Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dýně jako ananas

Hodnocení receptu je 4,8 (20×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min + 1 den odležení

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava, + 1 den odležení)

Dýňový kompot je klasika. Oblíbená, šťavnatá, navoněná příchutí ananasu a příjemně sladkokyselá. Milují ji děti a díky své univerzálností lze použít i jako základ pro míchané kompoty a alkoholové bowle pro dospělé.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 811 kJ /
3 301 kcal
Bílkoviny27,50 g
Tuky5,00 g
Vláknina75,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 49 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy754,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Dýni rozkrájíme, oloupeme, vydlabeme semena a dužinu nakrájíme na kostky. Krok 2: Nasypeme je do většího hrnce, zalijeme 2,5 l vody smíchané s octem a 1 trestí a necháme tak uležet do druhého dne. Krok 3: Pak vodu slijeme (a vylijeme), k dýni přidáme hřebíčky, cukr, 1 ananasovou tresť, citrony nakrájené na plátky, 1,5 l čisté vody a chvilku povaříme. Nevaříme ji úplně doměkka, protože zavařováním ještě trochu změkne. Krok 4: Vybereme hřebíček a citrony, dýni naskládáme do čistých zavařovacích sklenic. Zalijeme ji nálevem, ve kterém se vařila. Krok 5: Sklenicím dobře otřeme hrdla, pevně je zavíčkujeme a sterilujeme asi 20–25 minut při 80 °C.

TIP: Druhy tykví a jak je v kuchyni využít?

Zveřejněno 19. 3. 2009

Poznámka autorky cathleen

Po uložení do sklenic mi nálev obyčejně zbude, proto ho přidám při vaření do další dávky dýní a úměrně dám všeho míň.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dýně jako ananas

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3lR9

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dýně jako ananas

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3lR9

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (32)

Dýňový kompot alá ananas! Starý úlet z dob kdy nebyl ananas k dostání! Tohle už dnes rozhodně NE! Dýňový kompot má chutnat jako dýňový kompot! Ananasový kompot si můžete udělat nebo koupit. 🙄

marcel: nevím, my měli vždycky tu žlutou obrovskou. Má nažloutlou i dužninu a pěkně pevnou, tak se v kompotu nerozvařuje.

Dobrý den, záleží na druhu dýně nebo je to jedno ? Díky za radu M.

Zdravím, mám dotaz, který souvisí s tím, že budu mít k dispozici kuchyni jenom jeden den. Jak moc je důležité to naložení dýně v tom octovém nálevu? Vadí, když se to vynechá a rovnou to budu vařit? Nebo jakou minimální dobu to musí být naloženo? Děkuji za odpověď.

vosje: pokud bys ještě nakoukla, našla jsem něco k tomu octu....přímo tady, v komentářích u jiného receptu (nevím, který to byl, mám zkopírovanou jen tu poznámku).
Dýni je potřeba do octové vody namočit, protože by jinak při vaření měkla a rozpadala se.;-)

Zobrazit starší odpověď

Děkuji všem za odpověd a radu. Andrea;-)

Andrea: dovolím si povedať, že nijaké, neide iba o kyslosť, ale o celkovú chuť. Robíme doma tekvicový kompót niekoľko desaťročí, boli časy, keď mamka zháňala citróny po hoteloch, robila na telefonnej ústredni a poznala preto ľudí v hoteloch. Použili sme kys, citrónovú, nebolo to ono. Dajte radšej ten citrón, teraz nie je problém ich kúpiť. ;-)

Andrea:
WIKI říká: Citrony obsahují velké množství kyseliny citronové (3,5-8,0 g/100 g)
GOOGLE říká: Citron váží 90 g
Já říkám, že amalfitánský váží víc...
Takže, když to vydělíte, vynásobíte, zprůměrujete a zaokrouhlíte, tak by mohlo bejt:
1 citron = 6 až 7 g té oné kyseliny:-))

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaké množství kyseliny citronové nahradí jeden citron? Děkuji moc Andrea:-)

Paráda, celý den hledám sešit s tímto receptem. Po letech jsem se zase rozhodla udělat dýňový kompot a jen díky Vám už vím jak:-)). Mám několikrát vyzkoušeno. Používala jsem různé tresti, ale nejlepší je ananasová, broskvová a meruňková. Želatinový dort je s tímto kompotem nepřekonatelný.:-*:-p Děkuju

také tento kompot děláme a posílám naši fotečku... je to dobrůtka...
:yes:

Mám takhle dýni ráda. Přidávám jí například do perníku když peču nebo šišky plněné dýní.

petram: a já děkuju, Péti :-K

Dělám hodně podobně, jen přes noc namáčím jen do octové vody a ananasovou tresť přidávám až do nálevu, aby se pak s octem nevylila. Přikládám fotky a bodík.:yes:

Nikola: Ne, nezkazí. Mívala jsem ji naloženou přes noc, v hrncích, buď přímo na plotně nebo odložené na chodbě - kvůli úspory místa.

Dobrý den, prosím do druhého dne to má být v ledničce nebo nemusí? nezkazí se to? dík za odpověď

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
zavařování dyně, zavařená dýně, zavařování dýně recepty, jak zavařit dýni, recept na zavařování dýně, zavařování dyní, dýně, nejlepší recepty z dýně, dýně recepty, zavarovani dyne recept, dýně zavařování, zavařujeme dýni, dýně recepty zavařování, recepty z dýně, zavařená dýně recept, kompot z dýně, dýně-zavařování, recepty zavařování dýně, dynovy kompot s ananasovou tresti, recept zavařování dýně

Suroviny:
dýně, voda, ocet, cukr krystal, citron bio, koření hřebíček, tresť ananasová

Přidat fotografie receptu