Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slzy a pot, pak euforie. Jíst chilli papričky může být i životu nebezpečné, na vině je kapsaicin
Zdroj: Pixabay.com, Hans Linde, Pixabay License

Papriky patří k oblíbené zelenině, nabízejí totiž širokou škálu využití nejenom ve studené, ale i v teplé kuchyni. Kromě gastronomického významu v sobě papriky skrývají ale i další potenciál. Můžete jimi totiž někoho uzdravit, ale také zabít. Nevěříte?

A Bůh stvořil papriku!

S paprikou, která pochází z Jižní a Střední Ameriky, člověk kamarádí už přes 4000 let. V Evropě za ni vděčíme španělským dobyvatelům, kteří ji přivezli na starý kontinent ze zámořských cest. Jednalo se o takzvanou papriku roční. Dnes byste ji kromě její původní domoviny našli hlavně na jihu Evropy, ale také v Indii a východní Asii. Maďaři ovšem přišli s další teorií, a sice, že se paprika dostala do Evropy z Východu, konkrétně z Turecka, odkud ji přinesla právě do Maďarska dívka, která uprchla z tureckého harému.

Sídlo boha ohně i zdraví

Pro Indiány představovala paprika ve formě koření manu nebeskou. Používali ji totiž nejenom do jídla, ale i do opojných nápojů. Možná tenkrát ani sami netušili, jak moc je paprika díky vysokému obsahu vitamínů a minerálů zdravá. Zajímavé je, že paprikové koření, které se vyrábí z odrůd obecně označovaných chillies, slouží jako prevence proti kardiovaskulárním chorobám. Díky schopnosti ničit viry a bakterie ochrání před nachlazením. Mleté papričky neutralizují trávení, uvolňují endorfiny a pomáhají likvidovat nebezpečné bakterie pocházející z nedostatečně tepelně upravené stravy.

Vražda paprikou

Ano, i tak by se to dalo nazvat, zejména pokud někomu nasypete do jídla nějakou pořádně pálivou odrůdu. „Pachatelem“ je rostlinný alkaloid kapsaicin. Pálivost chilli papriček se pak udává v tzv. Scovilleho stupnici. Čistý kapsaicin dosahuje hodnoty 16 mil. jednotek, zatímco nejpálivější papriky na světě v sobě skrývají jenom 1,5 – 1,6 mil. jednotek. Běžné odrůdy chilli papriček, Jalapeňos - kayenský pepř, jimiž si dochucujeme jídlo, se pohybují na stupnici mezi 8 až 50 tisíci jednotkami.

Smrtelná dávka čistého kapsaicinu je asi 190 miligramů na jeden kilogram hmostnosti. Pokud látky pozřeme příliš, tělo se začne bránit; potí se, člověku se zrychlí tep, někdy se přidají i slzy. Po chvíli ale přijde úleva a dostaví se euforie. Z toho vyplývá jediné; pokud se rozhodnete začít kořenit chilli, měli byste to dělat postupně v mírných dávkách, aby si tělo zvyklo. V případě, že se vám ruka utrhne hned na poprvé, jídlo vám nebude chutnat a hlavně by vám po něm mohlo být špatně.

Boj s kily i onkologickými chorobami

Věčné dietáře možná potěší fakt, že kapsaicin dokáže spalovat tuky a příznivě ovlivňovat hodnotu krevního cukru po jídle. Pokud si jemně okořeníte chilli papričkou pokrm, budete se rychleji cítit sytí. A díky tomuto triku sníte podstatně menší porci a nastartujete tělo k hubnutí. Jenže pozor na to; chilli papričky působí pouze na ty, kteří jimi nekoření často, takže jejich organismus není na kapsaicin zvyklý. Podle řady vědeckých studií kapsaicin naznačuje slibné možnosti v boji s rakovinnými buňkami. Důvod spočívá v apoptóze, laicky řečeno sebevraždě buněk, kterou umí kapsaicin aktivovat.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více