Ovocné hrníčkové knedlíky

Merylas Kuchařka: Merylas

2 porce Sladká jídla 5 názorů

Suroviny

100 g polohrubé mouky
špetka soli
špetka prášku do pečiva
1 vejce
125 ml mléka
120 - 150 g drobného ovoce
máslo na vymazání hrníčků
hrubá mouka na vysypání hrníčků
moučkový cukr na posypání
rozpuštěné máslo na přelití
Recept si zatím oblíbilo 22 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve důkladně vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou větší hrníčky o objemu cca 250 ml. Můžeme použít i zavařovací sklenice, ale ty musí být s rovnými stěnami, bez zúžení nahoře. Tím, že nemají ucha, tak se jich do hrnce vejde více.

  2. Drobné ovoce odstopkujeme, očistíme, propláchneme a necháme důkladně okapat. Použila jsem červený rybíz, určitě bych použila i borůvky, kdybych měla.

  3. Mouku smícháme se špetkou soli a prášku do pečiva. Přidáme mléko prošlehané se žloutkem, promícháme a nakonec už lehce vmícháme pevný sníh z bílku. Vznikne nám řidší těstíčko.

  4. Do hrníčků větší lžící nalijeme trochu těsta, přidáme trochu ovoce, zase trochu těsta.....vrstvíme, aby byl hrnek plný do tří čtvrtin. Poslední vrstva musí být těsto.

  5. Do hrnce vložíme naplněné hrníčky, nalijeme horkou vodu zhruba do poloviny až dvou třetin výšky hrníčků. Přikryjeme poklicí a mírným varem vaříme cca 30 minut. Hrnky z vody vyjmeme, těsto by mělo zpevnit.

  6. Po chvilce knedlíky po obvodu objedeme nožem, vyklopíme a nakrájíme. Jde to dobře jemným pilkovým nožem. Na talíři pocukrujeme a přelijeme máslem.

Poznámka

Zdroj receptu: Gurmet.

Jelikož je rybíz kyselejší, tak se může promíchat s trochou cukru a třeba i špetkou skořice.

Kdo má strach, aby hrnky při varu nepraskly, tak dá na dno hrnce nějakou podložku, pařáček nebo stačí i menší složená utěrka. Mně se to ale ještě nestalo.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 333 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Ovocné hrníčkové knedlíky

Zapomněl/a jsem heslo