Pečená švestková povidla

yanull Kuchařka: yanull

Doba přípravy: 200 1 porce Zavařeniny 352 názorů

Suroviny

2 kg švestek
50 dkg cukru krupice
2 lžíce octu
1/2 kávové lžičky mleté skořice
4 polévkové lžíce rumu
3 tlučené hřebíčky
Recept si zatím oblíbilo 180 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Švestky umyjeme, vypeckujeme a dáme do hlubšího pekáče. Polijeme octem, vše promícháme a dáme péct na 200-250°C do trouby. Během pečení ani jednou nemícháme. Pečeme 20-25 minut.

  2. Po této době na švestky nasypeme rovnoměrně 25 dkg cukru a znovu dáme péct na 15 minut. Poté opět přisypeme 25 dkg cukru a znovu je na dalších 15 minut dáme do trouby péci.

  3. Po upečení přidáme rum, skořici a roztlučené hřebíčky. Zamícháme a ponorným mixérem rozmixujeme do požadované konzistence, jak kdo má rád. Někdo jemná, někdo s kousky ovoce.

  4. Pokud by se vám zdálo, že švestky jsou po upečení příliš vodnaté, dobu pečení prodloužíme ještě o 10 až 15 minut.

  5. Pak horká povidla jen naplníme do sklenic a otočíme dnem vzhůru. Nahoru dám ještě malou lžičku rumu, jako konzervant, i přesto, že už tam rum je. Po otočení přikrývám dekou nebo ručníkem, aby byla déle v teple.

  6. Plech vyložte pečícím papírem, pomačkejte ho pod tekoucí studenou vodou a vložte dovnitř, ušetříte si práci s mytím.

Poznámka

Tento recept je nejlepší ze všech, které jsem kdy zkoušela. Když jsem tu dnes viděla, že už povidla vaříte a to 4 hodiny, dávám vám k vyzkoušení recept s mnohem kratší přípravou. Loni mi přišel mailem, udělala jsem povidla na zkoušku ze 3 dávek, jsou výborná na chuť, nekazí se a litovala jsem jediného, že jich nebylo více. Letos je nemám udělat z čeho. Na stromě není švestek ani na koláč. Ale komu se urodilo, neváhejte a jděte do toho. :-)) Když přidáte fotku, budu moc ráda.

Jen ještě upřesňuji, že konzistencí jsou o trochu řidší než kupovaná, ale mně tak vyhovují, dobře se roztírají a už se nemusí ničím ředit.

P.S. Už jsem to sice psala v komentářích, ale protože to přes jejich množství zapadlo, tak mám osobně vyzkoušeno, že tato povidla se nemusí dělat jen ze švestek, ale i z jablek a hrušek a jsou výborná. Pokud není vyloženě silná slupka, tak se nemusí ani okrajovat, jen vykrájet jadřince, nakrájet na čtvrtky nebo osminky a místo koření, které mám uvedené v původním receptu, tam dávám při mixování 2 kávové lžičky koření na jablečný závin a pochopitelně rumík. Tak "povidlujte" děvčata, mám velkou radost, že jste si jimi zaplnily své spížky a také, což je to hlavní, že povidla chutnají :-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 2 996 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pečená švestková povidla

  • yanull yanull(autor receptu)

    magdalenasalabova: Jak je psáno v postupu, první zamíchání ano, při pečení už bez míchání. :-K

    Odpovědět

  • magdalenasalabova magdalenasalabova

    Chtěla bych se zeptat, když poté na švestky na sypu cukr zamícháme nebo ne? :-)

    Odpovědět

  • daninako daninako

    Perfektní recept, mám povidla ze dvou dávek, ale protože se letos urodilo, ještě udělám další ????

    Odpovědět

  • Lucka6004 Lucka6004

    Výborná povidla, děkuji za recept!

    Odpovědět

  • Jagaba Jagaba

    Moc super recept, děkuji:-) . Teď jsem dodělala, povidla máme rádi,ale nikdy jsem nedělala, protože dlouho trvalý a zničený hrnec. Tohle bylo super , papír vyhozený vyhozený pekáč zůstal.:yes::yes: a jsou moc dobrý<3.Doporučuji kdo chce dělat povidla a bojí se dělat normálně:-K

    Odpovědět

  • baronka18 baronka18

  • Pavca170 Pavca170

    Naprosto úžasný recept... :yes:
    už jsem dělala dvakrát a super... poprvé jsem fakt měla strach,bez míchání a podruhé taky,že poprvé to byla jen náhoda.... povedlo se vždy....moc děkuji za recept ... odrazovalo mě od povidel ta dlouhá doba,než se udělají... Váš recept je fakt TOP.... děkuji :-*
    Pekla jsem v nerez.hlub.pekáči bez papíru,a naprosto v pohodě....
    Příště jen zkusím přidat ještě trošku badyánu...

    Odpovědět

  • Rielka Rielka

    Souhlasím s předešlými pochvalnými komentáři, povidla jsou skvělá:yes:

    Odpovědět

  • Ninkaa Ninkaa

    Luxusní! Dělala jsem povidla poprvé a teď už je budu dělat každý rok. :yes:<3
    Děkuji za recept:-K

    Odpovědět

  • srettka srettka

    Už se pečou:-8 po několikáté a rozhodně ne naposled:yes::yes::yes:
    P.S. Zase mi krásně voní celý dům:-8

    Odpovědět

  • 41744 41744

    Máme letos spoustu jablek řekl bych takové horší 2. třídy jakosti:-D takže tentorecept je skvělí. Dělal jsem verzi s loupanýma i neloupanýma jablkama a obje jsou skvělé. Jen u neloupaných se mi sem tam přichytila slupka ale to jsem z větší části vydloubal při mixování. Za mě senzační recept:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • evamogan evamogan

    Zdravím z Gran Canaria. Uz jsem práve dodelala druhou várku a jsou úzasná, lehká, provoní to tu a poprvé jsem nedala papír a musel nastoupit Mr Proper. Dnes uz jsem papír dala a vse v porádku. Tesím az zkusím dalsí novinky. At se darí.:-K:yes::yes:

    Odpovědět

  • Olinka5555 Olinka5555

    Pekla jsem včera poprvé, pod švestky jsem dala pečicí papír, pekla jsem je v černém smaltovaném oválném pekáči - kdysi bylo tohle nádobí moderní - nejdříve jsem se lekla, že jsem povidla připálila, ale kupodivu ne. Nakonec jsem trochu pomixovala a nechala ještě asi 20 minut v troubě, aby zhoustla. Koření ani nic dalšího jsem nedávala, jen ocet a cukr. Chuť výborná, mohly by být hustější, ale i získaná hustot mi vyhovuje.
    Určitě vyzkouším z jablek a hrušek.:yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • casino casino

    Roky mi leží v žaludku PEČENÁ povidla (obecně)
    Do sušírny se mi nevešla poslední bedna trnek (pološvestka Čačanská rodná - ideální na sušení i na povidla) tak jsem si prošel pár rcp a vybral si tento, protože se surovina zpracovává bez odležení...
    Současně jsem vařil i toto: https://www.toprecepty.cz/recept/48911-svestkova-m... (bez koření)
    ***
    Postup jsem dodržel (teplota 225°C, časy jak stojí psáno),
    Postup jsem i nedodržel - přirozenou chuť jsem nekazil přidaným kořením:-)
    Na závěr jsem podle doporučení nechal v troubě zahustit (30 minut!)
    ***
    Překvapení se konalo: ze 2kg ovoce bylo výsledné množství na chlup stejné, jako u marmelády z 1kg ovoce :-)
    Překvapení se i nekonalo: koncentrovanější chuť se samozřejmě nevytratila, ale povidla (na která jsem zvyklý) to nebyla,.
    No, rozhodně se to povidlům podobalo víc, než např. carpaccio z červené řepy původnímu carpacciu, že ;-)

    Odpovědět

  • mimosa mimosa

    Ani já jsem neměla problém s plechem,měla jsem pekáč cca 5 cm hluboký a švestek skoro 2 kg a všechno proběhlo v pohodě

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4 7 13 18 24

Tématické fráze: švestková povidla švestková povidla pečená v troubě švestková povidla v troubě pečená povidla povidla povidla pečená v troubě svestkova povidla recept recept na švestková povidla švestková povidla z trouby vyroba svestkovych povidel recept na povidla švestkové povidla recept na švestková povidla v troubě povidla z trouby jak uvařit povidla švestková povidla bez cukru pečené povidla povidla v troubě výroba domácích povidel povidla recept