Dýně jako ananas
Dýňový kompot je klasika. Oblíbená, šťavnatá, navoněná příchutí ananasu a příjemně sladkokyselá. Milují ji děti a díky své univerzálností lze použít i jako základ pro míchané kompoty a alkoholové bowle pro dospělé.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 811 kJ / 3 301 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 27,50 g |
Tuky | 5,00 g |
Vláknina | 75,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 49 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 754,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Dýni rozkrájíme, oloupeme, vydlabeme semena a dužinu nakrájíme na kostky.
Krok 2: Nasypeme je do většího hrnce, zalijeme 2,5 l vody smíchané s octem a 1 trestí a necháme tak uležet do druhého dne.
Krok 3: Pak vodu slijeme (a vylijeme), k dýni přidáme hřebíčky, cukr, 1 ananasovou tresť, citrony nakrájené na plátky, 1,5 l čisté vody a chvilku povaříme. Nevaříme ji úplně doměkka, protože zavařováním ještě trochu změkne.
Krok 4: Vybereme hřebíček a citrony, dýni naskládáme do čistých zavařovacích sklenic. Zalijeme ji nálevem, ve kterém se vařila.
Krok 5: Sklenicím dobře otřeme hrdla, pevně je zavíčkujeme a sterilujeme asi 20–25 minut při 80 °C.
Zveřejněno 19. 3. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dýně jako ananas
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3lR9
Moje poznámka
Dýně jako ananas
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3lR9
Nejnovější recepty
Tenké palačinky plněné tvarohem
Přidáno před 13 hodinami
Olivový kořen bez hnětení
Přidáno před 16 hodinami
Letní kuře z grilu s bramborami z uhlí podle šéfkuchařky z Pilsner Urquell Experience
Přidáno před 18 hodinami
Kynuté knedlíky podle Těhotnýho kuchaře
Přidáno před 22 hodinami
Cuketový perník
Přidáno 7. 7. 2025 06:03
Zeleninové válečky pečené v troubě
Přidáno 6. 7. 2025 17:47
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Šťavnaté karbanátky se sýrem
Markeeta před 6 minutami
Brusinky z rybízu
sidonie před 42 minutami
Chutné vafle
Eliška před 47 minutami
Tvarohová bublanina s ovocem
VeronikaHa před 10 hodinami
Babiččiny kynuté borůvkové knedlíky
iveta.kroul před 11 hodinami
Špenátová polévka
Valis před 11 hodinami
Rybí pomazánka moje
Valis před 11 hodinami
Kuřecí BBQ křidélka
Pedros před 13 hodinami
Kořeněná černá čočka s mrkví
Helen.salemiynah před 13 hodinami
Rybízová zmrzlina
Renata1101 před 14 hodinami
Tématické fráze:
zavařování dyně,
zavařená dýně,
zavařování dýně recepty,
jak zavařit dýni,
recept na zavařování dýně,
zavařování dyní,
dýně,
nejlepší recepty z dýně,
dýně recepty,
zavarovani dyne recept,
dýně zavařování,
zavařujeme dýni,
dýně recepty zavařování,
recepty z dýně,
zavařená dýně recept,
kompot z dýně,
dýně-zavařování,
recepty zavařování dýně,
dynovy kompot s ananasovou tresti,
recept zavařování dýně
Suroviny:
dýně,
voda,
ocet,
cukr krystal,
citron bio,
koření hřebíček,
tresť ananasová
Komentáře (39)
Dýni je potřeba do octové vody namočit, protože by jinak při vaření měkla a rozpadala se.
WIKI říká: Citrony obsahují velké množství kyseliny citronové (3,5-8,0 g/100 g)
GOOGLE říká: Citron váží 90 g
Já říkám, že amalfitánský váží víc...
Takže, když to vydělíte, vynásobíte, zprůměrujete a zaokrouhlíte, tak by mohlo bejt:
1 citron = 6 až 7 g té oné kyseliny