Časté chyby při vaření jáhel a jak jim předejít: Pozor na trvanlivost i na spaření
Přirozeně bezlepková a dobře stravitelná surovina vhodná do sladké i slané kuchyně - přesně to jsou jáhly. Na oblíbenosti získávají právě díky svému širokému využití. Mimo jiné jsou vhodné i pro nejmenší děti, kterým je můžeme připravovat jako kaši.
Vařené jáhly se skvěle hodí k zeleninovým i masovým směsím, k omáčkám nebo do rizota namísto rýže. Ze sladkých jídel si určitě vyberete z nákypů, jáhlových knedlíčků, škubánků nebo dezertů. K dostání jsou také v podobě instantních kaší.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby při vaření jáhel
Provedeme vás těmi nejčastějšími chybami, které stojí za nepovedeným pokrmem z jáhel:
- Žádné proplachování ani spaření: Před vařením je potřeba jáhly několikrát propláchnout horkou vodou. Budou jemnější a stravitelnější, ale také je zbavíte hořkosti.
- Opékání jáhel: Tímto krokem jáhly následným varem nesjednotíte jako např. rýži, ale naopak, budou hotové nerovnoměrně.
- Málo vody při vaření: Na množství použitých jáhel je vždy potřeba dvojnásobek vody. Jáhly vodu vstřebají, zbytek se odpaří a tím získáte dokonalou konzistenci. Přílišné množství vody způsobí rozvaření jáhel do nedobré kašovité hmoty.
- Zbytečné scezení: Pokud jáhly po uvaření scedíte, přijdete o nejrůznější živiny, které se během vaření z jáhel uvolňují.
Jáhly je nutno správně skladovat, protože pro vysoký obsah nenasycených mastných kyselin jsou náchylné ke žluknutí, kdy je nelze nijak zachránit. Proto je nekupujte do zásoby, ale v rámci brzké spotřeby a uchovávejte je v suchu, chladu a temnu. Připravte si s námi jáhly se špenátem a žampiony:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 11 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 11 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 23 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Jáhly dříve sloužily jako surovina pro výrobu kořalky. Lepší jsou ale v kaši, polévce nebo v jahelníku!
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře