Malá encyklopedie vánočního koření: K čemu je dobrý anýz a kam se hodí badyán nebo zázvor?
7. 12. 2021 Vaření
Jestli je něco neodmyslitelně spjato s adventním obdobím, je to právě vůně koření. Vanilka, skořice, hřebíček, badyán… také jste se zasnili? Pojďte si s námi připomenout, na co jsou konkrétní druhy dobré a kam s nimi. Možná budete překvapeni, která jídla či moučníky se dají špetkou koření vylepšit k dokonalosti!
Letem kořeněným světem
Nebudeme dnes probírat všechna koření, ani to kvůli počtu druhů, jsou jich totiž stovky, není možné. Zaměříme se výhradně na to koření, které se pojí s vánoční dobou a běžně je přidáváme do různých sladkých nebo i slaných jídel. Prozradíme vám také, jaké mají jednotlivé druhy koření účinky, připomeneme si, kam se dávají tradičně, a doplníme, které jídla jimi ochutit, byť se to obvykle nedělá. Tak vzhůru do světa vůní a chutí! Vždyť koření je právě to, co každému jídlu dodává šmrnc! Naše vánoční abeceda právě začíná:
- Anýz – jak uvádějí stránky Koreni.cz, anýz pochází z Egypta a Sýrie a vedle kmínu je to jedno z nejstarších koření na světě. V české kuchyni je anýz lehce opomíjeným druhem a využíváme jej nejčastěji jen ve směsi perníkového koření. Ovšem taková indická nebo asijská kuchyně se bez něj neobejde, podobně jako my „nedáme ránu“ bez kmínu. Kromě perníkové směsi se anýz uplatní také pro dochucení sladkého pečiva, výborný je ovšem i v pečivu slaném, skvěle „zahraje“ v kompotech a ochutí dobře i ryby nebo některé druhy zeleniny. Z anýzu se vyrábí také výtečný aromatický likér, který má kořeněně nasládlou chuť a výraznou vůni. Náš tip: Zkuste třeba anýzová kolečka s rumovou polevou.
- Badyán – další člen „perníkové party“, i badyán je nezbytnou součástí perníkového koření. Jak uvádějí stránky Healthline.com, badyán je koření z plodů čínského stálezeleného listnatého stromu Illicium verum, který dosahuje výšky až 18 m a je příhodně pojmenován podle hvězdicovitých lusků, z nichž se sklízejí semena koření s chutí připomínající lékořici. Kvůli podobnosti chutě, vůně i názvu (někdy se totiž označuje jako hvězdicový nebo čínský anýz) se badyán občas zaměňuje s anýzem, o kterém píšeme výše, ale nejsou to příbuzní. Badyán má sice vůni podobnou anýzu a také příjemnou kořenně nasládlou chuť, ale je jemnější. U nás se používá kromě perníkové směsi také do hruškových a jablečných kompotů či povidel a bývá součástí směsi koření na svařené víno. Ve světě je neodmyslitelně spjat s oblíbenou vietnamskou voňavou polévko pho, o níž jsme psali dříve. Badyán je rovněž součástí tradičního čínského koření pěti vůní. Co je pro nás možná méně obvyklé je to, že tohle koření výborně dochutí i jídla z luštěnin, dýně či z kořenové zeleniny. Náš tip: Použijte trochu mletého badyánu k ochucení vánočky nebo kynuté štoly. Uvidíte, jakou změnu to udělá!
Mohlo by vás zajímat
- Hřebíček – jak uvádí portál The Spruceeats, hřebíček je koření, pocházející z květních pupenů stálezeleného stromu s názvem hřebíčkovec vonný (Syzygium aromaticum). Květní pupeny hřebíčku se sbírají v nezralém stavu a pak se suší. Vzhledem koření skutečně trochu připomíná mini „hřebíček“, protože má tvar tyčinky s baňatým vrcholem. Hřebíček se používá celý nebo mletý. Má velmi silnou, štiplavou chuť a vůni, proto ho stačí poměrně málo. Je neocenitelný ve svařáku, hodí se ale do mnoha různých druhů cukroví i koláčů, využívá se rovněž v indické kuchyni do slaných jídel, bezvadně ochutí například luštěninový pokrm dhal nebo dušenou rýži. Hřebíček je součástí směsi koření garam masala. Náš tip: Hřebíček výtečně doladí slaná i sladká dýňová jídla. Z cukroví výborně dochutí pracny a plněné ořechy!
- Kardamom – intenzivní, mírně sladké koření, se vyjímá v indickém kari, švédských sušenkách nebo v arabské kávě. Kardamom je podle webu Tasteofhome.com oblíbený v kuchyních Blízkého východu, severní Afriky a Skandinávie. Jde o poměrně drahé koření, bez něhož se ovšem některá jídla neobejdou. Známe zelený, černý a bílý kardamom, přičemž nejpoužívanější je ten zelený. Dává se mimo jiné do asijské polévky pho. Jeho citrusová, lehce nasládlá chuť ale vynikne i ve spojení s drůbežím masem, pomeranči a rýží. Náš tip: Kardamom je součástí perníkového koření, samostatně jej můžete vyzkoušet v lineckém, ale pozor, stačí jen špetka!
- Muškátový květ - podle knihy Koření autorky Gill Daviesové se v minulosti věřilo, že muškátový oříšek má něco jako čarovnou moc. Údajně měl odpuzovat mouchy přenášející mor, a protože byl o něj kdysi velký zájem a pěstoval se jen na několika ostrovech, jeho cena byla mnohdy doslova astronomická. Obchodníci po Evropě jej v 11. století prodávali s neuvěřitelným ziskem téměř šest tisíc procent! Dnes se v kuchyni používají jak muškátový květ, tak ořech, mají totiž podobné aroma, jen květ má výraznější a ne tak ostrou vůni. Muškátový oříšek vylepší mnoho slaných i sladkých pokrmů svou kořeněnou chutí a pronikavou vůni. Nejčastěji se používá v omáčkách, zejména v bešamelu, ochutí dobře ale i pudinky, nákypy a koláče. Pozor, ve větším množství je toxický! Náš tip: Přidejte špetku do štoly nebo do vánoční bábovky.
- Pepř – možná vám v tomhle vánočním výčtu přijde pepř „tak trochu mimo“, ale nenechte se zmást. Patříte-li mezi milovníky perníčků, pak možná víte, že právě podle pepře získaly své jméno. Jak totiž uvádí Český etymologický slovník, název perník vychází ze slova peprník, odvozeného z přídavného jména peprný, které odkazovalo právě k pepři. Dnes známe stovky druhů pepře, z nichž některé se používají i k dochucení sladkých jídel. Zajímavým kontrastem chutí jsou například čokolády se zeleným pepřem, špetkou bílého pepře lze dochutit také dýňové muffiny. Náš tip: Zkuste si upéct staročeské perníky s pepřem.
Mohlo by vás zajímat
- Skořice – jak už jsme psali dříve, podle knihy A History of Food byla skořice známá již 4000 let př. n. l v Číně, nešlo ale o pravou skořici. Existují totiž dva druhy skořicovníku – cejlonský a čínský. Cejlonská skořice pochází ze Srí Lanky (neboli z Cejlonu), je kvalitnější, hodně aromatická, ale má jemnější chuť. Skořice čínská neboli cassia je vlastně jen její náhražkou. Používá se do tolika druhů sladkých i slaných jídel, že je ani nelze všechny vyjmenovat. Neobejdou se bez ní štrúdl, punč, svařák, perníčky ani mnohé jiné sladkosti, pokrmy či nápoje. Náš tip: Upečte si třeba skořicové hvězdičky.
- Vanilka - patří mezi nejoblíbenější, ale také nejdražší druhy koření. Podle portálu Koreni.cz vanilku znali a pěstovali dávno před příchodem evropských dobyvatelů původní obyvatelé Mexika. Používali ji do oblíbených nápojů z kakaových bobů a čokoládových placek. Vanilkové tobolky pak byly do Evropy přivezeny Španěly pravděpodobně v roce 1521. Od té doby se koření s nasládlou vůní i chutí používá stále více. I když se vyrábí i syntetická látka vanilin, pravou chuť vanilky nenahradí. Vanilka skvěle ochutí čokolády, pudinky, buchty, cukroví, zmrzliny, likéry a mnoho druhů sladkého pečiva. Za nejkvalitnější se v současnosti považují madagaskarské vanilkové lusky. Náš tip: Co může být klasičtějšího? Upečte si pravé vídeňské vanilkové rohlíčky!
- Zázvor – jak uvádí portál Spiceography.com, tahle vytrvalá rostlina pochází z Indie a Číny a její název vznikl ze sanskrtského slova, které znamená „rohatý“. V indické i čínské kuchyni hraje zázvor významnou roli již po staletí a je jedním z prvních koření, které se dostalo do Evropy. Zázvor jako rostlina má hlízovitě členěný a plazivý oddenek, který se využívá jako koření či dochucovadlo, a to nejčastěji v kandované nebo v sušené formě. Má štiplavou pikantně nasládlou chuť, která vynikne v mnoha sladkých i slaných jídlech. Ochutí kuře, ryby, perníčky i mnohé druhy cukroví, kandovaný se hodí do vánočky, štoly nebo marokánek. Náš tip: Pokud si neuvaříte ostrý zázvorový čaj, vsaďte na tradiční zázvorky.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidl končí s levnými bedýnkami! Víme, co je nahradí a jak a kde ještě ušetříte až 70 % z ceny potravin
Obchodní řetězce se staví do čela zachování… Číst více
Dejvická 34: Jak se vaří v Pohlreichem oceněné restauraci? Předkrm za čtyři stovky, dokonalé rizoto i drobné chybičky obsluhy
Pokud také sledujete nový pořad Pohlreichův… Číst více
Den burrita
Mexická kuchyně je známá svou barevností, exotickými chuťovými kombinacemi a množstvím voňavého místního koření. To vše se spojuje i v tomto… Číst více
Desatero rad na téma křepelčí vajíčka: Poradíme s přípravou těchto malých vajec plných vitamínů
Křepelčí vajíčka jsou chutí velmi podobná těm slepičím. Velikostí jsou sice třetinová, nicméně obsahují dvojnásobné množství vitamínů a živin, tolik… Číst více
Oblíbenou a lahodnou panna cottu s námi zvládnete snadno. Poradíme, jak na to
Co potřebujete na panna cottu Příprava tohoto dezertu předpokládá práci s želatinou. S námi to ale zvládnete, i když zatím nemáte s želatinou… Číst více
Kalorie ze svíčkové spálíte během tříhodinové procházky. Řízek se salátem „vychodíte“ za 7 hodin, kousek sushi za 5 minut
Když si zajdeme na oběd, nepřemýšlíme nad tím, že… Číst více
Jak chutnají nejdivnější jídla světa? Hořko na patře, odér čpavku, to je žralok po islandsku
Říká se jiný kraj, jiný mrav… a k tomu by se dalo… Číst více
Dock House: Jak se vaří v Pohlreichem oceněné „stejkárně“? Uzená bramborová kaše a nejlepší tatarák ve střední Evropě
Čtvrtý díl Pohlreichova souboje restaurací má… Číst více
Ochladit se v horku můžete několika způsoby nebo ještě lépe jejich kombinací
Teplé počasí se nepříznivě podepisuje na trávení. Hlavně velké dávky ovoce a zeleniny mají tendenci proběhnout tělem velmi rychle, a tudíž bez užitku… Číst více
Limonáda z čerstvého ovoce je hitem léta! Máme pro vás tipy, jak ji jednoduše připravit doma
Existuje velké množství receptů na domácí limonádu. Vybírat můžete z klasických ovocných limonád, jako jsou jahodové, bezové, malinové či citronové.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jaké koření dát do svařeného vína: Se skořicí a hřebíčkem chutná vždy dokonale
Zahřejte se skořicí! Máme pro vás 15 tipů, kam toto úžasné voňavé koření použít
Retro vánoční cukroví: Sandokanovy oči, ledovky nebo tatranské řezy byly kdysi hity!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 31 minutami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 22 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12