Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zázvor v kuchyni: Oblíbené recepty i jeho další použití
Top recepty

Zázvor lékařský je vytrvalá rostlina, která má velmi zajímavý oddenek. Je hlízovitě členěný a plazivý. Vyrůstá z něho několik lodyh o výšce až 1 metr, porostlých úzkými přisedlými listy. Květy jsou růžovobílé nebo nažloutlé. Plody jsou trojpouzderné tobolky, v nichž vznikají semínka.

Kdysi zázvor přivezli obchodníci z východní Asie do Středomoří, v Římě získal velikou oblibu. Koření se postupně rozšířilo.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Zázvor lékařský

Zázvor lékařský pochází z Číny nebo z Indie. Je to rostlina z čeledi zázvorovitých, jako koření se používá oddenek, který je vlastně všelék. Pikantní chuť dává zázvoru gingerol, je zdrojem vitaminů a minerálních látek. Pomáhá při zažívacích potížích, při problémech s ledvinami, tiší bolesti v krku a umí vyřešit mnoho dalších zdravotních problémů. Oblíbený je zázvorový čaj. Koupit, nebo doma udělat, lze zázvor sušený kandovaný. Velké využití má zázvor v kuchyni, zejména v asijské. Hodí se pod maso a do omáček. Nechybí ani ve vánočním cukroví, ve voňavých zázvorkách.

Zázvor a jeho působení

Zázvor má při zařazení do jídelníčku zajímavé účinky.
Zlepšuje trávení. Doporučuje se při tělesném vyčerpání, nechutenství, nadýmání a přesycenosti.

Článek z magazínu

Léčivé účinky zázvoru

Léčivé účinky zázvoru

Jelikož je tu chladnější období roku, mnozí z nás už pomýšlejí na posílení imunity, aby i v třeskutých mrazech zůstali fit. Zapomeňte tentokrát na umělé vitamínové doplňky a vyzkoušejte jedinečné…

Zázvor je pozoruhodný pro své antibakteriální a protizánětlivé účinky. Podporuje obranyschopnost, zlepšuje imunitu, má pozitivní vliv na dýchací cesty. Používá se při chřipce, rýmě a nachlazení. Vyvolává pocení.

Článek z magazínu

Přestože je zázvor ceněný pro své pozitivní účinky, musíme ho konzumovat s mírou. Nedoporučuje se dětem, těhotné ženy by ho měly užívat jen opatrně. U některých lidí může vyvolat pálení žáhy nebo bušení srdce.

Zázvor jako koření

Z oddenků rostliny se získává chuťově výrazné koření žluté až okrové barvy. Toto koření se hojně používá v indické a čínské kuchyni. Ostrou chuť způsobují gingeroly. Zázvor, ať už čerstvý nebo ve formě sušeného prášku, se přidává do sladkých a slaných jídel.

V malém množství ho přidáváme do vařených i syrových pokrmů.

Zázvor na talíři

Zázvorem kořeníme opatrně. Výrazně ochutí guláše, omáčky a pečená masa.

Zázvor v polévkách

Můžeme ho přidávat do polévek - buď jako prášek nebo nastrouhaný čerstvý oddenek. Hodí se do zahřívacích luštěninových - chuť bude výrazná, proto ho nedáváme mnoho. Bude chutnat těm, kteří mají rádi pikantní jídla.

Zázvorky - vánoční pochoutka

Typickou staročeskou pochoutkou, která se připravuje jako cukroví na Vánoce, jsou zázvorky.

Zázvor jako perníkové koření

Zázvor se může přidávat do perníku

Článek z magazínu

Zázvorová limonáda

Zázvorová limonáda je nealkoholický nápoj, který je oblíbený hlavně ve Velké Británii. Inspiraci pro přípravu najdeme v receptech našich čtenářů.

Kandovaný zázvor

Stojí za to ochutnat kandovaný zázvor, který se obaluje v cukru.

Zázvorový čaj

Mnoho z nás, jakmile začne pociťovat příznaky nachlazení, sáhne po zázvorovém čaji. Můžeme si koupit porcovaný čaj nebo přípravit čaj z čerstvého koupeného odddenku. 
Základní příprava čaje z oddenku je velmi jednoduchá. Oddenek oloupeme a ukrojíme z něj několik tenkých plátků, které zalijeme horkou vodou. Můžeme přidat citrón a přisladit medem.

Uchování oddenku

Koupený oddenek je trvanlivý, ale pokud víme, že jej nespotřebujeme v brzké době celý, snadno jej zmrazíme.. Nakrájíme jej na tenké plátky, které vložíme do sáčku a uložíme do mrazničky. Podle potřeby plátky odebíráme. Je to lepší než nechat oddenek osychat.

Článek z magazínu

Zázvor v květináči

Koupený kořen zázvoru můžeme vysadit do květináče a vypěstovat si vlastní rostlinuideálním obdobím ke startu je předjarní období.

Nejprve část kořene (oddenku) na jeden až dva dny namočíme do vlažné vody, poté jej vysadíme do květináče a nad něj dáme 3 až 5 cm zeminy. Nejlepší je, pokud již máme kořen z obchodu lehce narašený. Vysadíme jej tak, aby výhony směřovaly vzhůru. Volíme širší květináč (pro začátek stačí 20 cm), protože zázvor se rozrůstá doširoka. Květináč umístíme na teplé místo a pravidelně zeminu zaléváme. Zázvor raší a roste pomalu, první výhony se objeví asi za tři týdny, pak však již budou rychle následovat další.

V bezmrazém období ho můžeme mít venku (od poloviny května do září), jinak lze zázvor pěstovat i jako pokojovou rostlinu. Po devíti až deseti měsících by měl již být kořen pěkně narostlý. Signálem ke sklizni je žloutnutí a zasychání listů = rostlina přechází do vegetačního klidu. Vypěstovaný kořen nám pár týdnů vydrží, případně jej zmrazíme. Část můžeme znovu vysadit.

Zázvor v chladném období roku

Zázvor patří mezi oblíbené rostliny, které oceníme hlavně v chladném období roku, stejně jako křen, česnek a cibuli. Dopřejme si s mírou jeho léčivou sílu.

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář