Světový den těstovin
Světový den
Světový den těstovin připadá na 25. října. Právě v tento den oslavujeme tento chutný a všestranně využitelný italský pokrm. U nás platí za vyhledávanou přílohu, v Itálii jde doslova o základní surovinu. Můžete je připravit na mnoho způsobů. Hodí se skvěle do zapečených jídel, oblíbené jsou také těstovinové saláty. Špagety jsou ideální s rajčatovou omáčkou a sýrem.
Těstoviny tak zdaleka nejsou jen kolínka. Spaghetti, ravioli, tortellini, penne, fusilli atd… lidstvo zná stovky druhů těstovin rozličných tvarů s malebně znějícími italskými názvy. Zapomínat nesmíme na lasagne. Pro českou kuchyni jsou pak typické nudličky do polévky, šunkofleky nebo nudle s mákem, nejčastěji flíčky.
Dělíme je také podle zastoupení určitých surovin, a to do pěti skupin: na vaječné, bezvaječné, semolinové, celozrnné a ostatní.
Těstoviny
Těstoviny (italsky pasta) pocházejí z Itálie a jsou pro ni typické, ovšem i u nás se těší velké oblibě. Těstoviny nejsou jen klasická kolínka a špagety, mají plno rozličných tvarů, barev a druhů.… Podívejte se na všechny těstoviny.
Jak na těstoviny?
Těstoviny si můžete připravit i doma, pěkně podle své chuti. Na těstoviny jako z pravé italské restaurace postačí tři základní ingredience – mouka, vejce a voda. Nejzásadnější je správný výběr mouky. Jak postupovat, se dozvíte v našem návodu.
Pro dokonalou chuť výsledného pokrmu je důležité těstoviny, ať už domácí, či z obchodu, správně uvařit. Na vaření těstovin není na první pohled nic složitého, je třeba však pečlivě dodržet pár zásad. Správně uvařená těstovina musí být tvrdá tzv. na skus, což znamená, že je sice měkká, ale uvnitř stále trochu tužší a lehce nedovařená. Samotní Italové pro takové těstoviny používají výraz al dente. Prvním předpokladem úspěchu je do hrnce s vroucí vodou nasypat kvalitní těstoviny. Pak už vás od lahodného výsledku dělí jen pár jednoduchých kroků.
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Světový den těstovin?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 4 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 5 hodinami
Zapečené kuřecí prso s rajčaty a sýrem
Přidáno před 5 hodinami
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno 18. 5. 2024 12:38
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak na perfektní domácí těstoviny? Klíčový je výběr mouky a tloušťka těsta