Jak spařit jáhly a proč vlastně? Oblíbená obilovina neobsahuje lepek a chutná nasladko i naslano
Jáhly jsou přirozeně bezlepkové, obsahují mnoho důležitých živin, vitaminů i minerálů, a jsou velmi chutné. Jenže je s nimi jedna potíž - někdy mohou mít nahořklou chuť. Poradíme, jak tomu předejít.
Jáhly (tzn. loupané proso) jsou vhodné k použití ve sladké i slané kuchyni, jsou lehce stravitelné, a díky tomu, že neobsahují lepek, jsou cennou surovinou pro ty, kdo obiloviny s lepkem nekonzumují. Obsahují více tuku, náchylného ke žluknutí, což má za následek jejich kratší trvanlivost.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak a proč spařujeme jáhly
Nakupování jáhel vyžaduje opatrnost, vždy si dobře prohlédneme, co kupujeme.
- Protože se jedná o potravinu s kratší trvanlivostí, všímáme si data balení. Nejlepší jsou co nejčerstvější jáhly.
- A jak by měly vypadat? Měly by být pěkně zbarvené - žluté. Pokud je jejich barva bledá, nebo dokonce našedlá, je rozumnější vybrat jiné balení (od jiného výrobce).
- Pokud si koupíme starší jáhly (případně už od pohledu jáhly horší kvality), pravděpodobně z nich budeme cítit hořkost.
- Jáhly nenakupujeme příliš do zásoby, ale raději si vždy koupíme čerstvé.
- Uskladňujeme je na chladném místě, můžeme je uložit do ledničky, abychom předcházeli žluknutí tuku v nich obsaženém.
- A jaký má smysl spařování? Odstraní z jáhel hořkost. Jáhly nasypeme do cedníku s přiměřenými otvory a asi třikrát je přelijeme horkou vodou (např. z rychlovarné konvice).
- Nebo je můžeme zalít horkou vodou v hrnci, promíchat a po chvíli vodu slít. Postup opakujeme. Poté už pokračujeme ve vaření obiloviny podle zvoleného receptu.
- Pěkné čerstvé jáhly spaření ani nepotřebují. Pokud si ale nejsme jistí kvalitou, raději je spaříme.
Jáhly v naší kuchyni
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 1 hodinou
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 5 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Přečtěte si Zobrazit více
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
Jak spařit rozinky horkou vodou nebo namočit do rumu. Rozinky díky jednoduchému postupu budou chutné a měkké
Jak spařit rebarboru. Naše babičky používaly několik způsobů
Komentáře