Přepuštěné máslo (ghí)

Madla Novak Kuchařka: Madla Novak

Ostatní 9 názorů

Suroviny

500 g másla (používám nesolené máslo, nebo pak ghí je možné využívat i při pečení sladkostí)
kastrol se silnějším nebo dvojitým dnem
plochou měchačku
děrovanou naběračku či lžíci
sítko
papírový filtr na kávu či čistý kus bavlny
uzavíratelnou sklenici o objemu 1/2 litru
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Kostku másla dejte do kastrolu se silným dnem a dejte rozpustit na sporák. Půjde to celé rychleji, pokud kostku másla rozkrájíte na menší kostičky. Hlídejte, protože když máslo dosáhne bodu varu, je nutné ihned stáhnout plamen na minimum. A hlavně míchat nejlépe plochou vařečkou pěkně ode dna, odkud půjdou krásné práskací bublinky. Bublinky nahlas praskají, nicméně nestříkají ven z hrnce.

  2. Zároveň se začne uvolňovat syrovátka a srážet se do husté bílé pěny. Srážející se syrovátku během celého procesu pečlivě sbírejte lžící. Pokud máte děrovanou naběračku, tak tím lépe! Máslo vám proteče zpět do hrnce a na naběračce zůstane jen syrovátka. A o to tu jde především. Vyčistit máslo od této bílé hmoty. Ale vysbíranou syrovátku nevyhazujte! Dejte třeba do mističky a použijte do bramborové kaše, k úpravě zeleniny, do polévek (má to naprosto fantastickou chuť!).

  3. Vařte máslo na doopravdy velmi mírném plameni (ale stále se budou ode dna uvolňovat bublinky), dokud se tvoří pěna. Kostka másla trvá 20-30 minut podle jeho kvality. Je nutno doopravdy hlídat a nepřepálit ho! Příliš vysoká teplota a dlouhé vaření při procesu přepouštění není dobrá, může to ovlivnit výslednou chuť ghí.

  4. Pokud rozpouštíte více kostek másla, tak adekvátně tomu prodlužte dobu přepuštění. Sami uvidíte, že i samotná pěna se mění s ubíhajícím časem vaření, svou konzistenci změní až do jemně nadýchané pěny jako obláčky. A jak poznáte, že vaše přepuštěné máslo ghí je hotovo? Přestane se tvořit pěna ze syrovátky.

  5. Když je hotovo, připravte si cedník, dobře uzavíratelnou sklenici, kam do sítka naaranžujete papírový filtr na kávu (ten používám nejraději) či kousek čisté hustě tkané látky, kus trička atd. Vylijte po částech máslo přes filtr a nechte překapávat. Na dně filtru se usadí hustá hmota a proto je někdy potřeba použít další filtr, aby mohlo dál překapávat. Někdy vystřídám 3-4 filtry.

  6. Přeceďte ghí klidně vícekrát, až tam prostě nebudete mít žádné usazeniny. Může to trvat i 0,5 hodiny, neb na závěr bývá vykapávání pomalejší. Hotové přepuštěné máslo čili máslo ghí nechejte vychladnout nezakryté při pokojové teplotě. Později nádobu uzavřete pro potřeby uskladnění. Z 0,5 kg másla získáte necelý 0,5 l ghí.

Poznámka

Přesnější fotopostup najdete u mne webu:

http://www.korenizivota.com/prepustene-maslo-cili-...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 14 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Přepuštěné máslo (ghí)

  • Madla Novak Madla Novak(autorka receptu)

    tejaja: děkuji za upřesnění :-K četla jsem několik pojednání a studií s obdobnými výsledky, že jsem usoudila nepotřebnost totoho přístroje ve svém životě.... :yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Madla Novak: čítala som vysvetlenie fyzika k tejto téme. Jeho záver : používať mikrovlnku na to, načo bola pôvodne určená, teda na ohrev. Na varenie jednoznačne nie.;-)

    Odpovědět

  • Madla Novak Madla Novak(autorka receptu)

    vlasta hrabětová: to je dobře, že to funguje. Existuje několikero způsobů . Považuji mikrovlnné záření za škodlivé a proto tento druh tepelné úpravy nepoužívám.

    Odpovědět

  • vlasta hrabětová vlasta hrabětová(neregistrovaný)

    Vyzkoušela jsem sklenici s máslem v mikrovlnce,pomalu na nejnižší teplotu a potom přecedit, dle návodu s kávovým filtrem.Trvalo to asi půl hodiny.V.H.

    Odpovědět

  • casino casino

    Jana Remkova:
    No, autorka reagovala teprve až po jedovaté poznámce "Mistra světa" :-D a v receptu upravila na "500 g másla" :yes:

    Odpovědět

  • Madla Novak Madla Novak(autorka receptu)

    Jana Remkova: to je zajímavá pomůcka do kuchyně, kolem které zatím kroužím v obchodě a dost o tom uvažuji.. asi s tím budete mít Jani nějaké zkušenosti, tuším, že?... "Mistra světa" Casino prostě ignoruji a na hloupé podněty prostě nereaguji. Neb tenhle "chytrák" ani netuší, jaké dotazy mi čtenáři webu dokáží poslat a tak to opravdu popisuji pro všechny kategorie kuchtíků, tedy i pro ty méně zdatné v počtech;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    casino: ale no tak;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Nedávno mne zaujala možnost na FB udělat si přepuštěné máslo v pomalém hrnci;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    "2 kostky másla, každá po 250 g nebo 1 kostka másla o váze 500 g;"

    No, a šlo by použít i 4 kostky másla, každá po 125 g, he? :-8

    Odpovědět

Tématické fráze: přepuštěné máslo ghí recept přepouštění másla přepuštěné máslo recept jak udělat ghí jak udelat přepuštěné máslo jak si udělat přepuštěné máslo jak se přepouští máslo ghi recept přepuštěné máslo ghí recept na máslo ghí máslo ghi recept prepustene maslo v pomalem hrnci recept na přepuštěné máslo přepuštěné máslo ghí recepty jak si udělat ghi recept na ghí ghí v pomalém hrnci ghi maslo jak udelat maslo ghi prepustene maslo

Zapomněl/a jsem heslo

Právě probíhá vánoční soutěž! Přidávejte fotky k receptům a vyhrajte vybavení do kuchyně. Zúčastnit se

Zavřít