Pravěký perník
Suroviny
Porce: podle velikosti placek
Nutriční hodnoty
Energie | 10 629 kJ / 2 540 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 61,01 g |
Tuky | 10,00 g |
Vláknina | 30,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 88 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 536,57 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Perníku se říkalo peprník kvůli složení s pepřem.
Perník je starší než chléb, ještě nějaký pátek trvalo než se přišlo na primitivní chleba "mouka, voda, sůl".
Nynější složení mu dali Pražští caletníci.
(perník je staročesky calt)
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
4. 6. 2015 00:27
7. 1. 2015 22:51
To je zajimavy!!! Rada bych nekdy vyzkousela. Diky za pribeh o perniku
8. 10. 2013 16:40
Autor má pravdu, původně se skutečně toto pečivo nazývalo peprník a skládalo se z mouky (nejčastěji žitné), medu a pepře. Postupně se to upravovalo, přidávala se pšeničná mouka, vejce, mléko....Pepř se vytratil a kořenilo se a koření hřebíčkem, anýzem, bydyánem, kardamomem, skořicí, muškátem, levandulí... atd...
Vyráběly se perníkové formy a vykrajovátka ze dřeva, kovu a dnes patřej ke sběratelským lahůdkám velmi ceněným (moje tchýňka chtěla děsně ošklivé a prastaré perníkářské formy a vykrajovátka vyhodit, ale souhlasila, že si ty krámy vemu domů )
Pokud se nespapá, vydrží dlouho díky koření a i uschování v chladu.
Vyráběly se perníkové formy a vykrajovátka ze dřeva, kovu a dnes patřej ke sběratelským lahůdkám velmi ceněným (moje tchýňka chtěla děsně ošklivé a prastaré perníkářské formy a vykrajovátka vyhodit, ale souhlasila, že si ty krámy vemu domů )
Pokud se nespapá, vydrží dlouho díky koření a i uschování v chladu.
8. 10. 2013 16:17
je to pravda?
21. 4. 2011 15:52
no,nevim,nevim teda...
2. 2. 2011 15:10
2. 2. 2011 15:02
taky radši zůstanu u Andělského perníčku..
2. 2. 2011 14:57
Jáchyme, ten perník bych zaručeně nedělala(dělám pouze Andělsky nadýchaný perník), byl by to pro nás šok, ale musím uznat, že to vyprávění o vzniku perníku a nakonec i chleba historicky popsané se mi líbí a je dobré vědět, kde jaká pochutina vznikla
2. 2. 2011 14:42
Už při čtení surovin mám zvláštní pocit v okolí žaludku.
2. 2. 2011 14:31
Jáchyme, já si taky nemyslím, že by z toho bylo nějaké těsto. V pravěku nežijeme, ale když chceme, aby to bylo jako z pravěku, tak máme použít hrubší mouku? Člověče, dneska jsi samý vtip To abych si dala upevnit korunku, že?
2. 2. 2011 13:38
...hmmm z této hmoty těžko vznikne těsto..a už vůbec ne jedlé..fakt blábol
2. 2. 2011 13:32
Zajímavé
2. 2. 2011 13:02
Terysho,ty placky si můžeš klidně pomazat medem a není to nějak dramaticky tvrdé.
Ale jestli to nechceš mít tvrdé použij raději pšeničnou mouku.
Ale jestli to nechceš mít tvrdé použij raději pšeničnou mouku.
2. 2. 2011 12:50
Hmmm, to je zajímavé, asi to vyzkušám A to se pak jí jen tak? Suché? A není to tvrdé, láme se to?! Neumím si to nějak představit
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí žebra s BBQ omáčkou
Přidáno před 10 hodinami
Kulajda podle Radka Davida
Přidáno před 10 hodinami
Červená řepa s fenyklem - salát
Přidáno před 11 hodinami
Drůbeží paštika s portským vínem
Přidáno před 12 hodinami
Francouzské řízečky
Přidáno před 18 hodinami
Palačinkové rolky
Přidáno před 20 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Mrkvový dort
Princezna@Lada uvařil před 36 minutami
Kuřecí miniřízečky
Libca1954 uvařila před 8 hodinami
Pohanková kaše se skořicí
gedzitka uvařila před 9 hodinami
Čočková polévka
1Marketa2 uvařil před 9 hodinami
Medvědí máslo
Merylas uvařil před 9 hodinami
Bábovka (hrníčková, olejová)
MartinaKucharka uvařila před 9 hodinami
Jarní bramborový salát
Kanaj uvařila před 10 hodinami
Gnocchi s kuřecím masem a špenátem
Ryngle uvařila před 10 hodinami
Jogurtová bublanina (bez mouky)
Kaca_ uvařila před 10 hodinami
Drůbeží paštika s portským vínem
VencaUplotny uvařil před 10 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na retro zákusek pražské koule? S našimi radami zvládnete vše na výbornou
Sezóna chřestu: Čerstvost poznáme při nákupu podle jeho ohebnosti a tvaru hlaviček, bílý chřest vydrží déle než zelený
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Další recepty
Tématické fráze: perník recept staročeský perník staročeský perník recept recepty.cz pernik tvrdý perník recept na perník peprník recept recept na staročeský perník perník peprník recept na tvrdý perník pernik s peprem staročeský žitný perník recept peprník perník staročeský žitný perník staročeský perník recepty perník na dřevo pernik z chlebove mouky recept peprnik perník tvrdy
Suroviny: mouka hladká, med, pepř, perník, med
Pravěký perník
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QO9Z
14 názorů