Pravěký perník

blabol.jachym Kuchař: blabol.jachym

Doba přípravy: cca 20 min. podle velikosti placek Moučníky , Perníky 14 názorů

Suroviny

500 g hladké mouky (pokud chcete, aby byl opravdu jako v pravěku, tak nějakou hrubší)
cca 5 pl medu
5 čl pepře
(pokud chcete perník sladší, přidejte cukr)
(pokud je medu málo, přidejte trochu vody)
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Mouku prosejte do mísy nebo na vál, uprostřed udělejte důlek a vlijte med. Vypracujte tuhé těsto a potom zapracujte pepř.

  2. Z těsta udělejte placky a dejte je na vymazaný plech péct při 200°C do zlatohněda.

Poznámka

Perníku se říkalo peprník kvůli složení s pepřem.

Perník je starší než chléb, ještě nějaký pátek trvalo než se přišlo na primitivní chleba "mouka, voda, sůl".

Nynější složení mu dali Pražští caletníci.

(perník je staročesky calt)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pravěký perník

  • eva hubova eva hubova

  • zuzun zuzun

    To je zajimavy!!! Rada bych nekdy vyzkousela. Diky za pribeh o perniku;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Autor má pravdu, původně se skutečně toto pečivo nazývalo peprník a skládalo se z mouky (nejčastěji žitné), medu a pepře. Postupně se to upravovalo, přidávala se pšeničná mouka, vejce, mléko....Pepř se vytratil a kořenilo se a koření hřebíčkem, anýzem, bydyánem, kardamomem, skořicí, muškátem, levandulí... atd...
    Vyráběly se perníkové formy a vykrajovátka ze dřeva, kovu a dnes patřej ke sběratelským lahůdkám velmi ceněným (moje tchýňka chtěla děsně ošklivé a prastaré perníkářské formy a vykrajovátka vyhodit, ale souhlasila, že si ty krámy vemu domů :-D:-D:-D)
    Pokud se nespapá, vydrží dlouho díky koření a i uschování v chladu.

    Odpovědět

  • gfkfufliáůár gfkfufliáůár(neregistrovaný)

    je to pravda?

    Odpovědět

  • Jenny Jenny

    no,nevim,nevim teda...:-O

    Odpovědět

  • Svetlana Svetlana

  • AniCiz AniCiz

    taky radši zůstanu u Andělského perníčku..:-*

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Jáchyme, ten perník bych zaručeně nedělala(dělám pouze Andělsky nadýchaný perník), byl by to pro nás šok, ale musím uznat, že to vyprávění o vzniku perníku a nakonec i chleba historicky popsané se mi líbí a je dobré vědět, kde jaká pochutina vznikla:yes:

    Odpovědět

  • jirholu jirholu

    Už při čtení surovin mám zvláštní pocit v okolí žaludku.:no:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Jáchyme, já si taky nemyslím, že by z toho bylo nějaké těsto. V pravěku nežijeme, ale když chceme, aby to bylo jako z pravěku, tak máme použít hrubší mouku?:-O Člověče, dneska jsi samý vtip:-O To abych si dala upevnit korunku, že?:-O

    Odpovědět

  • AniCiz AniCiz

    :-S...hmmm z této hmoty těžko vznikne těsto..a už vůbec ne jedlé..fakt blábol:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Zajímavé:yes:

    Odpovědět

  • blabol.jachym blabol.jachym(autor receptu)

    Terysho,ty placky si můžeš klidně pomazat medem a není to nějak dramaticky tvrdé.
    Ale jestli to nechceš mít tvrdé použij raději pšeničnou mouku:-).

    Odpovědět

  • terysha.mathey terysha.mathey

    Hmmm, to je zajímavé, asi to vyzkušám :-) A to se pak jí jen tak? Suché? A není to tvrdé, láme se to?! Neumím si to nějak představit :-8

    Odpovědět

Tématické fráze: perník recept staročeský perník staročeský perník recept recepty.cz pernik tvrdý perník recept na perník peprník recept recept na staročeský perník perník peprník recept na tvrdý perník pernik s peprem peprník perník staročeský perník recepty perník na dřevo pernik z chlebove mouky recept peprnik staročeský žitný perník perník tvrdy recept staročeský perník

Zapomněl/a jsem heslo