Vánoční štola

cathleen Kuchařka: cathleen

2 kusy Moučníky , Kynuté, Záviny, rolády 36 názorů

Suroviny

Omládek:
100 ml vlažné vody
lžička Sladěnky
130 g hladké mouky
25 g droždí
Dále:
70 ml vody
2 lžíce rumu
70 g cukru
vanilkový cukr
5 g soli
80 g změklého másla
340 g hladké mouky
80 g rozinek
50 g kandovaného ovoce (měla jsem třešně)
100 g kandované citronové kůry nebo citrusové kůry
50 g drobně krájených mandlí (dala jsem plátky)
Recept si zatím oblíbilo 26 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na omládek v míse dobře rozmícháme, zakryjeme utěrkou a necháme 45 minut kynout.

  2. Přidáme ostatní suroviny (pouze rozinky, kandované ovoce, kůru a mandle přisypeme ke konci hnětení) a dobře vymísíme těsto. Necháme ho vykynout.

  3. Vykynuté propracujeme, rozdělíme na dva díly = dvě štoly.

  4. Každý díl rozválíme na nevelký ovál se středem tenším a okraji silnými (jeden z nich je silnější, tlustší, než ten druhý).

  5. Slabší okraj přehneme přes střed k silnějšímu a složený střed promáčkneme hřbetem ruky, aby se štola nerozvinovala. Necháme na plechu nakynout, potřeme máslem a upečeme (200°C/asi 25minut).

  6. Ještě horkou znovu potřeme máslem a bohatě posypeme moučkovým cukrem. Je úžasně voňavá.

Poznámka

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 440 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vánoční štola

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    h4ever: nevím, nikdy jsem to nepočítala :-) Pokud vám jde o srovnání doma pečené štoly a té koupené...
    V domácí štole žádný palmový tuk nenajdete....vejce i ořechy máme vlastní, sušené ovoce, rozinky, máslo, kůru i mandle kupuji příležitostně a v akci....a hlavně - doma upečená štola neobsahuje žádná barviva, stabilizátory a konzervanty, které jsou nakopak obsaženy prakticky ve všem koupeném. ;-)

    Odpovědět

  • h4ever h4ever

    Mohu se zeptat na kolik peněz to výjde? Po sečtení všech váh surovin v tomto receptu jsem dostal celkovou váhu 510g.

    V Kauflandu se prodává štola Stollen Butter-Mandel mit Marzipan (s máslem a marcipánem) 750g za 80 Kč. Ta obsahuje 28% rozinek, velké množství kandovaného ovoce (množství není uvedené ale hádám tak 25-28%, prostě hodně. 6% tvoří směs lískových oříšků a mandlí - u toho jsou 85% mandle). Máslo tvoří 11%, mléčný tuk 4%, množství palmového tuku jsem spočítal na 26,7g (tj.3,6%). Krom toho jsou tam vajíčka, pšeničná mouka, pomerančová kůra, sůl 2,6g. Tuky na 100g: 18g, nasycené m. kys. 9,8g). Výrobce KuchenMeister. Obrázek najdete přes google images "Kuchenmeister Butter Mandel Stollen 750 g" tam je vidět že toho kandovaného ovoce a rozinek jsou tam mraky. Chutná výborně.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Ivace64: děkuju i za povedené fotky:-K jednu jsem si dala jako hlavní;-)

    Odpovědět

  • Ivace64 Ivace64

    Tak jsem včera pekla tu Tvou štolu Ivo, vlastně (dvě kynuté štoly) + tu tvarohovou, obě jsou wow:-K Přidávám fotku.:-K:-K

    Odpovědět

  • anet anet (neregistrovaný)

    Holky, kde jste sehnali tu sladenku ? V tom našem městě ji nikde nemají.. :/

    Odpovědět

  • Boubelinda Boubelinda

    Dneska jsem dělala štolu jako takovou poprvé. Vždy vyhledávám Cathleen tvoje receptíky, takže jsem zkusila tuto. ;-) Při pečení krásně voněla a tedka ji chutnámještě vlahou a je úžasná. Bodík letí právem, jako k tvým ostatním receptům.:-K:yes:

    Odpovědět

  • elsancho elsancho

    Milá Jano,neregistrovaná.....,,SLEPISE,,:-)).....prdopeč atd je naprosto běžně používaný výraz.A to ,že jsi ty slepise vyučená neznamená,že jsi lepší a nebo že to umíš.Víš,ono že je někdo vyučený neznamená,že je v oboru špička.Kdejaká a kdejaký ,,nevyučenec,, je lepší,než kdejaká vyučená ,,SLEPISE,, .:yes:Takže jak je tu psáno,nepeč podle prdopečů:yes:,myslím,že nikdo z nás neumře.
    Jinak recepis je výýýbornýýýý:-K

    Odpovědět

  • drahulin drahulin

    Eli i za mě.:yes::yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Eliz, řeklas to i za mě :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Dádule, vždyť se můžeš zaregistrovat a recepty přidávat nemusíš...;-) Tady jde o to, že velká většina ošklivých komentářů pochází od neregistrovaných... Nikdo si nemyslí, že všichni neregistrovaní jsou špatní, ale pokud se tu vyskytne hnusný či dokonce sprostý komentář, je anonymní...;-)
    Připomíná mi to takový Zemanův bonmot: "Ne každý Arab je terorista, ale každý terorista je Arab." :-D:-D - s rezervou...prosím...:-));-)

    Odpovědět

  • Dádule Dádule(neregistrovaný)

    Dnes jsem si zase po delší době sedla k PC,abych se podívala na své oblíbené stránky a zjistila,co zas děvčata uvařila a upekla dobrého."Došla" jsem až na tyto komentáře a teď mne mrzí,že jsem vůbec tady.Ačkoli je komentář Jany hnusný,shineon taky nic moc.Já se např.nechci registrovat proto,že bych na stránky nic nového nemohla nabídnout.Nejsem tak šikovná ani kreativní jako spousta děvčat zde.Ale už mlčím...

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Paní Jany neregi. je mi spíš líto. Se zlostí, která čiší z jejího (zbytečného) příspěvku, se špatně žije......
    Vám ostatním děkuji za zastání, byli jsme mimo domov a vrátili se až včera pozdě večer.....a musím se až červenat, v jak hezkém světle mě popisujete :-8:-)) Děkuju.

    Odpovědět

  • shineon shineon

    dovolím si reagovat - takovým neregistrovaným slepisím bych znemožnila psát komentáře - nevím, proč je dovoleno neregistrovaným nebo nepřihlášeným psát komentáře - na většině serverů a disk.webů to vůbec nejde...akorát se za to pak schovávají "statečné" a "spravedlivé", nebo spíš ty zamindrákované, nebo takové, co byly "vyhozené" za nevhodné chování....:-?
    Cathleen znám osobně a nedovolím, aby na ní kdokoliv "plival"... většina z nás by mohla být pyšná, kdyby dokázala desetinu toho, co autorka receptu... navíc - její každý recept je vychytaný a několikrát vyzkoušený, :yes::yes:než ho uveřejní...
    Jděte se vycpat, všechny neregistrované zamindrákované "slepise":-!:-!:-//

    Odpovědět

  • Atinka Atinka

    Reakcia na Jana (neregistrovaný/á): Neviem,o čo ti ide? Prečo sem teda chodíš? Vieš,ja mám teoriu,že keď nejde o život,ide o hovno. Keď si taká precizná a vymakaná ako vyučená cukrárka,tak čo sa nám tu nepredvedieš,ukáž,čo vieš. Cathleen poznám,jej receptíky stále skúšam a nemajú chybu. Tak sa tu nenaparuj svojim výučným listom,to ešte neni záruka,že niečo vieš!!!!

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    :-( Jano neregistrovaná, myslím že se tady z toho neosypeme když nebudeš péct podle zdejších receptů. Jinak vyučená ještě neznamená dobrá... :-//

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: vánoční štola vánoční štola recept štola recept na vánoční štolu štola recept vánoční štola kynutá štola vánoční vánoční kynutá štola recept vynikající vánoční štola recept recept na štolu kynutá štola recept vanočni štola kynutá vánoční štola kynutá vánoční štola recept vánoční štoly recept štola vánočníštola vánoční kynutá štola nejlepší vánoční štola recept jak zabalit vanocni stolu

Zapomněl/a jsem heslo