi 20 minut v troubě, aby zhoustla. Koření ani nic dalšího jsem nedávala, jen ocet a cukr. Chuť výborná, mohly by být hustější, ale i získaná hustot mi vyhovuje.
    Určitě vyzkouším z jablek a hrušek.:yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • casino casino

    Roky mi leží v žaludku PEČENÁ povidla (obecně)
    Do sušírny se mi nevešla poslední bedna trnek (pološvestka Čačanská rodná - ideální na sušení i na povidla) tak jsem si prošel pár rcp a vybral si tento, protože se surovina zpracovává bez odležení...
    Současně jsem vařil i toto: https://www.toprecepty.cz/recept/48911-svestkova-m... (bez koření)
    ***
    Postup jsem dodržel (teplota 225°C, časy jak stojí psáno),
    Postup jsem i nedodržel - přirozenou chuť jsem nekazil přidaným kořením:-)
    Na závěr jsem podle doporučení nechal v troubě zahustit (30 minut!)
    ***
    Překvapení se konalo: ze 2kg ovoce bylo výsledné množství na chlup stejné, jako u marmelády z 1kg ovoce :-)
    Překvapení se i nekonalo: koncentrovanější chuť se samozřejmě nevytratila, ale povidla (na která jsem zvyklý) to nebyla,.
    No, rozhodně se to povidlům podobalo víc, než např. carpaccio z červené řepy původnímu carpacciu, že ;-)

    Odpovědět

  • mimosa mimosa

    Ani já jsem neměla problém s plechem,měla jsem pekáč cca 5 cm hluboký a švestek skoro 2 kg a všechno proběhlo v pohodě

    Odpovědět

  • Alzbetina Prk. Alzbetina Prk.

    Výborný recept, vynikající povidla! Dělala jsem taky v tom oválném, těžkém, smaltovaném hrnci, který se umyje raz dva. A aplikovala jsem taky na jablková povidla, taktéž s úspěchem. Jen skořici, kterou nemusím, nahrazuji badyánem, do těch švestek stačil i samotný hřebíček.:yes:

    Odpovědět

  • Zolik Zolik

    casino: Díky, jj zbrklé čtení a někdo tento recept sdílel na facebooku a někteří k tomu dávali fota, na kterých to dělali i v klasik plechu, tak mě to trochu zmátlo, ale díky ;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    Zolik:
    ad. 1 postupu: "Švestky umyjeme, vypeckujeme a dáme do hlubšího pekáče.":-)

    komentáře ad. 9. 9. 2018 19:11:23 tedy fčéééra;-)
    Lenunka: O hlubším pekáči píši hned v první větě postupu, také si myslím, že toto asi bude problém té paní, ale to já bohužel nemůžu ovlivnit. Chce to pořádně číst postup, popř. ještě komentáře a pak by neměl být problém. :yes:

    Odpovědět

  • Zolik Zolik

    Zdravím, kucahřinky mám dotaz, na povidla používáte hluboký plech, nebo klasika plitký (jak na buchty), předem díky :-);-)

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka

    yanull: já dělala letos asi 8 -10 várek a jsou prostě nejlepší:-), už jsem použila do buchet a něco jsem rozdala v práci a všichni si je chválí:-)

    Odpovědět

  • MarcelaPa MarcelaPa

    Janičko,:-K již jsem dělala 2x, jsou vynikající:yes: a troubu mám naprosto čistou. Už se těším v zimě na vdolky.:-Q

    Odpovědět

  • yanull yanull(autorka receptu)

    Lenunka: O hlubším pekáči píši hned v první větě postupu, také si myslím, že toto asi bude problém té paní, ale to já bohužel nemůžu ovlivnit. Chce to pořádně číst postup, popř. ještě komentáře a pak by neměl být problém. :yes:

    Odpovědět

  • yanull yanull(autorka receptu)

    Dana F.: Je mi to líto, ale "naštěstí" nikdo další tento problém nemá, tak nevím, v čem se stala chyba.:-(

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka

    Dana F.: musí se použít hlubší pekáč, jinak to může přetéct, když to dáte plné až po okraj :-)

    Odpovědět

  • kamila29 kamila29

    Dana F.: Tomu nerozumím, dnes jsem je dělala a vůbec neprskala, ani trošku. Jen jsem přidala asi 20 minut navíc. Jsou krásně hustá a málem bezpracná. Dokonce i ten plech se myl bezproblémů.

    Odpovědět

1 2 3 7 12 18 23

Tématické fráze: švestková povidla švestková povidla pečená v troubě švestková povidla v troubě pečená povidla povidla povidla pečená v troubě svestkova povidla recept recept na švestková povidla švestková povidla z trouby vyroba svestkovych povidel recept na povidla švestkové povidla recept na švestková povidla v troubě povidla z trouby jak uvařit povidla švestková povidla bez cukru pečené povidla povidla v troubě výroba domácích povidel povidla recept

Zapomněl/a jsem heslo