Dušená rýže

lenka-m Kuchařka:

Přílohy 12 názorů

57
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Suroviny

32 dkg rýže
Nyní v akci
0,25 l vody
3 dkg másla
Nyní v akci
kousek cibule
1 hřebíček
sůl
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Rýži přebereme, opláchneme studenou vodou, pak několikrát horkou vodou. Necháme okapat.

  2. Pak ji dáme do kastrolu, zalijeme vodou, přidáme máslo, cibuli se zapíchnutým hřebíčkem, sůl.

  3. Na plotně přivedeme k varu bez míchání.

  4. Pak přiklopíme pokličkou a dáme dusit do trouby, až rýže změkne a bude sypká. Nesmí být mazlavá.

  5. Až ji vyndáme z trouby, necháme ještě asi 5 minut stát, pak z ní vyndáme cibuli s hřebíčkem a rýži nakypříme vidličkou.

  6. Můžeme do ní přidat pažitku, nasekanou petrželovou nať, drobně nakrájenou šunku, podušené houby, koření kari (předem zpěníme na tuku), podušenou papriku nebo rajčata.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Dušená rýže

  • Petra Ku. Petra Ku.

    Uvařit sypkou rýži je pro mě vysoká dívčí :-) Ať dělám, co dělám, vždycky ji mám slepenou :-8 U nás doma se vždy dělala jenom rýže pečená v troubě, takže její konzistence byla jasně daná už tímto, ale naštěstí proti tomu nikdo neprotestoval, tak v tomto vaření pokračujeme i nadále :-) Když se chci ale "vycajchnovat" a udělat fakt dobrou rýži, tak sáhnu po basmati a ta se mi povede vždy krásně sypká, i chuťově nám sedí víc než normální rýže ...

    Odpovědět

  • zizala zizala

    casino: Odpověď na OT: Ano, byla stejná jako na receptech.cz, stupnice 1-5 jako ve škole. Ale bylo to zrušeno, protože často se hodnotil spíš autor než recept, stejně jako na receptech.cz. Stávající hodnocení je sice taky neobjektivní, ale nebolí tolik ;-)

    Rýži dělám hodně podobně jako Olda, propláchnu studenou vodou, dám na máslo nebo olej, na kterém jsem orestovala cibuli, opeču, zaliju vývarem nebo vodou asi 2 prsty nad rýži a dusím. Většinou ji dělám v kastrolu se sendvičovým dnem, takže mi stačí 5 minut, vypnu a nechám dojít. Rýže (měla by být tzv. parboiled) je akorát, stačí načechrat vidličkou :-)

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Já jsem na vaření rýže barbar,vařím jí v těch mikrotenových pytlikach.Mamka jí má nejradši skoro rozvařenou, mně to moc nejede,ale přizpůsobil jsem se;-) Tuhle debatu si dám do “oblíbených“ a někdy vyzkouším:yes:

    Odpovědět

  • casino casino

    Dělám rýži stejně jako olda: a líp bych to nenapsal ;-):-D
    Tady http://www.toprecepty.cz/recept/40690-ledvinky-na-... po mně jedna kolegyňka loudila ;-) "tajný recept".
    Tak tady tedy ten tajný tip:
    Když mám napilno, tak rýži propláchnu STUDENOU vodou, pak spařím (zaleji) prebytkem horké, ba přímo vroucí, vody a nechám rýži v lázni ať si užije, ale úplného klidu jí nedopřeji - občas ji promíchnu, že aby se rýže neslepila. V mezičase v kastrole osmažím cibuli (pokud ji použiji) nebo dělám jinou práci. Pak z rýže vodu sliji (nebo nesliji, záleží jak moc má být rýže "sypavá" či "lepivá") přendám ji do horkého kastrolu a dohotovím jak píše olda::yes:
    Tímto způsobem ušetřím jakousi minutu :yes:

    OT:
    Ta níže vedená řeč o "5" znamená co? Že jako na TOP byla dříve i jiná možnost než kladné hodnocení rcp:-O

    Odpovědět

  • barbra barbra

    Já jí dělám tak samo ale osmažím si cibulku,pak přidám rýži a tu rýži dělám do světle hněda a zaleju vodou.Na cibuli napíchám hřebíček a ponořím do vody.:yes::yes:

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    Vybusna,kdysi jsem dělala rýži jen v mikrovlnce a neměla chybu,ale už ji tolik nedělám,protože ten můj na rýži není,ale vzpomínám si,že olej a cibuli jsem na plný výkon dala na minutku,pak na to tu rýži a zase minutku,pak jsem to zalila vodou,nebo vývarem na hrnek rýže 2 hrnky vody,sůl a na plný výkon 17 minut.Tahle rýže byla moc dobrá,nelepila se,ale dělala jsem ji ve speciální nádobě s dírkou ve víčku.:-p

    Odpovědět

  • vybusna vybusna

    ja pouzivam pri vareni ryze overenu mierku, ak dam za hrncek ryze, tak zalejem 1a pol nasobnym mnozstvom vody..cize 1 a pol hrnceka. predtym som davala len kolko ryze tolko vody a po cca 5 minutach vrenia, som hrniec z ryzou supla do perin a tam mi dosla a bola tepla cely den...cize som prakticky pri vareni nedelneho obeda, zacala vzdy ryzou...rano som ju strcila do postele a na obed sa z nej este parilo. malo to len ten problem, ze ryza sa mi nerozsypala, bola taka cela vcelku, takze tento postup uz riesim iba vtedy ked ju chcem do rizota, alebo viem ze ju budem miesat s nejakou stavou a tak. ked robim basmati k indii, tak ju miesam so safranom a vtedy dam aj ten klincek....tam dam, tiez pomer 1:1, ale nedavam ju do perin, len ju dorobim v mikrovlnke. do ryze pridavam vzdy jeden bujon, vtedy ju ani nesolim a raz som tam nedala ani olej, len som ju nasucho oprazila a zaliala bujonom a bola fakt dobra.

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    Tady ta pětka bude jedině z toho důvodu, že pokud se někdo držel přesně receptu a rýži teda odvážil a vodu přesně odměřil, tak rýže musela být tvrdá. Jiný důvod nevidím.

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    Terezko,tak jsem se pokusila tu pětku aspoň trošku zmírnit,já taky dávám hřebíček do rýže:-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja

    Nikdy nemeriam množstvo vody, ono je rozdiel medzi jednotlivými druhmi ryže, ale dať 5 kvôli vode :-?:-?:-? Alebo kvôli čomu je tá päťka ? Ja dávam presne tak do cibule zapichnuté klinčeky, akurát ryžu najprv opražím na horúcom tuku, až potom zalejem vodou. Trocha tú päťku znegujem:-D

    Odpovědět

  • olda olda

    Nechám pokrájenou cibuli zesklovatět, pak přidám opranou a spařenou rýži jak uvedeno a zaliju horkou vodou asi prst nad rýži. Pokud se voda pod poklicí "neztratí" tak občas ode dna promíchnu... Ale proč ta 5? :-((

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    U tohoto receptu jsem si všimla špatného hodnocení, ale opravdu na toto množství rýže je hodně málo vody. 32 dkg je množství zhruba na 4 porce a na objem je rýže 3 a 1/2 dl, vody dávám malinko přes 5 dl. Místo másla přidávám olej, dá se připravovat jak v troubě, tak i na sporáku, pokud máme dobré nádobí s hrubším dnem. Vypnu taky vždy dříve, přikryju utěrkou a rýže dojde. Jelikož receptík ještě nemá fotku, tak přidávám :-)

    Odpovědět

1

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo