Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Borůvková povidla: Zkuste je podle slavné prvorepublikové kuchařky Anuše Kejřové!
Zdroj: unplash, Jasmine Waheed

Borůvky jsou teď v kurzu. Kdo zatím neupekl koláč, nebo aspoň neochutnal pár modrých kuliček, jako by léto ani pořádně neprožíval. Máte-li borůvek nadbytek, nebo je zkrátka milujete tak jako my, zkuste je zpracovat trochu jinak. Znáte třeba borůvková povidla?

Podle slavné kuchařky

Prvorepubliková učitelka a spisovatelka Anuše Kejřová byla ve své době populární asi tak jako jsou dnes třeba kuchařskými či pekařskými esy Mirka van Gils Slavíková, Josef Maršálek nebo třeba Roman Paulus. Anuše Kejřová se ovšem zaměřovala hlavně na skromné vaření. V roce 1905 napsala a poprvé vydala knihu s názvem „Úsporná kuchařka – Zlatá kniha malé domácnosti“. Publikace se stala doslova bestsellerem a dočkala se mnoha vydání. Anuše měla totiž s vařením bohaté zkušenosti, vyučovala na dívčí škole a také pořádala kurzy vaření a vedení domácnosti. Její další slavnou publikací je proto i Kniha vzorné domácnosti. Právě z ní vám dnes nabízíme recepty na trochu méně obvyklé borůvkové dobroty. Je už jen na vás, zda vyzkoušíte borůvková povidla, borůvkový likér, anebo si borůvky nasušíte takzvaně „po horácku“.

Borůvková povidla

Anuše Kejřová popisuje postup takto: „Borůvky se rozvaří s cukrem, jehož béře se 20 dkg počítaje na 1 kg ovoce. Pak se protlačí žíněným sítkem a zvaří do husta. Prochladlé dávají se do kamenných hrnků, zalijí rozpuštěným lojem neb máslem, načež se nádoba pováže pergamenovým papírem.“ Anuše v knize pro delší trvanlivost povidel doporučovala tehdejší zavařovací prášek Konservína, vy to ale můžete udělat jinak, třeba si uvařte povidla s octem a rumem podle našeho receptu.

Borůvkový likér

Na vyloženě letní alkoholovou dobrotu budete potřebovat dva litry borůvek, ¾ kg cukru, 1 dkg hřebíčku, 1 dkg skořice a 10 hřebíčků. Postup je podle Anuše následující: „Dva litry přebraných rozmačkaných borůvek ponechají se v láhvi 3 dny kysati. Získaná šťáva se ubrouskem promačká a ponechá den na výsluní. Potom se společně s ¾ kg cukru, hřebíčkem a skořicí povaří. Vychladlá šťáva promísí se s 1 l žitné kořalky, procedí muselínem a v povázaných lahvích uloží.“ Pokud je na vás tento recept moc složitý, zkuste jednodušší verzi. Použijte náš postup na malinový likér, jen maliny zaměňte za borůvky.

Sušení borůvek po horácku

Borůvky samozřejmě můžete sušit v sušičce nebo v troubě, ale chcete-li si zkusit dobové sušení, vydejte se cestou Anuše Kejřové, která doporučuje trochu jiný postup: „Borůvky se natrhají i s větvičkou, sváží se volné kytičky a ponechají na slunéčku sušiti. Pak se v suché místnosti povážou na bidlo, dle potřeby odtrhávají a vaří. Borůvky v kytičky svázané, v suchém místě a v průvanu pověšené udrží se svěží a mají chuť, jako by byly čerstvě natrhány“. Pokud vám tohle všechno nestačí a rádi byste si na borůvkách pochutnali hned, podívejte se na recept na kynutý borůvkový koláč jako od babičky.


 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více