

Alpský knedlík
Suroviny
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1/2 droždí
- 3 lžíce cukru
- hrnek mléka
- 1 vejce
- povidla
- trochu másla
- cukr moučka
- na vanilkový krém:
- 400 ml mléka
- 1 pudingový vanilkový prášek
- 5 žloutků
- cukr dle chuti
- rum
Postup přípravy receptu
Nejprve si připravíme kvásek. Droždí smícháme s trochou vlažného mléka, špetkou cukru a lžičky mouky. Rozmícháme a dáme kynout.
Po vykynutí dáme kvásek do připravené mísy, kde je lehce osolená mouka a zbytek cukru. Klepneme vejce a umícháme těsto, které opět necháme kynout aspoň hodinu. Poté děláme placky, které plníme lžící povidel.
Uděláme větší koule a necháme opět kynout. Připravíme si kastrol s napařovacím sítkem a vložíme po jednom knedlíku. Napařujeme 12 minut.
Mezitím si připravíme vanilkový krém. V mléce rozmícháme pudingový prášek, cukr a dáme vařit. Po zhoustnutí přidáme žloutky, které rozmícháme a vypneme. Nakonec rum dle chuti.
Na talíř nejprve dáme krém, na to knedlík, posypeme mákem, cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Alpský knedlík
-
terezicka1:
-
Tohle se jmenuje Germknödel a je to jídlo, které se žere celkem ve velkém po celém rakousku a německu. To, že si to získalo poslední dobou oblibu v horských chatách ještě neznamená, že se jmenuje Alpský knedlík. Takže jestli chcete authentisches Rezept, zkuste hledat jinde než na českých webech výše uvedený název
-
magdalenka: Tak jak je to v postupu, tak to je. Zloutkama to lehce zeridne.
-
Napařovat knedlík 12 minut, bez ohledu na to, jak je velký? Malý se v páře uvaří rychleji, velký pomaleji, řekla bych.
-
terezicka1: môžeš sa, prosím, vyjadriť?
-
taky bych řekla, že puding ze 4 deci mléka a ještě 5 žloutků se bude dát krájet nožem a tedy to nebude žádný krém - s pěti žloutkama v mléce se uvaří krém i bez pudingového prášku
-
Jeden pudingový prášok plus 400 ml mlieka? Ten bežný je na 500 ml mlieka, ak by som ho dala na 400 ml mlieka, plus žĺtky, asi by to veľmi husté. Akú hustotu má mať ten krém? Vďaka!
Parené buchty robím bežne (plus maslo, mak, cukor, vnútri džem), ale s vanilkovým krémom to musí byť tiež skvelé. -
Záleží, jak uděláte veliké..velký jeden knedlík skoro jak talíř, vyjde testo asi na 6 knedlíků.
-
jana: presne tak
-
V jedný restauraci na Vysočině se tomu říká plovák a je výborný.
-
Na kolik knedlíků je tento recept? Děkuji
-
terezicka1: Ani u nás ho ešte všade niet, len v niektorých obchodoch, ale myslím, že časom sa objaví všade.
-
tejaja: Citronový cukr jsem už viděla, ale nějak bohužel jen o vánocích, je to možné?
-
terezicka1: Začali to vyrábať nedávno, rovnako ako aj Citrónový cukor. Celkom sa mi to pozdáva.
-
tejaja: Vůbec neznam. Určité po něm kouknu, bude se hodit i do jiných pokrmů. Díky