Den bagelu
Národní den
Den bagelu připadá každý rok na 11. prosince. Snídaňové pečivo z vláčného, nedrobivého těsta s typickou dírou uprostřed je známé zejména v Americe, ale oblibu si postupně získává po celém světě.
Bagely (čteme “bejgly”) se začaly péct už okolo roku 1610 v židovské komunitě v Polsku. Těsto z pšeničné mouky je podobné rohlíkovému, je však hutnější a blíže má k těstu chlebovému. Na povrchu krásně hladký bagel je charakteristický dírou uprostřed – peče se ve tvaru prstence, který se vejde do dlaně. Díra uprostřed má také praktické důvody – pečivo se rychleji a rovnoměrněji propeče, a dírou v hotovém bagelu se dá protáhnout provázek, což usnadňuje přepravu více kusů pečiva najednou. Zvláštností tohoto pečiva je, že se jednotlivé kusy před pečením krátce povaří ve vroucí, oslazené vodě. Teprve pak se vytvarované kusy těsta rozloží na plech s pečicím papírem, potřou mlékem a posypou mákem či sezamem.
Mohlo by vás zajímat
Bagel nesmí chybět u žádné americké snídaně
Přesto že pochází z Polska, v dnešní době je bagel spíše typicky americkým pečivem, které nesmí chybět u žádné pořádné snídaně. Ty nejoblíbenější jsou promazané vrstvou krémového sýra, pokladené plátky uzeného lososa a doplněné snítkou čerstvého kopru. I proto se v Americe bagelu říká “král snídaní”. Ať už si bagel koupíte, nebo upečete doma, naplnit ho můžete podle vlastní fantazie a toho, co vám chutná. Skvělý bude jen s máslem, šunkou a sýrem i s pikantním dipem, trhaným masem a zeleninou, ale pochutnat si můžete také na sladké variantě, třeba s Nutellou a kolečky banánu.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den bagelu?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno před 19 hodinami
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno před 21 hodinami
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno 13. 5. 2024 13:41
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky