Bezlepkové švestkové koláčky (švestkové knedlíky ze spařené mouky)

Johanka128 Kuchařka: Johanka128

62 koláčků Dietní recepty , Bezlepkové 3 názory

Suroviny

150 g čirokové hladké mouky
150 g rýžové mouky
200 g Doves farm plain mouky + na podsypání
3 vejce
0,5 l mléka
cca 30 g másla
sůl
švestky
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. V míse promícháme všechny mouky. Mléko s máslem přivedeme k varu a spaříme jím mouky. Pořádně promícháme a necháme vychladnout.

  2. Do vychladlé směsi přidáme špetku soli, 3 celá vajíčka a vymícháme těsto. Bude se lepit, to je naprosto v pořádku.

  3. Vál nebo pracovní desku pomoučíme a z těsta vykrajujeme lžičkou kousky a házíme je na desku. Každý obalíme v mouce a zplacatíme. Na každou placičku dáme švestku a zabalíme. Pořádně zakulatíme a obalíme v mouce.

  4. Knedlíčky dáváme do vařící vody a vaříme cca 8 minut od doby, kdy voda po vložení knedlíčků začne vřít. Na zkoušku vytáhneme jeden knedlíček a rozkrojíme ho, jestli je už hotový.

  5. Sypeme mákem a cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.

Poznámka

Originální recept tu už mám, pochází od mé prababičky. Je tu https://www.toprecepty.cz/recept/45454-svestkove-k... Moje prababička těmto knedlíčkům říkávala švestkové koláčky a to se v naší rodině dochovalo dodnes. Jsou vynikající:-)

Chtěla jsem vytvořit bezlepkovou verzi, ale nechtěla jsem jen dát poznámku k existujícímu receptu, protože v podstatě jsou to dvě různé varianty a bezlepková by tam mohla zapadnout. Přitom chutí si absolutně nezadá s lepkovou verzí. Musela jsem trochu upravit poměr surovin.

Těsto je měkkoučké, poddajné, švestky se krásně obalují, jen protože je bezlepkové, je třeba knedlíčky pořádně zakulatit, aby nepraskly. Může se stát, že některé se ve vodě otevřou, je lepší vařit třeba o 1-2 minuty kratší dobu a vyzkoušet, jak moc je těsto uvařené.

Švestky nepeckuji, do těsta je vždy obalím celé, jen je umývám. Lepší je vzít švestky ne moc měkké, pak se i líp obalují. Z uvedeného množství těsta jsem měla 62 menších koláčků (velikost švestek cca 2-3 cm).

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bezlepkové švestkové koláčky (švestkové knedlíky ze spařené mouky)

  • Johanka128 Johanka128(autor receptu)

    Lezlaha: Tak to se přiznám, že nevím - vždycky jsem tyto koláčky dělala buď "klasické" z polohrubé mouky (jsou v podobných), případně celozrnné hladké, nebo bezlepkové, jak jsou uvedené tu. Vždycky, když změníte mouku, tak je výsledek trochu jiný, a u bezlepkových to platí dvojnásobně - což neznamená, že by to bylo horší, jen je to prostě trošku jiné. Můžete zkusit místo čirokové použít Doves farm plain mouku, to je taková univerzální, ale opravdu nevím, jaké to bude...ale myslím, že zkazit by se to nemělo:-)

    Vyzkoušejte a dejte vědět:-K

    Kdybych koláčky zase dělala, tak to taky zkusím a případně sem napíšu.

    Odpovědět

  • Lezlaha Lezlaha

    Dobrý den. Je prosím možné použít jinou než čirokovou mouku se stejným úspěchem ? :-)

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    Pěkné :yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: švestkové knedlíky švestkové koláčky koláčky ze spařeného těsta kolačky se spařeneho těsta švestkove knedlíky bez mouky švestkové kukuřičné knedlíky bezlepkova knedlik švestkami bezlepkové bramborove knedliky se švestkami bezlepkové tartaletky kynuté těsto z kukuricne a cirokove mouky bezplepkové švestkové knedlíky kynuté ovocné knedlíky s čirokové mouky jakou bezlepkovou mouku dat do koláče recept jakou mouku.dame do svestkoveho kolace švestkové koláčky spařené spařené mléko bezlepkove koláčky bezlepkové recepty se švestkami knedlíky ze spařené mouky bezlebkovy knedlíky bez mouky