Ovocné knedlíky netradičně: naplňte je čokoládou, obalte v kokosu nebo přelijte vanilkovou omáčkou!
1. 8. 2021 Vaření
Lesy jsou plné borůvek a malin, po zahradě se vám válejí spadané meruňky, keře jsou obsypané rybízem a na stromech pomalu dozrávají švestky. Nechce se vám ovoce zavařovat nebo z něj péct koláče? Zpracujte je do knedlíků! Pokud vás už nebaví klasika, trochu si je vylepšete.
Ať máte modré pusy
Borůvkové knedlíky jsou zkrátka letní klasika, a ty z kynutého těsta nejvíc. Nejlepší jsou ty obří, krásně nadýchané, sladké po borůvkách, posypané hromadou moučkového cukru a nakonec zalité máslem. Jen stěží najdete někoho, kdo by jim odolal. Připravte si je třeba jako tradiční rakouskou a bavorskou specialitu Germknödel. Tradičně se tento "macek" plní kořeněnými švestkovými povidly, sype mletým mákem a cukrem a podává se utopený v lahodné vanilkové omáčce. Stejně tak dobrý je i s povidly borůvkovými. Ty připravíte tak, že přebrané borůvky nasypete do hrnce a budete je vařit tak dlouho, dokud nepustí šťávu a trochu se nerozvaří. Poté je nechte vystydnout a nejlépe v chladu odležet do druhého dne. Do rozvařených borůvek pak nasypejte cukr a vařte je na mírném ohni, dokud nezhoustnou. Přesně touto náplní můžete plnit klasické kynuté borůvkové knedlíky. Podávejte je posypané moučkovým cukrem smíchaným s mákem a polité vanilkovou omáčkou. Tu připravíte povařením směsi 250 ml smetany ke šlehání s 250 ml plnotučného mléka, 1 vanilkovým luskem a 70 g cukru krupice. Jakmile se cukr rozpustí, směs stáhněte z plotny, za stálého míchání přidejte 4 žloutky, vraťte na oheň, zmírněte žár a omáčku povařte do zhoustnutí.
Mohlo by vás zajímat
Vaření v hrnečku
Připadá vám příprava ovocných knedlíků příliš náročná a dosud jste si na ně netroufli? Máme pro vás řešení. Možná jste už slyšeli o houskových knedlících vařených v hrnečku. Stejným způsobem můžete udělat i knedlíky s ovocem. Díky umístění těsta do hrnečku budete mít jistotu, že se vám knedlík nerozvaří a nerozpadne. Pak už je stačí jen uvařit v hrnci vyloženém utěrkou. A nebo si to zjednodušte ještě víc a vezměte si na pomoc mikrovlnnou troubu. Knedlíky budou krásně nadýchané, skoro jako byste je dělali z kynutého těsta. Vzhledem k tomu, že se ovoce vmíchává rovnu do těsta, použijte jakékoliv drobné ovoce, třeba rybíz. V hrnku uděláte i tvarohové ovocné knedlíky, výborné jsou s borůvkami.
Mohlo by vás zajímat
Knedlík s překvapením
Máte na zahradě stromy obsypané meruňkami a už nevíte, co s nimi? Do knedlíků jsou meruňky ideální. Dobře si rozumí s kynutým i tvarohovým těstem a bramborovým těstem. Troufnete-li si na náročnější kulinární počin, udělejte meruňkové knedlíky z odpalovaného těsta. Při přípravě meruňkových knedlíků se vždy nejprve z meruněk vyndávají pecky. Není ale škoda, nechat prostor po pecce prázdný? Připravte rodině nebo hostům malé překvapení a místo pecky vložte do meruňky čtvereček čokolády. Ten se při vaření krásně rozteče a obohatí sladkost o další chuťový rozměr. S meruňkami dokonale ladí rovněž marcipán. Kousek marcipánu dodá zajímavější chuť i švestkovým knedlíkům. Místo pecky se také přímo nabízí celá mandlička.
Mohlo by vás zajímat
Když je obalíte
Ovocné knedlíky jsou báječné samy o sobě. Nic ale není tak dobré, aby se to nedalo ještě trochu vylepšit. Většinou je sypeme osmaženou strouhankou či tvarohem. Zajímavého efektu dosáhnete, když knedlíky do posypky obalíte, vypadají pak trochu jako malý bonbonek. K tomu účelu se hodí nejen strouhanka, ale třeba i mák smíchaný s cukrem, nasekané a s cukrem opražené oříšky či dýňová semínka, strouhaný perník nebo kokos. K obalení přímo vybízejí knedlíky smažené.
Ponořené do omáčky
Oblíbené jsou i knedlíky s ovocným přelivem z jakéhokoliv rozvařeného ovoce. Jejich předností je to, že nejsou tak náročné na přípravu a zvládne je opravdu každý. Většinou se tak dělají tvarohové knedlíky. Zkuste třeba knedlíky s borůvkovou smetanovou omáčkou, s meruňkovým rozvarem nebo knedlíky s rybízovým přelivem. V případě, že se snažíte držet si štíhlou linii, určitě vás osloví netradiční knedlíky z rýže, vloček a kokosu přelité rozvarem z lesních plodů.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Sójové nudličky, kostky a plátky - na co se hodí a jak je připravit, abychom si na nich pochutnali
Snadné a pohodlné vaření Hodí se všude tam, kde bychom použili maso. Základní příprava před zpracováním je vždy stejná. Nejprve je povaříme podle… Číst více
Kapie pozvednou chuť mnoha oblíbených pokrmů. Ať už vaříme guláš nebo čínu, kapie v nich má své důležité místo
V druhé polovině léta se dají občas koupit kapie za lepší cenu - můžeme si je uložit do mrazničky (jednoduše nakrájené na proužky) a odebírat… Číst více
Čím nahradit maso? Alternativ je více - při správné přípravě a ochucení si určitě pochutnáme
Konzumujeme také často a v dostatečném množství zeleninu (košťálovou, plodovou, listovou i kořenovou), čerstvou i tepelně upravenou, a kvalitní ovoce… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Borůvková povidla: Zkuste je podle slavné prvorepublikové kuchařky Anuše Kejřové!
Kde se vzaly knedlíky? Původně se smažily, pak pekly a až nakonec vařily
Korunou ovocných knedlíků je posypka! Zkuste smaženou strouhanku nebo strouhaný perník
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 10 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 13 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12