Asijská kuchyně: To nejlepší z jejich regionů. Ochutnali jste už krevety v tempuře nebo pekingskou kachnu?
4. 5. 2022 Ostatní
Asijská kuchyně. To v našich podmínkách nemusí znamenat pouze sáčkové nudlové polévky za pár korun. Pojďte se projít tímto kulinárním rájem a zjistěte, jaké skvosty vám nabízejí různé regiony.
Východoasijská kuchyně
Do východoasijské kuchyně patří čínská, japonská, korejská, mongolská, tchajwanská a tibetská kuchyně. Ale ty mají ještě řadu dalších regionálních. Co mají společného? Ano, je to především rýže, nudle, mořské plody. Důležité jsou také oleje a různé omáčky. Čínská kuchyně zahrnuje třeba sečuánskou, pekingskou, šanghajskou, ale i třeba pekingskou kuchyni. Čínská kuchyně proslula hlavně směsí kung pao (kuřecí maso s chili papričkami a arašídy), pekingskou kachnu (marinovaná pečená kachna podávaná na plátky) a jarní závitky (z tenkého rýžového těsta, plněného sekaným masem, zeleninou, houbami, někdy i nudlemi).
V japonské kuchyni jsou významné především čerstvé suroviny (zelenina, ryby, mořské plody). Hlavní roli hraje kvalita a harmonie. Procházejí minimální tepelnou úpravou a podávají se obvykle s rýží. K japonské kuchyni patří sojové omáčky, sojová pasta miso, rýžové víno mirin, mořské řasy nori, wakame a konbu, japonský křen zvaný wasabi a zázvor.
Nejznámějším jídlem je sushi a nabízí se v množství variant. Mezi známé pokrmy patří také tempura, což znamená pokrmy obalené a do křupava usmažené v oleji (krevety, sépie, některé druh ryb, lilek, dýně, brambory, houby šiitake). Oblíbený je také výrazný masový vývar s nudlemi, vepřovým masem, vejcem a řadou dalších přísad zvaný ramen.
S Koreou hodně souvisí grilování, sojová omáčka, česnek, zázvor, sezamový olej, fermentovaná fazolová pasta doenjang, fermentovaná chili pasta gochujang a samozřejmě oblíbená příloha kimchi – pikantní křupavý salát z fermentované zeleniny.
Asie je největším a nejlidnatějším kontinentem světa, a tak je jasné, že lokální vaření se tu liší co 100 kilometrů. Jinak kuchtí v Indii, jinak v Číně a jinak v Libanonu, ale všechno to pořád spadá…
Jihoasijská kuchyně
Pod jihoasijskými kuchyněmi najdeme indickou, bangladéšskou, nepálskou a pakistánskou kuchyni. Tyto kuchyně jsou plné nejrůznějších výrazných druhů koření (kurkuma, chilli, černý pepř, hřebíček a další) a přepuštěné máslo ghí. Nechybí oblíbená masa (jehněčí, kozí, rybí, kuřecí). Hovězí maso je posvátné, zatímco vepřové mají muslimové tabu.
U nás je poměrně oblíbená indická kuchyně, ať už jsou to placky z kynutého těsta zvané nán, čočková omáčka indický dhál, nebo třeba kořeněné grilované kuře tandoori. Z Indie pochází také kořeněná zavařenina z manga (nebo jiného ovoce, zeleniny) s názvem čatní, jak jinak než pikantní.
Mohlo by vás zajímat
Jihovýchodní asijská kuchyně
Mezi jihovýchodní asijské kuchyně patří thajská, malajská, singapurská, filipínská, vietnamská, indonéská, kambodžská a barmská kuchyně. Jídla z jihovýchodní Asie se snadno připravují a mají významnou aromatickou složku (citrusy, bylinky – koriandr, bazalka). Často smaží, ale i vaří v páře. Vietnamská kuchyně je u nás velmi populární, ať už se jedná o hovězí polévku se širokými rýžovými nudlemi a plátky masa Phở bò, Bún bò Nam Bộ, což je salát z tenkých rýžových nudlí, salátu, smaženého hovězího masa, cibule, fazolových výhonků, další zeleniny a bylinek, vše přelité vývarem a posypané drcenými arašídy a smaženou šalotkou, nebo třeba o bagetu bánh mì.
Lehká, kořeněná a pikantní, taková je thajská kuchyně. Pokud jste milovníky ostřejších jídel, pak vyzkoušejte třeba pad thai, což je pokrm z tlustých smažených rýžových nudlí s vajíčky, tofu a někdy i s masem a mořskými plody. Oblíbená je i thajská kokosová polévka Tom Kha, nebo také Tom Yum Goong, pálivá polévka s krevetami.
Mohlo by vás zajímat
Západoasijská kuchyně
Západoasijská kuchyně se mísí s kuchyní Blízkého východu a jižního Kavkazu. Zahrnuje arabskou, židovskou, mezopotámskou, iránskou a tureckou kuchyni. Často se používají ingredience, jako jsou olivy, olivový olej, med, sezamová semínka, datle, cizrna, máta a petržel. Známou úpravou masa je grilování – kebab. Nechybí ale ani dušené maso podávané s rýží, bulgurem, nebo chlebem. Zelenina a luštěniny mají pro tyto národy velký význam.
I v Turecku je oblíbený kebab v různých variantách, ale třeba také musaka, zapékané mleté maso s brambory, lilkem a rajčaty. Turecko proslulo svými velmi sladkými pokrmy, jako je turecký med, chalva (rozemletá sezamová semínka s cukrem) a samozřejmě baklava (dezert z filo těsta se sladkým sirupem a ořechy).
Náš tip: Nejlepší recepty asijské kuchyně – nejznámější jídla
Zdroje informací:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Jaké jsou nejznámější druhy nudlí v asijských pokrmech a jak je připravit, aby chutnaly stejně dobře jako v asijském bistru? Poradíme, jak se v nich vyznat
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 1 hodinou
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Přečtěte si Zobrazit více
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
Japonské koláčky mochi jsou symbolem štěstí. Zkuste si je udělat doma podle našeho receptu!
Indické máslové kuře: Jak připravit vyhlášenou specialitu? Jeden krok nesmíte vynechat!