Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zázvor v kuchyni: Oblíbené recepty i jeho další použití
Zdroj: Top recepty

Zázvor lékařský je vytrvalá rostlina, která má velmi zajímavý oddenek. Je hlízovitě členěný a plazivý. Vyrůstá z něho několik lodyh o výšce až 1 metr, porostlých úzkými přisedlými listy. Květy jsou růžovobílé nebo nažloutlé. Plody jsou trojpouzderné tobolky, v nichž vznikají semínka.

Kdysi zázvor přivezli obchodníci z východní Asie do Středomoří, v Římě získal velikou oblibu. Koření se postupně rozšířilo.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Zázvor lékařský

Zázvor lékařský pochází z Číny nebo z Indie. Je to rostlina z čeledi zázvorovitých, jako koření se používá oddenek, který je vlastně všelék. Pikantní chuť dává zázvoru gingerol, je zdrojem vitaminů a minerálních látek. Pomáhá při zažívacích potížích, při problémech s ledvinami, tiší bolesti v krku a umí vyřešit mnoho dalších zdravotních problémů. Oblíbený je zázvorový čaj. Koupit, nebo doma udělat, lze zázvor sušený kandovaný. Velké využití má zázvor v kuchyni, zejména v asijské. Hodí se pod maso a do omáček. Nechybí ani ve vánočním cukroví, ve voňavých zázvorkách.

Zázvor a jeho působení

Zázvor má při zařazení do jídelníčku zajímavé účinky.
Zlepšuje trávení. Doporučuje se při tělesném vyčerpání, nechutenství, nadýmání a přesycenosti.

Mohlo by vás zajímat

Zázvor je pozoruhodný pro své antibakteriální a protizánětlivé účinky. Podporuje obranyschopnost, zlepšuje imunitu, má pozitivní vliv na dýchací cesty. Používá se při chřipce, rýmě a nachlazení. Vyvolává pocení.

Přestože je zázvor ceněný pro své pozitivní účinky, musíme ho konzumovat s mírou. Nedoporučuje se dětem, těhotné ženy by ho měly užívat jen opatrně. U některých lidí může vyvolat pálení žáhy nebo bušení srdce.

Zázvor jako koření

Z oddenků rostliny se získává chuťově výrazné koření žluté až okrové barvy. Toto koření se hojně používá v indické a čínské kuchyni. Ostrou chuť způsobují gingeroly. Zázvor, ať už čerstvý nebo ve formě sušeného prášku, se přidává do sladkých a slaných jídel.

V malém množství ho přidáváme do vařených i syrových pokrmů.

Zázvor na talíři

Zázvorem kořeníme opatrně. Výrazně ochutí guláše, omáčky a pečená masa.

Zázvor v polévkách

Můžeme ho přidávat do polévek - buď jako prášek nebo nastrouhaný čerstvý oddenek. Hodí se do zahřívacích luštěninových - chuť bude výrazná, proto ho nedáváme mnoho. Bude chutnat těm, kteří mají rádi pikantní jídla.

Zázvorky - vánoční pochoutka

Typickou staročeskou pochoutkou, která se připravuje jako cukroví na Vánoce, jsou zázvorky.

Zázvor jako perníkové koření

Zázvor se může přidávat do perníku

Mohlo by vás zajímat

Zázvorová limonáda

Zázvorová limonáda je nealkoholický nápoj, který je oblíbený hlavně ve Velké Británii. Inspiraci pro přípravu najdeme v receptech našich čtenářů.

Kandovaný zázvor

Stojí za to ochutnat kandovaný zázvor, který se obaluje v cukru.

Zázvorový čaj

Mnoho z nás, jakmile začne pociťovat příznaky nachlazení, sáhne po zázvorovém čaji. Můžeme si koupit porcovaný čaj nebo přípravit čaj z čerstvého koupeného odddenku. 
Základní příprava čaje z oddenku je velmi jednoduchá. Oddenek oloupeme a ukrojíme z něj několik tenkých plátků, které zalijeme horkou vodou. Můžeme přidat citrón a přisladit medem.

Uchování oddenku

Koupený oddenek je trvanlivý, ale pokud víme, že jej nespotřebujeme v brzké době celý, snadno jej zmrazíme.. Nakrájíme jej na tenké plátky, které vložíme do sáčku a uložíme do mrazničky. Podle potřeby plátky odebíráme. Je to lepší než nechat oddenek osychat.

Koupený kořen zázvoru můžeme vysadit do květináče a vypěstovat si vlastní rostlinuideálním obdobím ke startu je předjarní období.

Nejprve část kořene (oddenku) na jeden až dva dny namočíme do vlažné vody, poté jej vysadíme do květináče a nad něj dáme 3 až 5 cm zeminy. Nejlepší je, pokud již máme kořen z obchodu lehce narašený. Vysadíme jej tak, aby výhony směřovaly vzhůru. Volíme širší květináč (pro začátek stačí 20 cm), protože zázvor se rozrůstá doširoka. Květináč umístíme na teplé místo a pravidelně zeminu zaléváme. Zázvor raší a roste pomalu, první výhony se objeví asi za tři týdny, pak však již budou rychle následovat další.

V bezmrazém období ho můžeme mít venku (od poloviny května do září), jinak lze zázvor pěstovat i jako pokojovou rostlinu. Po devíti až deseti měsících by měl již být kořen pěkně narostlý. Signálem ke sklizni je žloutnutí a zasychání listů = rostlina přechází do vegetačního klidu. Vypěstovaný kořen nám pár týdnů vydrží, případně jej zmrazíme. Část můžeme znovu vysadit.

Zázvor v chladném období roku

Zázvor patří mezi oblíbené rostliny, které oceníme hlavně v chladném období roku, stejně jako křen, česnek a cibuli. Dopřejme si s mírou jeho léčivou sílu.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více