Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zahřejte se skořicí! Máme pro vás 15 tipů, kam toto úžasné voňavé koření použít
Zdroj: Pixabay, Mareefe

Vůně skořice k podzimu a zimě zkrátka patří. Výjimečná je nejen pro svou chuť a vůni, která tak báječně pozvedne mnoho moučníků, ale i pro své zahřívací účinky, které v nadcházejícím chladném období přijdou vhod. Ne nadarmo je skořice jednou z hlavním ingrediencí svařáku nebo punče.

Která skořice je ta správná a jak nám prospívá?

Skořice patří k oblíbeným druhů koření již pěknou řádku let. Aromatickou kůru skořicovníku znali podle knihy A History of Food již 2000 let př. n l. starověcí Egypťané, používali ji i Řekové a Římané. Již tenkrát si ji cenili natolik, že byla považována i jako vhodný dar pro panovníky a božstvo. Uvádí se ovšem, že skořice byla známá již dokonce 4000 let př. n. l v Číně, nešlo ale o pravou skořici. Možná vás to překvapí, ale existují dva druhy skořicovníku – cejlonský a čínský. Cejlonská skořice pochází ze Srí Lanky (neboli z Cejlonu), je kvalitnější, hodně aromatická, ale má jemnější chuť. Jen tato skořice je ta pravá, v obchodech ale častěji narazíte na skořici čínskou neboli cassia, která je vlastně jen její náhražkou. Svitky této skořice jsou tmavší a tvrdší, má také výrazně ostřejší a trochu štiplavou chuť. Pokud ji kupujete mletou, bohužel rozdíl nepoznáte. Chcete-li tedy kvalitnější pravou skořici, dívejte se rovnou po nápise cejlonská. Skořice si ceníme pro její zdravotní účinky, v minulosti se dokonce běžně používala jako lék. Kůra je totiž bohatá na silice a často se z ní vyrábějí různé oleje a tinktury. Podle webu Bbcgoodfood.com skořice nejvíc prospívá našemu trávení, které urychluje, zmírňuje zažívací potíže, nadýmání a zlepšuje i chuť k jídlu. Vyniká také svými antivirovými, antibakteriálními a protiplísňovými vlastnostmi, často se proto využívá i v čínské medicíně. Díky antioxidantům bojuje se záněty, snižuje rovněž krevní tlak a hladinu cukru v krvi. Pokud smícháte půl lžičky skořice s medem, zbavíte se rychleji rýmy a kašle. Skořici navíc můžete použít do mnoha pokrmů, a nejen těch sladkých. Víte, jak tradičně i netradičně ji využít?

Vylepšete jídlo skořicí… Kam se hodí?

1. Pokud bychom měl jmenovat jedno ovoce, k němuž skořice patří, jsou to jablka. Tato kombinace je ideální i proto, že obě potraviny podporují trávení a zlepšují imunitu. Skořici nebo rovnou skořicový cukr sypeme na jablka ve štrúdlu, přidává se do jablečných bábovek a muffinů nebo na pečená či na másle smažená jablka.

2. Skořice je nezbytnou složkou mnoha horkých nápojů, u nichž podporuje jejich zahřívací účinky. Bez ní by svařené víno ani punč neměly tu správnou chuť. Přidat ji můžete také do horké čokolády, je ovšem i nezbytnou součástí zahřívacích a posilujících nápojů, jako je třeba mléko s kurkumou golden milk nebo masala chai.

3. Skořice je specifická svou nasládlou chutí, je tedy ideálním řešením pro ty, kteří se snaží vyhýbat cukru. Když si ji přisypete třeba do jogurtu s ovocem, do ovesné či krupicové kaše nebo na mléčnou rýži, nemusíte je už vůbec sladit, nebo aspoň jen velmi málo.

4. V jednom pokrmu skořice rozhodně nemůže chybět, má ji totiž dokonce ve své názvu. Jde o slavné švédské skořicové rolky. Pečou se z kynutého těsta a nejlépe si je vychutnáte k odpolední kávě.

5. Zajímavější chuť dodá kompotům, marmeládám i povidlům. Nejlepší je samozřejmě v jablečném či hruškovém kompotu, výborně ale zvýrazní i chuť švestkového, třešňového či višňového. Do nálevu na kompot vhoďte nejlépe rovnou celý svitek skořice.

6. Víte, čím vylepšit lívance, palačinky nebo wafle? Místo pomazání marmeládou je posypejte skořicí. Přímo božská kombinace je, když přidáte ještě javorový sirup a nasekané ořechy.

7. Když seženete tyčinky pravé cejlonské skořice, udělejte si z ní domácí skořicový cukr.  Do mixéru dejte 2 celé skořice a rozmixujte co nejvíc najemno. Přes jemné sítko ji prosejte k cukru a do dózy vložte navíc jednu celou skořici. Ve skořicovém cukru můžete obalovat smažená jablka v těstíčku nebo různé druhy koblížků, třeba španělské churros.

8. Máte chuť na sladkou snídani a nemáte čas na přípravu lívanců? Udělejte křupavé francouzské toasty. Jde o toastový chléb namočený do směsi vajec a mléka nebo smetany, které dodává lepší chuť skořice. Toasty se pak smaží na másle a krásně voní právě po skořici.

9. Skořice se výborně hodí i k banánu, třeba do banánového smoothie. Stačí jen rozmixovat banán s jogurtem nebo podmáslím, přidat trochu skořice, ovesné vločky a arašídové máslo a máte rychlou a zdravou snídani.

10. Až vás bude honit mlsná, připravte si o trochu zdravější pochoutku – opražené oříšky se skořicí. Už jen jejich příprava vám krásně provoní byt.

11. Italská rajská omáčka se od té naší hodně odlišuje, do právě české rajské s hovězím masem a knedlíkem patří špetka skořice a případně i trocha perníkového koření. Zvýrazňují její sladkost a děti ji pak mnohem víc milují.

12. Ani nejslavnější řecký pokrm musaka se neobejde bez skořice. Kombinace skořice a masových pokrmů je pro balkánskou kuchyni typická a výborně se hodí i do této speciality skládající se ze zapečených lilků a brambor.

13. Skořice dává vůni i nejslavnější texaské pikantní specialitěmletému masu s fazolemi a rajčaty – chilli con carne. Na dochucení se přidává ještě jedna netypická surovina, kterou by člověk spíš čekal v sladkém pokrmu, a to hořká čokoláda.

14. Chuť skořice se báječnou snoubí i s drůbežím masem. Přidejte ji do kořenicí směsi na pečené kuře, kuřecí plátky nebo třeba na kuřecí křidýlka.

15. Skořice je jedním z koření, které patří do indické směsi garam masala, která se používá k ochucení mnoha indických masových jídel curry. Chuť dodá i čočkové kaši dhal nebo specialitě chana masala (cizrně v kořeněné omáčce).

Jak vidíte, možností je opravdu mnoho. Tak si je užijte!

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více