Čínská kuchyně: Kachna na pekingský způsob

casino Kuchař: casino

Drůbeží maso 29 názorů

Suroviny

Kachna
Na vytření dutiny:
1 PL cukru
1 KL soli
1 KL koření pěti vůní
Koření pěti vůní:
Smísíme po jednom dílu tlučeného koření:
sečuánského pepře
skořice
badyánu
fenyklu
hřebíčku
K naplnění dutiny:
2 PL strouhaného zázvoru (čerstvý)
1 bobkový list
Na polevu:
2 PL medu (cukru)
2 PL rýžového octu
2 PL červeného vína (rýžové)
Recept si zatím oblíbilo 25 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Den první: Vykuchanou kachnu poctivě očistíme, omyjeme a odstřihneme křídla.

  2. Smísíme cukr, sůl, koření pěti vůní a směsí vytřeme kachnu uvnitř. Do kachny vložíme zázvor, vavřín, dutinu zašpendlíme (zašijeme) a nohy svážeme k sobě.

  3. Kachnu polijeme právě vroucí vodou (nebo na pár vteřin do vroucí vody ponoříme) a pak ji krátce ochladíme studenou vodou. Kachnu pečlivě osušíme a chvíli počkáme, aby dokonale oschla. Pak ji poctivě potřeme směsí na glazuru (med, ocet, víno). Hodinu počkáme a znovu ji potřeme stejnou směsí.

  4. Glazovanou kachnu zavěsíme v chladu a necháme ji do dalšího dne řádně oschnout.

  5. Den druhý: Troubu vyhřejeme na 190°C a kachnu upečeme (je hotová až když povoluje v kloubech) na rožni (kůžička se neporuší), nebo na roštu či na plechu (protože asi nemáme možnosti ji péci zavěšenou za krk). Ke konci pečení kachnu potíráme olejem.

  6. Podle původních receptů se Pekingská kachna podává s moučnými plackami a s omáčkou na bázi sojové omáčky (viz odkaz v poznámce, vč. povídání o autentické přípravě a porcování).
    U nás podávám jen tak samotnou (chuťovka pro dva). Pro 4 jedlíky se saláty, nebo s grilovanou zeleninou a někdy i s vařenou či dušenou rýží a občas i s kupovanou PEKING DUCK SAUCE.
    Pekingská kachna je příjemná změna v jídelníčku, ale kachna po NAŠEM, jen tak s kmínem, tak to je jiné pošušňáníčko.

Poznámka

http://dadala.hyperlinx. cz/dru/drur0025.html

Původně jsem napsal: "Kachnu poctivě odsrstíme, omyjeme a odstřihneme křídla." Až když jsem si vzpomněl na níže psané, tak jsem doplnil slovo: "Vykuchanou"

Neděle před polednem, panelák, schodiště, příšerná puchna...

Stará potká mladou:

Neviš co tu tak smrdí?

Peču káču na pekáču. Můj ju dovlíkl z hospody a prý poli ju horkó vodó, oškubé, opal nad plynem, osuš, osol, pokmínuj, dé do pekáča, podlij hrnkem vody, zadekluj, strč do tróby, zapni, teplotu tam máš nastavenó a nic inýho nedělé, jak přindu, tak ju dopeču!

A vykuchalas ju?

Jak vykuchala? Neřikal…

Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíšete to do komentářů, tak se asi neurazím…

Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…

Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů…

Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 743 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Čínská kuchyně: Kachna na pekingský způsob

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Veronika.Hrozna:Tak mám na vás těžké srdce:-( z té domácí kachny vyteklo při rozmrznutí za jednu čajovou lžičku vody.Takže jsem ji mohla klidně udělat po čínsku.Ale už je tam.....byla výborná!Když zase Hrozný nějakou donese už bude po čínsku! :-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    L.S.: Taková hloupost ho ani nenapadne!:-D ;-)

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    :yes:L.S.::-))

    Odpovědět

  • L.S. L.S.(neregistrovaný)

    Veronika.Hrozna:A je pan manžel stejně kritický i sam k sobě?Takto se toziž chová jen hulvát bez vychování.

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    casino: Taky doporučujete kuchařum,jít míchat beton? A pak si to promyslíte,a věc odvoláte,že ani beton bych mu nenechal udělat? To je to nejmírnéjší doporučení co jsem doposud od drahého chotě slyšela. Ivan není,ale blíží se!:-D:-D:-D Jestli s tím nepřestane,tak ho přes tu Moravu asi dopravím sama.:-)
    Tak chlazenou,to ano,to bude ono!;-)

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Do Athén se vozí sovy, dřevo do lesa, ale nad touto kachničkou by zaplesala nebesa :-p +19:yes::-K

    Odpovědět

  • casino casino(autor receptu)

    Veronika.Hrozna:
    No, já bych s tím mraženým ptákem na tento způsob raději nelaškovala. Jen když si představím té růžové vody co z něho bude hrčet…
    Pro klid v rodině se raději utečte ke klasice. Nebojte, recept ani chlazená káča vám neulííítne.;-)
    A ten váš milášek, nejmenuje se Ivan? Nezaslechnete občas jak si, zvláště za krásného slunečného dne, říká „dneska by to šlo!!!" Vyřiďte mu, že až mu bude ouvej a bude mít žandáry v patách, ať přebrodí Moravu… Myslím, že si budeme rozumět…:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    casino:Já se podívám v čínském obchodě nebo vymámím od číňanu originál,než tu milou domácí kachničku vytáhnu z mrazáku ať to nezvorám.:-D Donesla ji domu moje lepší polovička,a špatně upečenou kachničku bych měla na "talíři" ješté do příštího roku. Co se týče jídla je to s ním k nevíře. Už s ním nechodím ani do restaurace.Napadá slovně kuchaře,číšníky a veškerý personál,doporučuje jim všelicos a všelikde! Takže neriskuju.:-((

    Odpovědět

  • casino casino(autor receptu)

    Veronika.Hrozna:
    Právě pro takové, kteří nejsme schopni najít orig. koření, jsem na netu vyšťoural rcp na to oné (viz suroviny). Kromě fagary máte vše ostatní pravděpodobně doma. Jednou, fagaru nemaje, upekl jsem káču bez ní a rozdíl jsme nepoznali... Zvláštní, specifická chuť sečuánského pepře se dostaví s malým zpožděním, ale s ostatním kořením se "netluče" a spíše nevyniká.
    Koření 5ti vůní používám i do perníku...:yes: (asi by bylo nošení dřeva do Athééén zmiňovat zde, od čeho PRÝ vznikl název "perník";-)

    Jana Remkova
    Já mám Frantiska: rád:-)) Minimálně tak moc, jako všechny ostatní zde, hihi... :-K

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Já tě nemám sice ráda, ale ta kačena nemá chybu :-D :yes:

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    Veronika.Hrozna:

    prodavá ho: marks and spencer, Avokado, Vitana a všichni prodejci koreni na internetu :)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    casino:Nejsem nebozizek,jenom jsem nevěděla,že ta omáčka se kterou se to má podávat je natolik slaná,že kachnu vlastné dosolí,když se s ní poleje.A muže to být dobrota,jenom někde sehnat takové originální koření pěti vuní,to dá asi fušku.:-O;-)

    Odpovědět

  • casino casino(autor receptu)

    Veronika.Hrozna:
    I vy nebozísku...:-)
    Ne, nesolí se.
    Asi proto, že ta PRAVÁ kachna se, porcovaná na 120 soustíček, podává s poměrně slanou omáčkou na bázi sojovky...
    ...ale spíš si myslím, že sůl je hygroskopická a glazura se solí by patrně dokonale neoschla. Nicméně je otázne, zda by to něčemu vadilo. Nevím. Nezkoušel jsem. :-8

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Nechci být vrták,ale nezapomněl jste osolit zvečí.Ta lžička soli uvnitř se mi zdá málo.;-)

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    Moc pěkný recept. Kachnička jak malovaná :yes::yes::-p:-K

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: kachna po čínsku čína z kachny křehká kachna po čínsku kachna po čínsku recept recepty z kachny kachna na asijský způsob čínská kachna recept na pekingskou kachnu kachna na rožni pekinská kachna porcování kachny recepty kachna po čínsku pečená kachna po čínsku cinska kachna recept kachna po sečuánsku kachna činska kachna cina recept na čínskou kachnu pečená čínská kachna kacena po cinsku

Zapomněl/a jsem heslo