Alpský knedlík

Suroviny

3 hrnky polohrubé mouky
1/2 droždí
3 lžíce cukru
hrnek mléka
1 vejce
povidla
trochu másla
cukr moučka
na vanilkový krém:
400 ml mléka
1 pudingový vanilkový prášek
5 žloutků
cukr dle chuti
rum

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme kvásek. Droždí smícháme s trochou vlažného mléka, špetkou cukru a lžičky mouky. Rozmícháme a dáme kynout.

  2. Po vykynutí dáme kvásek do připravené mísy, kde je lehce osolená mouka a zbytek cukru. Klepneme vejce a umícháme těsto, které opět necháme kynout aspoň hodinu. Poté děláme placky, které plníme lžící povidel.

  3. Uděláme větší koule a necháme opět kynout. Připravíme si kastrol s napařovacím sítkem a vložíme po jednom knedlíku. Napařujeme 12 minut.

  4. Mezitím si připravíme vanilkový krém. V mléce rozmícháme pudingový prášek, cukr a dáme vařit. Po zhoustnutí přidáme žloutky, které rozmícháme a vypneme. Nakonec rum dle chuti.

  5. Na talíř nejprve dáme krém, na to knedlík, posypeme mákem, cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.

Komentáře k receptu Alpský knedlík

  • sarkaturka sarkaturka

    terezicka1: :yes:

    Odpovědět

  • Aleš Aleš(neregistrovaný)

    Tohle se jmenuje Germknödel a je to jídlo, které se žere celkem ve velkém po celém rakousku a německu. To, že si to získalo poslední dobou oblibu v horských chatách ještě neznamená, že se jmenuje Alpský knedlík. Takže jestli chcete authentisches Rezept, zkuste hledat jinde než na českých webech výše uvedený název

    Odpovědět

  • terezicka1 terezicka1(autor receptu)

    magdalenka: Tak jak je to v postupu, tak to je. Zloutkama to lehce zeridne.

    Odpovědět

  • Jiřina                                      Jiřina (neregistrovaný)

    Napařovat knedlík 12 minut, bez ohledu na to, jak je velký? Malý se v páře uvaří rychleji, velký pomaleji, řekla bych.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    terezicka1: môžeš sa, prosím, vyjadriť?

    Odpovědět

  • Vladka Vladka(neregistrovaná)

    taky bych řekla, že puding ze 4 deci mléka a ještě 5 žloutků se bude dát krájet nožem a tedy to nebude žádný krém - s pěti žloutkama v mléce se uvaří krém i bez pudingového prášku

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Jeden pudingový prášok plus 400 ml mlieka? Ten bežný je na 500 ml mlieka, ak by som ho dala na 400 ml mlieka, plus žĺtky, asi by to veľmi husté. Akú hustotu má mať ten krém? Vďaka!
    Parené buchty robím bežne (plus maslo, mak, cukor, vnútri džem), ale s vanilkovým krémom to musí byť tiež skvelé.

    Odpovědět

  • terezicka1 terezicka1(autor receptu)

    Záleží, jak uděláte veliké..velký jeden knedlík skoro jak talíř, vyjde testo asi na 6 knedlíků.

    Odpovědět

  • Katka Katka(neregistrovaná)

    jana: presne tak:-):-):-)

    Odpovědět

  • Boža Boža(neregistrovaná)

    V jedný restauraci na Vysočině se tomu říká plovák a je výborný.

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Na kolik knedlíků je tento recept? Děkuji

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    terezicka1: Ani u nás ho ešte všade niet, len v niektorých obchodoch, ale myslím, že časom sa objaví všade.;-)

    Odpovědět

  • terezicka1 terezicka1(autor receptu)

    tejaja: Citronový cukr jsem už viděla, ale nějak bohužel jen o vánocích, je to možné? :-D

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    terezicka1: Začali to vyrábať nedávno, rovnako ako aj Citrónový cukor. Celkom sa mi to pozdáva.;-)

    Odpovědět

  • terezicka1 terezicka1(autor receptu)

    tejaja: Vůbec neznam. Určité po něm kouknu, bude se hodit i do jiných pokrmů. Díky :-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: alpsky knedlik alpské knedliky alpsky knedlík recept alpský kynutý knedlík alpsky povidlovy knedlik recept na alpský knedlík alpské kynuté knedlíky alpský knedlík s mákem alpský knedlík s vanilkovým krémem recepty alpský knedlík recept alpský knedlík alpský knedlíky alpský jahodové knedlíky alpky knedlik alpská knedlík vanilkový krém na knedlíky recept na alpský knedlíky alpskej knedlík velký knedlik alpský knedlík s povidly