Červená řepa
25. 12. 2012 Životní styl
Červená řepa je surovina, kterou mnozí nemusí právě kvůli nepříliž výrazné chuti. V mém jídelníčku má však své místo.
Tato zelenina obsahuje velké množství křemíku, který je nesmírně důležitý pro tvorbu a pevnost vazivových tkání a kostí, elasticitu a zdraví cévních stěn a v neposlední řadě pružnost a mladý vzhled pokožky, pevné vlasy a nehty. Dále se v červené řepě nachází hodně kyseliny listové, vitamin C, vitamíny skupiny B, vápníku, hořčíku, draslíku a železa.
Z červené řepy připravíme mnoho dobrých receptů. Vynikající jsou saláty, které nahradí brambory. Můžeme ji vařit, smažit, jako bramboráky, péct, vynikající je také boršč z červené řepy, můžeme ji dokonce připravit i nasladko. Skvěle chutná při konzervaci s jinou zeleninou, výborně chutná v kombinaci se zelím, květákem a kukuřicí. šťáva z červené řepy se doporučuje při ateroskleróze.
Nedávno jsem vyzkoušela řepu nasladko a byla jsem nadšená. Vyzkoušejte.
ingredience:
8 malých červených řep
75g cukru
šťáva z 1 pomeranče a nastrouhaná pomerančová kůra nebo 75ml pomerančového džusu
30ml nevýrazného oleje (např. slunečnicový)
½ lžičky mleté skořice
příprava:
Řepu omyjeme a odkrojíme kořen a stonek. Bulvy nakrájíme na měsíčky.
Do hrnce dáme pomerančovou šťávu, pomer. kůru, cukr, olej a skořici a na mírném ohni zahříváme, než se rozpustí cukr. Přidáme červenou řepu a dobře promícháme. Rozprostřeme na pečící papír na plechu a pečeme v troubě na 180°C po dobu asi 40-45 minut (záleží na velikosti měsíčků), dokud není řepa jemná a lepivá.
Je zajímavé, že tepelnou úpravou se cenné látky neztrácí, naopak, zůstávají a jsou lépe využitelné.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Mezi nejkrásnější interiéry roku patří i pražská kavárna Kofínno nebo restaurace Marie B s tajemným menu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 16 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 19 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 21 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 22 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Komentáře
30. 12. 2012 23:21
30. 12. 2012 22:38
Červená řepa díky obsahu antokyanů a její schopnosti likvidovat volné radikály je doporučována jako prevence proti rakovině. Je ovšem velice užitečná i při léčbě nádorů a po jejich rekonvalescenci. V tomto případě je nejdůležitější šťáva z červené řepy, která by se měla pít třikrát denně po 100 ml. Nebo používat červenou řepu v syrovém stavu. Jako prevenci rakoviny by se měla červená řepa jíst minimálně jednou týdně nebo jednou týdně pít šťávu z červené řepy.
30. 12. 2012 20:42
30. 12. 2012 20:27
30. 12. 2012 11:20
29. 12. 2012 19:11
28. 12. 2012 23:11
28. 12. 2012 21:39
28. 12. 2012 19:39
28. 12. 2012 13:46
28. 12. 2012 11:51
28. 12. 2012 11:34
28. 12. 2012 11:17
28. 12. 2012 11:08
28. 12. 2012 10:46
28. 12. 2012 10:45
27. 12. 2012 23:34
27. 12. 2012 21:27
26. 12. 2012 20:35
26. 12. 2012 12:10
25. 12. 2012 21:22