Dušená rýže
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 5 728 kJ / 1 369 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 22,61 g |
Tuky | 26,84 g |
Vláknina | 6,08 g |
Cholesterol | 77 mg |
Sodík | 21 mg |
Sůl | 0,10 g |
Sacharidy | 256,24 g |
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
3. 11. 2014 14:18
Uvařit sypkou rýži je pro mě vysoká dívčí
Ať dělám, co dělám, vždycky ji mám slepenou
U nás doma se vždy dělala jenom rýže pečená v troubě, takže její konzistence byla jasně daná už tímto, ale naštěstí proti tomu nikdo neprotestoval, tak v tomto vaření pokračujeme i nadále
Když se chci ale "vycajchnovat" a udělat fakt dobrou rýži, tak sáhnu po basmati a ta se mi povede vždy krásně sypká, i chuťově nám sedí víc než normální rýže ...



3. 11. 2014 14:06
casino: Odpověď na OT: Ano, byla stejná jako na receptech.cz, stupnice 1-5 jako ve škole. Ale bylo to zrušeno, protože často se hodnotil spíš autor než recept, stejně jako na receptech.cz. Stávající hodnocení je sice taky neobjektivní, ale nebolí tolik 
Rýži dělám hodně podobně jako Olda, propláchnu studenou vodou, dám na máslo nebo olej, na kterém jsem orestovala cibuli, opeču, zaliju vývarem nebo vodou asi 2 prsty nad rýži a dusím. Většinou ji dělám v kastrolu se sendvičovým dnem, takže mi stačí 5 minut, vypnu a nechám dojít. Rýže (měla by být tzv. parboiled) je akorát, stačí načechrat vidličkou

Rýži dělám hodně podobně jako Olda, propláchnu studenou vodou, dám na máslo nebo olej, na kterém jsem orestovala cibuli, opeču, zaliju vývarem nebo vodou asi 2 prsty nad rýži a dusím. Většinou ji dělám v kastrolu se sendvičovým dnem, takže mi stačí 5 minut, vypnu a nechám dojít. Rýže (měla by být tzv. parboiled) je akorát, stačí načechrat vidličkou

3. 11. 2014 13:21
Já jsem na vaření rýže barbar,vařím jí v těch mikrotenových pytlikach.Mamka jí má nejradši skoro rozvařenou, mně to moc nejede,ale přizpůsobil jsem se
Tuhle debatu si dám do “oblíbených“ a někdy vyzkouším


3. 11. 2014 13:08
Dělám rýži stejně jako olda: a líp bych to nenapsal 

Tady http://www.toprecepty.cz/recept/40690-ledvinky-na-... po mně jedna kolegyňka loudila
"tajný recept".
Tak tady tedy ten tajný tip:
Když mám napilno, tak rýži propláchnu STUDENOU vodou, pak spařím (zaleji) prebytkem horké, ba přímo vroucí, vody a nechám rýži v lázni ať si užije, ale úplného klidu jí nedopřeji - občas ji promíchnu, že aby se rýže neslepila. V mezičase v kastrole osmažím cibuli (pokud ji použiji) nebo dělám jinou práci. Pak z rýže vodu sliji (nebo nesliji, záleží jak moc má být rýže "sypavá" či "lepivá") přendám ji do horkého kastrolu a dohotovím jak píše olda:
Tímto způsobem ušetřím jakousi minutu
OT:
Ta níže vedená řeč o "5" znamená co? Že jako na TOP byla dříve i jiná možnost než kladné hodnocení rcp


Tady http://www.toprecepty.cz/recept/40690-ledvinky-na-... po mně jedna kolegyňka loudila

Tak tady tedy ten tajný tip:
Když mám napilno, tak rýži propláchnu STUDENOU vodou, pak spařím (zaleji) prebytkem horké, ba přímo vroucí, vody a nechám rýži v lázni ať si užije, ale úplného klidu jí nedopřeji - občas ji promíchnu, že aby se rýže neslepila. V mezičase v kastrole osmažím cibuli (pokud ji použiji) nebo dělám jinou práci. Pak z rýže vodu sliji (nebo nesliji, záleží jak moc má být rýže "sypavá" či "lepivá") přendám ji do horkého kastrolu a dohotovím jak píše olda:

Tímto způsobem ušetřím jakousi minutu

OT:
Ta níže vedená řeč o "5" znamená co? Že jako na TOP byla dříve i jiná možnost než kladné hodnocení rcp

7. 7. 2010 11:01
Já jí dělám tak samo ale osmažím si cibulku,pak přidám rýži a tu rýži dělám do světle hněda a zaleju vodou.Na cibuli napíchám hřebíček a ponořím do vody.



14. 10. 2008 08:07
Vybusna,kdysi jsem dělala rýži jen v mikrovlnce a neměla chybu,ale už ji tolik nedělám,protože ten můj na rýži není,ale vzpomínám si,že olej a cibuli jsem na plný výkon dala na minutku,pak na to tu rýži a zase minutku,pak jsem to zalila vodou,nebo vývarem na hrnek rýže 2 hrnky vody,sůl a na plný výkon 17 minut.Tahle rýže byla moc dobrá,nelepila se,ale dělala jsem ji ve speciální nádobě s dírkou ve víčku.

13. 10. 2008 21:54
ja pouzivam pri vareni ryze overenu mierku, ak dam za hrncek ryze, tak zalejem 1a pol nasobnym mnozstvom vody..cize 1 a pol hrnceka. predtym som davala len kolko ryze tolko vody a po cca 5 minutach vrenia, som hrniec z ryzou supla do perin a tam mi dosla a bola tepla cely den...cize som prakticky pri vareni nedelneho obeda, zacala vzdy ryzou...rano som ju strcila do postele a na obed sa z nej este parilo. malo to len ten problem, ze ryza sa mi nerozsypala, bola taka cela vcelku, takze tento postup uz riesim iba vtedy ked ju chcem do rizota, alebo viem ze ju budem miesat s nejakou stavou a tak. ked robim basmati k indii, tak ju miesam so safranom a vtedy dam aj ten klincek....tam dam, tiez pomer 1:1, ale nedavam ju do perin, len ju dorobim v mikrovlnke. do ryze pridavam vzdy jeden bujon, vtedy ju ani nesolim a raz som tam nedala ani olej, len som ju nasucho oprazila a zaliala bujonom a bola fakt dobra.
13. 10. 2008 21:37
Tady ta pětka bude jedině z toho důvodu, že pokud se někdo držel přesně receptu a rýži teda odvážil a vodu přesně odměřil, tak rýže musela být tvrdá. Jiný důvod nevidím.
13. 10. 2008 19:53
Terezko,tak jsem se pokusila tu pětku aspoň trošku zmírnit,já taky dávám hřebíček do rýže

13. 10. 2008 17:18
Nikdy nemeriam množstvo vody, ono je rozdiel medzi jednotlivými druhmi ryže, ale dať 5 kvôli vode 

Alebo kvôli čomu je tá päťka ? Ja dávam presne tak do cibule zapichnuté klinčeky, akurát ryžu najprv opražím na horúcom tuku, až potom zalejem vodou. Trocha tú päťku znegujem




13. 10. 2008 07:58
Nechám pokrájenou cibuli zesklovatět, pak přidám opranou a spařenou rýži jak uvedeno a zaliju horkou vodou asi prst nad rýži. Pokud se voda pod poklicí "neztratí" tak občas ode dna promíchnu... Ale proč ta 5? 

12. 10. 2008 16:21
U tohoto receptu jsem si všimla špatného hodnocení, ale opravdu na toto množství rýže je hodně málo vody. 32 dkg je množství zhruba na 4 porce a na objem je rýže 3 a 1/2 dl, vody dávám malinko přes 5 dl. Místo másla přidávám olej, dá se připravovat jak v troubě, tak i na sporáku, pokud máme dobré nádobí s hrubším dnem. Vypnu taky vždy dříve, přikryju utěrkou a rýže dojde. Jelikož receptík ještě nemá fotku, tak přidávám 

Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Pomazánka z tresčích jater s vejci
Přidáno před 21 hodinami

Marinované mexické kuřecí plátky
Přidáno před 21 hodinami

Rybí filety s pikantní marinádou
Přidáno před 22 hodinami

Pomazánka s tresčími játry
Přidáno 19. 3. 2023 18:03

Těstoviny se zelím a domácí konzervou
Přidáno 19. 3. 2023 17:49

Smažené tvarohovo-nivové koule
Přidáno 19. 3. 2023 17:32
Právě bylo uvařeno:

Medovník V.
uvařil/a seraphico
před 8 hodinami

Kedlubnová polévka s mrkví a novými brambory
uvařil/a grohana
před 8 hodinami

Nakládané ředkvičky
uvařil/a d.seili
před 9 hodinami

Margot řezy (hrnečkové)
uvařil/a Kupcice89
před 9 hodinami

Kuře neskutečně dobré
uvařil/a Moanka
před 9 hodinami


Ledvinky zase jinak a opět chutně
uvařil/a panXXX
před 10 hodinami

Sváteční maková bábovka
uvařil/a svaghe
před 10 hodinami

Domácí lučina
uvařil/a kamcatko79
před 11 hodinami

Lečo se smetanou
uvařil/a Verumilda
před 11 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: ryze recepty ryze recept rýže rýže basmati recept recept na rýži jak se vari ryze jak uvařit sypkou rýži dušená mrkev recept recepty z rýže jak se vari ryze basmati rýže basmati jak se vaří jak udělat rýži jak uvařit ryži jak uvařit rýži basmati recept ryze rýže basmati-jak se vaří sypká rýže jak se vaří sypká rýže rýže dušená v troubě recepty ryze
Suroviny: rýže, voda, máslo, cibule, koření hřebíček, sůl
Dušená rýže
Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6pn
12 názorů