Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vše o bylinkách, koření apd

Rakytník řešetlákový
Rakytník řešetlákový je léčivá rostlina. Plody rakytníku se používaly při zažívacích potížích již ve starém Řecku. Své jméno získala dle historických záznamů v dobách Alexandra Makedonského, kdy vojáci pro sebe a své koně využívali rakytník k obnově sil. Koně získali díky obsahu rakytníkového oleje lesklou srst. Celá rostlina rakytníku je výjimečná obsahem široké škály biologicky aktivních látek. Plody rakytníku – bobule oranžové barvy, kyselé chuti, obsahují provitamin A, vitamin B1, B2, B6, C, E, K1, F. Účinnou složkou jsou flavonoidy a přítomna je cenná látky hippophein. Olej obsažený v dužině plodu má oranžovou barvu s vysokým obsahem provitaminu A, vitaminu E a řadou nenasycených mastných kyselin.
Zralé plody šlechtěných odrůd jsou chutné i čerstvé. V tomto stavu jsou i nejúčinnější, zrovna tak jako šťáva z nich vylisovaná. Oblíbené jsou rovněž sirupy, marmelády a likéry – ovšem tepelná úprava některé látky znehodnotí. Plody můžeme též usušit, rozemlít a poté užíváme čajovou lžičku ráno a kolem poledne. Můžeme připravit i tinkturu, kterou užíváme dvakrát až třikrát denně po dvaceti až čtyřiceti kapkách denně. Sušené plody jsou výborné jako čaj. Z listů připravujeme nálev: lžičku nasekaných listů v šálku zalijeme vřelou vodou, přikryjeme a ponecháme 10 minut luhovat. Popíjíme dvakrát denně. Ozdravné kůry provádíme po dobu čtyř a šesti týdnů.
Rakytníkový sirup
Rozmačkáme nebo umeleme na masovém strojku 3 l omytých plodů rakytníku, zalijeme 2 l vlažné vody, přidáme 2 dkg kyseliny citronové a nechám 24 hodin stát. Potom přecedíme, vymačkáme, na 1 l šťávy přidáme 1 kg krystalového cukru a na kraji plotny bez vaření rozpustíme. Můžeme přidat Petol. Ještě teplé plníme do láhví.
www.vegi.cz/cz/produkty/houby/rakytnik_resetlakovy_hippophae_rhamnoides?gclid=CLuC4rTO2aACFQO7Zwod1EqGRQ
www.ireceptar.cz/zahrada/pestujeme-rakytnik-resetlakovy/

Koupila jsem si pytlík semen Lilka, ale mám probléma:-O:-? Musím tu rostlinku pěstovat ve skleníku, nebo to půjde i venku:-?:-OJo, bydlím na severu Moravy, asi bude lepší to nechat ve skleníku a potom-je to stromeček,který se bude pnout a když ho nechám ve skleníku, vyroste mě něco - plody:-?:-O, Nevím, neznám a proto se ptám, děkuji za odpověď:-K

LILEK :-O
Lilek nebo také baklažán je pěstován pro svoje fialovočerné plody.
Je to jednoletá rostlina, původem z Indie, dorůstající až metrové výšky.
Příbuzná je s bramborem a rajčetem.
Největšími producenty lilku je Čína a Indie.
Nejlepší jsou menší lilky, protože nejsou tak hořké a nemají uvnitř tmavá semínka.
Po zakoupení není dobré lilek dlouho skladovat, protože je náchylný na změny teplot.
Lilek je možné tepelně upravovat buď smažením nebo pečením.
Doporučuje se před úpravou ho posypat solí, nechat pustit vodu, osušit, a teprve poté ho dále upravovat.
To proto, aby nebyl tak hořký. Pokud se vám to dělat nechce, není to nutné, záleží především na chuti každého jednotlivce.
Nevýhodou smažení je, že lilek nasává mnoho oleje.
Při pečení je zase nutné dávat neustále pozor, jestli se lilek nepálí.
Kompromisem může být při pečení pokapat lilek trochou oleje.
Lilek pomáhá předcházet vzniku volných radikálů v těle a je zdrojem sodíku a kyseliny listové (vitaminu B9).
Zajímavostí je, že lilek obsahuje více nikotinu než jakákoli jedlá rostlina. Množství nikotinu v lilku je ale zanedbatelné ve srovnání s množstvím nikotinu, přijímaným pasivním kouřením. Přibližně můžeme říci,
že 9 kg lilku obsahuje stejné množství nikotinu jako jedna cigareta. (Jeden lilek váží jen pár set gramů.)
Lilek se dá jednoduše použít například v těchto receptech: Zapečený lilek, Lilek po ukrajinsku, Kaviár chudých, Lilek s masem, Lilek načerno nebo Escalivada.
Převzato z http://www.lilek.info/

Kardamom
Je to nejen kořenící, ale i léčivá rostlina, u které jsou využívána hlavně semena, která se používají buď celá nebo mletá.
Kardamom mírní nevolnost, působí proti pálení žáhy, má vliv i na trávení a působí údajně i jako afrodisiakum.
Dávejte do perníků, pečiva, vánoček, mazanců, dortů, ale i do mletých mas, paštik,polévek, bramborových jídel, omáček, špetku i do kávy nebo čaje.
Toto koření je někdy nesprávně nazýváno jako "kardamon".
Kardamom mletý - hmotnost: 50g – cena 55,- Kč - http://www.rojikovokoreni.cz/koreni/kardamom-mlety...
Kontakt: Ladislav Rojik, tel. 776 215 885, rojik@rojikovokoreni.cz, stálý prodejní stánek: OC Chodov Praha 4 - vedle HyperAlbertu
Čím nahradit kardamom:
Vůní a chutí se kardamom lehce podobá citronu a čerstvému zázvoru. Proto do uvařeného jídla (např. rýže) místo něj vmíchejte trochu citronové šťávy a nastrouhaného zázvoru.

DALŠÍ adresy:
http://botanika.wendys.cz/cherbar/heslo.php?262

http://www.royalmenu.cz/clanek/28/koreni/aktualni....

http://www.apetitonline.cz/tipy-triky/1309-cim-na...

http://www.labuznik.com/ingre.php?ID=100

http://www.prodejbylin.cz/kardamom_semeno/index.h....

http://koreni.cz/detail.php?pid=286&myid=dc634dba6...

http://www.fairove.cz/DocumentView.html?guid=ce815...

http://www.novyvek.cz/?sekce=maminka&pg=clanek&id=...

Špagetko, to povídání o bylinkách je opravdu super:yes: A jinak ti, co se nepovažujou za super odborníky jsou nejlepší:yes::-* Vědí a znají a jsou k tomu ještě skromní:yes:;-):-)

Nepovažuju se za žádného super odborníka, ale co kdybychom sem dávali právě ty různé rady o bylinkách, využití atd třeba i o koření. Určitě máme každá/ý/ své zkušenosti a okruh. Pokud někdo bude něco hledat konkrétně a nebude to chtít veřejně, můžeme si to dát do vzkazů ;-). Pokud máte lepší nápad jak to třeba rozdělit atd, tak napište ;-)Já bych začala se svou oblíbenou bylinkou i kořením zároveň -libečkem :-D:
Libeček lékářský (Levisticum officinale).,lidově zvaný vopich. Popisovat ho nebudu, určitě ho znáte. Na fotce je můj „balkonový“ keříček – je vždy po ruce a nemusím na zahradu (Tam jdu pro větší množství). Je výborný nejen jako skvělé polévkové koření nebo do omáček či pomazánek, ale patří i mezi vynikající léčivky a to celá rostlina i s kořenem, květy a semeny.
Je silně močopudný (neměl by se užívat samostatně pokud máme nemocné ledviny – dráždí je) – čistí organismus, přispívá ke krevnímu oběhu.

Působí ve směsích pro rozpouštění ledvinových a žlučových kamenů, pomáhá při revmatických bolestech, při léčbě artrózy. Působí kladně na nervovou soustavu, ženám pomáhá při nepravidelné menstruaci. Pozor – neužívat v těhotenství!! Jako obklad působí rozdrcený kořen na různé pigmentové skvrny na pokožce.
Nejlepší jeho použití je v čerstvém stavu, ale suší se, mrazí. Nejlepší je kořen, který vykopeme ještě před vyrašením listů, dobře opereme , nakrájíme na kousky a usušíme. Samozřejmě to ale znamená, že musíme mít toho libečku více.;-)
Čajové směsi, které obsahují libeček jsou např. na podporu činnosti ledvin, na hubnutí, na rozpuštění ledvinových a močových kamenů apod..
Na http://www.ordinace.cz/clanek/libecek-lekarsky/ je sice návod na samotné pití čaje, ale nedoporučovala bych to, právě, že může rozdráždit ledviny, u kterých se nám třeba problémy ještě neobjevily :-/
Skvělá je polévka Vopiška z mladých lístků libečku. Dáme vařit brambory, do horkého vývaru na každý talíř dáme polévkovou lžíci nasekaného libečku, lžíci másla a malinko soli. Jiné koření se nedává, aby se nepotlačila typická chuť a vůně libečku. Stačí přidat nakrájené brambory.

Sušená semena používám při nakládání hub a zeleniny, květy také usuším a rozemnu, používám jako koření společně s listy. Kořením omáčky, polévky (zejména houbové, zeleninové, bramborové), mletá masa, vepřové a kuřecí maso, zvěřinu. Ve studené kuchyni pak tvarohové a sýrové pomazánky, ochucení majonézy, paprikový a rajský salát. Stačí pár lístků, je aromatický. Jinak je dobře o sušený mít v dobře zavřené nádobě, aroma vyprchává a naopak nasává okolní pachy

Zde je ještě celkem pěkné doplnění informací:
http://botanika.wendys.cz/kytky/K649.php

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek

Poslední diskuze

„Co dnes uvařit?“ MarcelaPa, před 5 hodinami

„Přání a gratulace“ Simona Skolakova, 8. 5. 2024 22:20

„Jak zmírnit ostrost guláše?“ durmanCZ, 5. 5. 2024 15:35

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více