Dýně jako ananas
Dýňový kompot je klasika. Oblíbená, šťavnatá, navoněná příchutí ananasu a příjemně sladkokyselá. Milují ji děti a díky své univerzálností lze použít i jako základ pro míchané kompoty a alkoholové bowle pro dospělé.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 13 811 kJ / 3 301 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 27,50 g |
Tuky | 5,00 g |
Vláknina | 75,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 42 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 754,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Po uložení do sklenic mi nálev obyčejně zbude, proto ho přidám při vaření do další dávky dýní a úměrně dám všeho míň.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
9. 10. 2022 11:57
marcel: nevím, my měli vždycky tu žlutou obrovskou. Má nažloutlou i dužninu a pěkně pevnou, tak se v kompotu nerozvařuje.
9. 10. 2022 11:54
Dobrý den, záleží na druhu dýně nebo je to jedno ? Díky za radu M.
29. 10. 2017 18:42
vosje: pokud bys ještě nakoukla, našla jsem něco k tomu octu....přímo tady, v komentářích u jiného receptu (nevím, který to byl, mám zkopírovanou jen tu poznámku).
Dýni je potřeba do octové vody namočit, protože by jinak při vaření měkla a rozpadala se.
Dýni je potřeba do octové vody namočit, protože by jinak při vaření měkla a rozpadala se.
26. 9. 2017 10:01
vosje: tuto dýni jsem nedělala už roky, ale kdysi zcela pravidelně, každý rok. Myslím, že naložení v octové vodě je důležité hodně, že ta nenaložená bude chutnat jinak. V octové vodě bych ji nechala určitě 12 hodin, ale třeba se ozve i někdo jiný, kdo má zkušenost s ne-nakládáním dýně.
26. 9. 2017 03:11
Zdravím, mám dotaz, který souvisí s tím, že budu mít k dispozici kuchyni jenom jeden den. Jak moc je důležité to naložení dýně v tom octovém nálevu? Vadí, když se to vynechá a rovnou to budu vařit? Nebo jakou minimální dobu to musí být naloženo? Děkuji za odpověď.
5. 9. 2014 07:49
Děkuji všem za odpověd a radu. Andrea
4. 9. 2014 20:06
Andrea: dovolím si povedať, že nijaké, neide iba o kyslosť, ale o celkovú chuť. Robíme doma tekvicový kompót niekoľko desaťročí, boli časy, keď mamka zháňala citróny po hoteloch, robila na telefonnej ústredni a poznala preto ľudí v hoteloch. Použili sme kys, citrónovú, nebolo to ono. Dajte radšej ten citrón, teraz nie je problém ich kúpiť.
4. 9. 2014 18:33
Andrea:
WIKI říká: Citrony obsahují velké množství kyseliny citronové (3,5-8,0 g/100 g)
GOOGLE říká: Citron váží 90 g
Já říkám, že amalfitánský váží víc...
Takže, když to vydělíte, vynásobíte, zprůměrujete a zaokrouhlíte, tak by mohlo bejt:
1 citron = 6 až 7 g té oné kyseliny
WIKI říká: Citrony obsahují velké množství kyseliny citronové (3,5-8,0 g/100 g)
GOOGLE říká: Citron váží 90 g
Já říkám, že amalfitánský váží víc...
Takže, když to vydělíte, vynásobíte, zprůměrujete a zaokrouhlíte, tak by mohlo bejt:
1 citron = 6 až 7 g té oné kyseliny
4. 9. 2014 14:08
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaké množství kyseliny citronové nahradí jeden citron? Děkuji moc Andrea
18. 8. 2014 01:40
Paráda, celý den hledám sešit s tímto receptem. Po letech jsem se zase rozhodla udělat dýňový kompot a jen díky Vám už vím jak. Mám několikrát vyzkoušeno. Používala jsem různé tresti, ale nejlepší je ananasová, broskvová a meruňková. Želatinový dort je s tímto kompotem nepřekonatelný. Děkuju
8. 2. 2013 23:15
také tento kompot děláme a posílám naši fotečku... je to dobrůtka...
17. 10. 2012 19:26
Mám takhle dýni ráda. Přidávám jí například do perníku když peču nebo šišky plněné dýní.
17. 10. 2012 07:30
petram: a já děkuju, Péti
17. 10. 2012 07:20
Dělám hodně podobně, jen přes noc namáčím jen do octové vody a ananasovou tresť přidávám až do nálevu, aby se pak s octem nevylila. Přikládám fotky a bodík.
15. 11. 2011 08:29
Nikola: Ne, nezkazí. Mívala jsem ji naloženou přes noc, v hrncích, buď přímo na plotně nebo odložené na chodbě - kvůli úspory místa.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 2 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 4 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 4 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 5 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 6 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Chlebová polévka
mondey uvařil před 7 minutami
Králík na černém pivu a slanině
Jan Nemec uvařila před 25 minutami
Rychlé krémové špagety
Lucie1001 uvařila před 43 minutami
Vločkové "tiramisu"
Ivvettaa uvařila před 50 minutami
Fazolová polévka s mrkví a libečkem
TondaJ uvařila před 1 hodinou
Kuřecí řízky v těstíčku
lenkavozihnojova uvařil před 1 hodinou
Zeleninová "boloňská" omáčka s červenou čočkou
TondaJ uvařila před 1 hodinou
Zeleninová polévka s krupicovými haluškami
bohdana uvařila před 1 hodinou
Zeleninové lasagne
TondaJ uvařila před 1 hodinou
Velikonoční jidáše
Helciv uvařila před 1 hodinou
Další recepty
Tématické fráze: zavařování dyně zavařená dýně zavařování dýně recepty jak zavařit dýni recept na zavařování dýně zavařování dyní dýně nejlepší recepty z dýně dýně recepty zavarovani dyne recept dýně zavařování zavařujeme dýni dýně recepty zavařování recepty z dýně zavařená dýně recept kompot z dýně dýně-zavařování recepty zavařování dýně dynovy kompot s ananasovou tresti recept zavařování dýně
Suroviny: dýně, voda, ocet, cukr, citron bio, koření hřebíček, tresť ananasová
Dýně jako ananas
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3lR9
31 názorů