

Vánoční štola
Suroviny 2 kusy
- Omládek:
- 100 ml vlažné vody
- lžička Sladěnky
- 130 g hladké mouky
- 25 g droždí
- Dále:
- 70 ml vody
- 2 lžíce rumu
- 70 g cukru
- vanilkový cukr
- 5 g soli
- 80 g změklého másla
- 340 g hladké mouky
- 80 g rozinek
- 50 g kandovaného ovoce (měla jsem třešně)
- 100 g kandované citronové kůry nebo citrusové kůry
- 50 g drobně krájených mandlí (dala jsem plátky)
Postup přípravy receptu
Suroviny na omládek v míse dobře rozmícháme, zakryjeme utěrkou a necháme 45 minut kynout.
Přidáme ostatní suroviny (pouze rozinky, kandované ovoce, kůru a mandle přisypeme ke konci hnětení) a dobře vymísíme těsto. Necháme ho vykynout.
Vykynuté propracujeme, rozdělíme na dva díly = dvě štoly.
Každý díl rozválíme na nevelký ovál se středem tenším a okraji silnými (jeden z nich je silnější, tlustší, než ten druhý).
Slabší okraj přehneme přes střed k silnějšímu a složený střed promáčkneme hřbetem ruky, aby se štola nerozvinovala. Necháme na plechu nakynout, potřeme máslem a upečeme (200°C/asi 25minut).
Ještě horkou znovu potřeme máslem a bohatě posypeme moučkovým cukrem. Je úžasně voňavá.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Vánoční štola
-
h4ever: nevím, nikdy jsem to nepočítala
Pokud vám jde o srovnání doma pečené štoly a té koupené...
V domácí štole žádný palmový tuk nenajdete....vejce i ořechy máme vlastní, sušené ovoce, rozinky, máslo, kůru i mandle kupuji příležitostně a v akci....a hlavně - doma upečená štola neobsahuje žádná barviva, stabilizátory a konzervanty, které jsou nakopak obsaženy prakticky ve všem koupeném. -
Mohu se zeptat na kolik peněz to výjde? Po sečtení všech váh surovin v tomto receptu jsem dostal celkovou váhu 510g.
V Kauflandu se prodává štola Stollen Butter-Mandel mit Marzipan (s máslem a marcipánem) 750g za 80 Kč. Ta obsahuje 28% rozinek, velké množství kandovaného ovoce (množství není uvedené ale hádám tak 25-28%, prostě hodně. 6% tvoří směs lískových oříšků a mandlí - u toho jsou 85% mandle). Máslo tvoří 11%, mléčný tuk 4%, množství palmového tuku jsem spočítal na 26,7g (tj.3,6%). Krom toho jsou tam vajíčka, pšeničná mouka, pomerančová kůra, sůl 2,6g. Tuky na 100g: 18g, nasycené m. kys. 9,8g). Výrobce KuchenMeister. Obrázek najdete přes google images "Kuchenmeister Butter Mandel Stollen 750 g" tam je vidět že toho kandovaného ovoce a rozinek jsou tam mraky. Chutná výborně. -
Ivace64: děkuju i za povedené fotky
jednu jsem si dala jako hlavní
-
Tak jsem včera pekla tu Tvou štolu Ivo, vlastně (dvě kynuté štoly) + tu tvarohovou, obě jsou wow
Přidávám fotku.
-
Holky, kde jste sehnali tu sladenku ? V tom našem městě ji nikde nemají.. :/
-
Dneska jsem dělala štolu jako takovou poprvé. Vždy vyhledávám Cathleen tvoje receptíky, takže jsem zkusila tuto.
Při pečení krásně voněla a tedka ji chutnámještě vlahou a je úžasná. Bodík letí právem, jako k tvým ostatním receptům.
-
Milá Jano,neregistrovaná.....,,SLEPISE,,
.....prdopeč atd je naprosto běžně používaný výraz.A to ,že jsi ty slepise vyučená neznamená,že jsi lepší a nebo že to umíš.Víš,ono že je někdo vyučený neznamená,že je v oboru špička.Kdejaká a kdejaký ,,nevyučenec,, je lepší,než kdejaká vyučená ,,SLEPISE,, .
Takže jak je tu psáno,nepeč podle prdopečů
,myslím,že nikdo z nás neumře.
Jinak recepis je výýýbornýýýý -
Eli i za mě.
-
Eliz, řeklas to i za mě
-
Dádule, vždyť se můžeš zaregistrovat a recepty přidávat nemusíš...
Tady jde o to, že velká většina ošklivých komentářů pochází od neregistrovaných... Nikdo si nemyslí, že všichni neregistrovaní jsou špatní, ale pokud se tu vyskytne hnusný či dokonce sprostý komentář, je anonymní...
Připomíná mi to takový Zemanův bonmot: "Ne každý Arab je terorista, ale každý terorista je Arab."- s rezervou...prosím...
-
Dnes jsem si zase po delší době sedla k PC,abych se podívala na své oblíbené stránky a zjistila,co zas děvčata uvařila a upekla dobrého."Došla" jsem až na tyto komentáře a teď mne mrzí,že jsem vůbec tady.Ačkoli je komentář Jany hnusný,shineon taky nic moc.Já se např.nechci registrovat proto,že bych na stránky nic nového nemohla nabídnout.Nejsem tak šikovná ani kreativní jako spousta děvčat zde.Ale už mlčím...
-
Paní Jany neregi. je mi spíš líto. Se zlostí, která čiší z jejího (zbytečného) příspěvku, se špatně žije......
Vám ostatním děkuji za zastání, byli jsme mimo domov a vrátili se až včera pozdě večer.....a musím se až červenat, v jak hezkém světle mě popisujeteDěkuju.
-
dovolím si reagovat - takovým neregistrovaným slepisím bych znemožnila psát komentáře - nevím, proč je dovoleno neregistrovaným nebo nepřihlášeným psát komentáře - na většině serverů a disk.webů to vůbec nejde...akorát se za to pak schovávají "statečné" a "spravedlivé", nebo spíš ty zamindrákované, nebo takové, co byly "vyhozené" za nevhodné chování....
Cathleen znám osobně a nedovolím, aby na ní kdokoliv "plival"... většina z nás by mohla být pyšná, kdyby dokázala desetinu toho, co autorka receptu... navíc - její každý recept je vychytaný a několikrát vyzkoušený,než ho uveřejní...
Jděte se vycpat, všechny neregistrované zamindrákované "slepise" -
Reakcia na Jana (neregistrovaný/á): Neviem,o čo ti ide? Prečo sem teda chodíš? Vieš,ja mám teoriu,že keď nejde o život,ide o hovno. Keď si taká precizná a vymakaná ako vyučená cukrárka,tak čo sa nám tu nepredvedieš,ukáž,čo vieš. Cathleen poznám,jej receptíky stále skúšam a nemajú chybu. Tak sa tu nenaparuj svojim výučným listom,to ešte neni záruka,že niečo vieš!!!!
-
Jano neregistrovaná, myslím že se tady z toho neosypeme když nebudeš péct podle zdejších receptů. Jinak vyučená ještě neznamená dobrá...