Jakou čokoládu použít na polevu? Koupě kvalitní čokolády se rozhodně vyplatí
Světle hnědá až téměř černá čokoládová poleva dá dortům, zákuskům a vánočnímu cukroví úžasnou chuť a vůni. Nejlepší poleva je ta, kterou si připravíme sami z kvalitní čokolády a tuku.
Před samotným pečením dezertu si musíme ujasnit, jaké vlastnosti by čokoládová poleva měla mít. Má být křupavá nebo tekutá? Krájecí, lesklá nebo hustá jako krém? Podle toho musíme vybírat vhodnou čokoládu. Poradíme vám, jak na to.
Mohlo by vás zajímat
Jakou čokoládu vybrat na polevu
Obecně platí - čím vyšší obsah tuku a kakaového másla, tím je poleva lepší - měla by obsahovat minimálně 30 % tuku:
- V cukrárnách používají čokoládové pecky z tmavé, mléčné i bílé čokolády, které jsou už běžně k dostání na internetu.
- Čokoláda na vaření se míchá s máslem a horkou vodou ve vodní lázni, kde se rozpouští za stálého míchání do hladka.
- Jakákoliv čokoláda se dá smíchat s horkou smetanou nebo máslem do hladké polevy, která je měkká a dá se velmi dobře krájet.
- Figurky, zbylé z Vánoc nebo Velikonoc, můžeme rozpustit a použít na polevu, pokud do nich přidáme i čokoládu nebo kakao a tuk.
Do každé rozpuštěné čokolády se kvůli snadnějšímu krájení přidává trochu oleje nebo ztuženého rostlinného tuku. Pokud zůstane poleva tvrdá, krájíme ji nožem, namočeným v horké vodě. V obchodech koupíme hotové polevy, které obsahují cukr a palmový tuk. Těm se radši vyhneme.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ptačí mléko se špetkou skořice
Přidáno před 19 minutami
Králík s bůčkem v multifunkčním hrnci
Přidáno před 7 hodinami
Bramborovo-květákové krokety s holandskou omáčkou a zeleninovým salátem
Přidáno před 10 hodinami
Hovězí kostky na červeném víně a řapíkovém celeru
Přidáno před 17 hodinami
Slunečnicový chléb s kefírem
Přidáno před 20 hodinami
Kuřecí kostky se zeleninou a houbami
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Poradíme, co s nahromaděnými čokoládovými figurkami nebo vajíčky, na které už není chuť. Zkuste vyrobit domácí studentskou pečeť
Časté chyby při rozpouštění čokolády: Vyzkoušejte tipy pro dokonalý výsledek
Jak ozdobit řezy čokoládou, aby vypadaly skvěle? Podle jednoduchého videa to zvládnete
Komentáře