Dušená rýže
Jednoduchá univerzální příloha, která nechybí v žádné domácnosti. Díky šetrné přípravě si zachová sypkost, jemnou chuť i výživové hodnoty. Skvěle doplní maso, omáčky i zeleninové pokrmy. Takto upečená rýže je krásně sypká a téměř bez práce.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 728 kJ / 1 369 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 22,61 g |
Tuky | 26,84 g |
Vláknina | 6,08 g |
Cholesterol | 77 mg |
Sodík | 21 mg |
Sůl | 0,10 g |
Sacharidy | 256,24 g |
Postup přípravy
Krok 1: Zapneme troubu na 180 °C.
Krok 2: Rýži přebereme. Propláchneme studenou vodou a několikrát horkou vodou. Necháme okapat.
Krok 3: V hrnci ji zalijeme vodou. Přidáme máslo, cibuli se zapíchnutým hřebíčkem a sůl.
Krok 4: Přivedeme k varu bez míchání.
Krok 5: Přiklopíme pokličkou a dáme dusit do trouby (asi 20 min podle druhu rýže), až rýže změkne a bude sypká. Nesmí být mazlavá.
Krok 6: Vyndáme ji z trouby, necháme ještě asi 5 minut stát. Vyndáme cibuli s hřebíčkem a rýži nakypříme vidličkou.
Krok 7: Můžeme do ní přidat pažitku, nasekanou petrželovou nať, drobně nakrájenou šunku, podušené houby, koření kari (předem zpěníme na tuku), podušenou papriku nebo rajčata.
Zveřejněno 12. 3. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dušená rýže
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6pn
Moje poznámka
Dušená rýže
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6pn
Nejnovější recepty
Kosmatice se sýrem vhodné pro diabetiky
Přidáno před 3 hodinami
Arabský hummus
Přidáno před 4 hodinami
Cuketová placka vhodná pro diabetiky
Přidáno před 5 hodinami
Pórkový krém
Přidáno před 10 hodinami
Penne s kuřecím masem, brokolicí a mascarpone
Přidáno před 10 hodinami
Poháry s jogurtem a chia semínky
Přidáno před 15 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí rohlíky jako z pekárny
Jedlik před 1 hodinou
Muffiny s kousky čokolády
Nikolw před 2 hodinami
Zapečené brambory s uzeným masem a smetanou
Jasminka4 před 4 hodinami
Vaječný salát se sýrem
panilek před 4 hodinami
Kynutý pletenec s tvarohem a švestkami
habis před 4 hodinami
Francouzské brambory
Lucek před 4 hodinami
Gnocchi zapečené se smetanou, pórkem a anglickou slaninou
Lucek před 4 hodinami
Jahodové nic se špaldovým korpusem
iveta.kroul před 4 hodinami
Pórková polévka s česnekem a kroupami
Dagemar před 4 hodinami
Fofr broskvový koláč
JakubM před 6 hodinami
Tématické fráze:
ryze recepty,
ryze recept,
rýže,
rýže basmati recept,
recept na rýži,
jak se vari ryze,
jak uvařit sypkou rýži,
dušená mrkev recept,
recepty z rýže,
jak se vari ryze basmati,
rýže basmati jak se vaří,
jak udělat rýži,
jak uvařit ryži,
jak uvařit rýži basmati,
recept ryze,
rýže basmati-jak se vaří,
sypká rýže,
jak se vaří sypká rýže,
rýže dušená v troubě,
recepty ryze
Suroviny:
rýže,
voda,
máslo,
cibule,
koření hřebíček,
sůl
Komentáře (15)
Rýži dělám hodně podobně jako Olda, propláchnu studenou vodou, dám na máslo nebo olej, na kterém jsem orestovala cibuli, opeču, zaliju vývarem nebo vodou asi 2 prsty nad rýži a dusím. Většinou ji dělám v kastrolu se sendvičovým dnem, takže mi stačí 5 minut, vypnu a nechám dojít. Rýže (měla by být tzv. parboiled) je akorát, stačí načechrat vidličkou
Tady http://www.toprecepty.cz/recept/40690-ledvinky-na-... po mně jedna kolegyňka loudila
Tak tady tedy ten tajný tip:
Když mám napilno, tak rýži propláchnu STUDENOU vodou, pak spařím (zaleji) prebytkem horké, ba přímo vroucí, vody a nechám rýži v lázni ať si užije, ale úplného klidu jí nedopřeji - občas ji promíchnu, že aby se rýže neslepila. V mezičase v kastrole osmažím cibuli (pokud ji použiji) nebo dělám jinou práci. Pak z rýže vodu sliji (nebo nesliji, záleží jak moc má být rýže "sypavá" či "lepivá") přendám ji do horkého kastrolu a dohotovím jak píše olda:
Tímto způsobem ušetřím jakousi minutu
OT:
Ta níže vedená řeč o "5" znamená co? Že jako na TOP byla dříve i jiná možnost než kladné hodnocení rcp