Dýně jako ananas

cathleen Kuchařka: cathleen

Zavařeniny 29 názorů

Suroviny

2,5 kg krájené dýně
2 dl octa
600 g cukru
2 oloupané citrony (nakrájíme na plátky)
5 hřebíčků
2 ananasové tresti
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Dýni zalijeme 2,5 l vody s octem a 1 trestí a necháme uležet do 2.dne.

  2. Pak vodu slijeme a k dýni přidáme ostatní suroviny + 1,5 l čisté vody a chvilku povaříme. Nevařím ji do sklovita, jak se píše, protože ji máme rádi pevnou a zavařováním taky trochu změkne.

  3. Vybereme hřebíček a dýni ve sklínkách zavaříme. (asi 20min při 80°C)

Poznámka

Po uložení do skenic mi nálev obyčejně zbude, proto ho přidám při vaření do další dávky dýní a úměrně dám všeho míň.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 167 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Dýně jako ananas

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    vosje: pokud bys ještě nakoukla, našla jsem něco k tomu octu....přímo tady, v komentářích u jiného receptu (nevím, který to byl, mám zkopírovanou jen tu poznámku).
    Dýni je potřeba do octové vody namočit, protože by jinak při vaření měkla a rozpadala se.;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    vosje: tuto dýni jsem nedělala už roky, ale kdysi zcela pravidelně, každý rok. Myslím, že naložení v octové vodě je důležité hodně, že ta nenaložená bude chutnat jinak. V octové vodě bych ji nechala určitě 12 hodin, ale třeba se ozve i někdo jiný, kdo má zkušenost s ne-nakládáním dýně.;-)

    Odpovědět

  • vosje vosje

    Zdravím, mám dotaz, který souvisí s tím, že budu mít k dispozici kuchyni jenom jeden den. Jak moc je důležité to naložení dýně v tom octovém nálevu? Vadí, když se to vynechá a rovnou to budu vařit? Nebo jakou minimální dobu to musí být naloženo? Děkuji za odpověď.

    Odpovědět

  • Andrea Andrea(neregistrovaná)

    Děkuji všem za odpověd a radu. Andrea;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Andrea: dovolím si povedať, že nijaké, neide iba o kyslosť, ale o celkovú chuť. Robíme doma tekvicový kompót niekoľko desaťročí, boli časy, keď mamka zháňala citróny po hoteloch, robila na telefonnej ústredni a poznala preto ľudí v hoteloch. Použili sme kys, citrónovú, nebolo to ono. Dajte radšej ten citrón, teraz nie je problém ich kúpiť. ;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    Andrea:
    WIKI říká: Citrony obsahují velké množství kyseliny citronové (3,5-8,0 g/100 g)
    GOOGLE říká: Citron váží 90 g
    Já říkám, že amalfitánský váží víc...
    Takže, když to vydělíte, vynásobíte, zprůměrujete a zaokrouhlíte, tak by mohlo bejt:
    1 citron = 6 až 7 g té oné kyseliny:-))

    Odpovědět

  • Andrea Andrea(neregistrovaná)

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaké množství kyseliny citronové nahradí jeden citron? Děkuji moc Andrea:-)

    Odpovědět

  • Iveta Iveta(neregistrovaná)

    Paráda, celý den hledám sešit s tímto receptem. Po letech jsem se zase rozhodla udělat dýňový kompot a jen díky Vám už vím jak:-)). Mám několikrát vyzkoušeno. Používala jsem různé tresti, ale nejlepší je ananasová, broskvová a meruňková. Želatinový dort je s tímto kompotem nepřekonatelný.:-*:-p Děkuju

    Odpovědět

  • Beetty Beetty

    také tento kompot děláme a posílám naši fotečku... je to dobrůtka...
    :yes:

    Odpovědět

  • Lejdy Lejdy

    Mám takhle dýni ráda. Přidávám jí například do perníku když peču nebo šišky plněné dýní.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(neregistrovaný)

    petram: a já děkuju, Péti :-K

    Odpovědět

  • petram petram

    Dělám hodně podobně, jen přes noc namáčím jen do octové vody a ananasovou tresť přidávám až do nálevu, aby se pak s octem nevylila. Přikládám fotky a bodík.:yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Nikola: Ne, nezkazí. Mívala jsem ji naloženou přes noc, v hrncích, buď přímo na plotně nebo odložené na chodbě - kvůli úspory místa.

    Odpovědět

  • Nikola Nikola(neregistrovaná)

    Dobrý den, prosím do druhého dne to má být v ledničce nebo nemusí? nezkazí se to? dík za odpověď

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    šáris: Šári, ananasovou tresť (cukrářské aroma) koupíš v drogerii, kompot ti navoní po ananasu, stojí asi 13-15 Kč. Tady u receptu ho mám i na jedné fotce.

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: zavařování dyně zavařená dýně zavařování dýně recepty jak zavařit dýni recept na zavařování dýně zavařování dyní dýně nejlepší recepty z dýně dýně recepty zavarovani dyne recept dýně zavařování zavařujeme dýni dýně recepty zavařování recepty z dýně zavařená dýně recept kompot z dýně dýně-zavařování recepty zavařování dýně dynovy kompot s ananasovou tresti recept zavařování dýně