Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pravěký perník

Hodnocení receptu je 4,2 (3×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 20 min Doba přípravy: 20 min

20 min (20 min příprava)

2. 2. 2011 12:43

Suroviny

Porce: podle velikosti placek

Nutriční hodnoty

Energie10 629 kJ / 2 540 kcal
Bílkoviny61,01 g
Tuky10,00 g
Vláknina30,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 88 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy536,57 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Perníku se říkalo peprník kvůli složení s pepřem.

Perník je starší než chléb, ještě nějaký pátek trvalo než se přišlo na primitivní chleba "mouka, voda, sůl".

Nynější složení mu dali Pražští caletníci.

(perník je staročesky calt)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

eva hubova eva hubova

4. 6. 2015 00:27

:yes:

zuzun

7. 1. 2015 22:51

To je zajimavy!!! Rada bych nekdy vyzkousela. Diky za pribeh o perniku;-)

spagetka spagetka

8. 10. 2013 16:40

Autor má pravdu, původně se skutečně toto pečivo nazývalo peprník a skládalo se z mouky (nejčastěji žitné), medu a pepře. Postupně se to upravovalo, přidávala se pšeničná mouka, vejce, mléko....Pepř se vytratil a kořenilo se a koření hřebíčkem, anýzem, bydyánem, kardamomem, skořicí, muškátem, levandulí... atd...
Vyráběly se perníkové formy a vykrajovátka ze dřeva, kovu a dnes patřej ke sběratelským lahůdkám velmi ceněným (moje tchýňka chtěla děsně ošklivé a prastaré perníkářské formy a vykrajovátka vyhodit, ale souhlasila, že si ty krámy vemu domů :-D:-D:-D)
Pokud se nespapá, vydrží dlouho díky koření a i uschování v chladu.

gfkfufliáůár

8. 10. 2013 16:17

je to pravda?

Jenny

21. 4. 2011 15:52

no,nevim,nevim teda...:-O

Svetlana Svetlana

2. 2. 2011 15:10

:-D:-D:-D

AniCiz

2. 2. 2011 15:02

taky radši zůstanu u Andělského perníčku..:-*

Bibinka Bibinka

2. 2. 2011 14:57

Jáchyme, ten perník bych zaručeně nedělala(dělám pouze Andělsky nadýchaný perník), byl by to pro nás šok, ale musím uznat, že to vyprávění o vzniku perníku a nakonec i chleba historicky popsané se mi líbí a je dobré vědět, kde jaká pochutina vznikla:yes:

jirholu jirholu

2. 2. 2011 14:42

Už při čtení surovin mám zvláštní pocit v okolí žaludku.:no:

JanaDorazinova JanaDorazinova

2. 2. 2011 14:31

Jáchyme, já si taky nemyslím, že by z toho bylo nějaké těsto. V pravěku nežijeme, ale když chceme, aby to bylo jako z pravěku, tak máme použít hrubší mouku?:-O Člověče, dneska jsi samý vtip:-O To abych si dala upevnit korunku, že?:-O

AniCiz

2. 2. 2011 13:38

:-S...hmmm z této hmoty těžko vznikne těsto..a už vůbec ne jedlé..fakt blábol:-D:-D:-D

Irrena Irrena

2. 2. 2011 13:32

Zajímavé:yes:

blabol.jachym

2. 2. 2011 13:02

Terysho,ty placky si můžeš klidně pomazat medem a není to nějak dramaticky tvrdé.
Ale jestli to nechceš mít tvrdé použij raději pšeničnou mouku:-).

terysha.mathey terysha.mathey

2. 2. 2011 12:50

Hmmm, to je zajímavé, asi to vyzkušám :-) A to se pak jí jen tak? Suché? A není to tvrdé, láme se to?! Neumím si to nějak představit :-8

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: perník recept staročeský perník staročeský perník recept recepty.cz pernik tvrdý perník recept na perník peprník recept recept na staročeský perník perník peprník recept na tvrdý perník pernik s peprem staročeský žitný perník recept peprník perník staročeský žitný perník staročeský perník recepty perník na dřevo pernik z chlebove mouky recept peprnik perník tvrdy

Suroviny: mouka hladká, med, pepř, perník, med

TopRecepty.cz

Pravěký perník

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QO9Z