

Čínská kuchyně: Kachna na pekingský způsob
Suroviny
- Kachna
- Na vytření dutiny:
- 1 PL cukru
- 1 KL soli
- 1 KL koření pěti vůní
- Koření pěti vůní:
- Smísíme po jednom dílu tlučeného koření:
- sečuánského pepře
- skořice
- badyánu
- fenyklu
- hřebíčku
- K naplnění dutiny:
- 2 PL strouhaného zázvoru (čerstvý)
- 1 bobkový list
- Na polevu:
- 2 PL medu (cukru)
- 2 PL rýžového octu
- 2 PL červeného vína (rýžové)
Postup přípravy receptu
Den první: Vykuchanou kachnu poctivě očistíme, omyjeme a odstřihneme křídla.
Smísíme cukr, sůl, koření pěti vůní a směsí vytřeme kachnu uvnitř. Do kachny vložíme zázvor, vavřín, dutinu zašpendlíme (zašijeme) a nohy svážeme k sobě.
Kachnu polijeme právě vroucí vodou (nebo na pár vteřin do vroucí vody ponoříme) a pak ji krátce ochladíme studenou vodou. Kachnu pečlivě osušíme a chvíli počkáme, aby dokonale oschla. Pak ji poctivě potřeme směsí na glazuru (med, ocet, víno). Hodinu počkáme a znovu ji potřeme stejnou směsí.
Glazovanou kachnu zavěsíme v chladu a necháme ji do dalšího dne řádně oschnout.
Den druhý: Troubu vyhřejeme na 190°C a kachnu upečeme (je hotová až když povoluje v kloubech) na rožni (kůžička se neporuší), nebo na roštu či na plechu (protože asi nemáme možnosti ji péci zavěšenou za krk). Ke konci pečení kachnu potíráme olejem.
Podle původních receptů se Pekingská kachna podává s moučnými plackami a s omáčkou na bázi sojové omáčky (viz odkaz v poznámce, vč. povídání o autentické přípravě a porcování).
U nás podávám jen tak samotnou (chuťovka pro dva). Pro 4 jedlíky se saláty, nebo s grilovanou zeleninou a někdy i s vařenou či dušenou rýží a občas i s kupovanou PEKING DUCK SAUCE.
Pekingská kachna je příjemná změna v jídelníčku, ale kachna po NAŠEM, jen tak s kmínem, tak to je jiné pošušňáníčko.
Poznámka
http://dadala.hyperlinx. cz/dru/drur0025.html
Původně jsem napsal: "Kachnu poctivě odsrstíme, omyjeme a odstřihneme křídla." Až když jsem si vzpomněl na níže psané, tak jsem doplnil slovo: "Vykuchanou"
Neděle před polednem, panelák, schodiště, příšerná puchna...
Stará potká mladou:
Neviš co tu tak smrdí?
Peču káču na pekáču. Můj ju dovlíkl z hospody a prý poli ju horkó vodó, oškubé, opal nad plynem, osuš, osol, pokmínuj, dé do pekáča, podlij hrnkem vody, zadekluj, strč do tróby, zapni, teplotu tam máš nastavenó a nic inýho nedělé, jak přindu, tak ju dopeču!
A vykuchalas ju?
Jak vykuchala? Neřikal…
Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíšete to do komentářů, tak se asi neurazím…
Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…
Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů…
Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…
Pochutnali jste si? Sdílejte recept!
Sdílet na Facebooku Poslat emailem
Recept sdílelo již 1 746 kuchařů a kuchařek
Alternativy k tomuto receptu
Zobrazit další alternativyOhodnoťte recept: Čínská kuchyně: Kachna na pekingský způsob
-
Veronika.Hrozna:Tak mám na vás těžké srdce
z té domácí kachny vyteklo při rozmrznutí za jednu čajovou lžičku vody.Takže jsem ji mohla klidně udělat po čínsku.Ale už je tam.....byla výborná!Když zase Hrozný nějakou donese už bude po čínsku!
-
L.S.: Taková hloupost ho ani nenapadne!
-
L.S.:
-
Veronika.Hrozna:A je pan manžel stejně kritický i sam k sobě?Takto se toziž chová jen hulvát bez vychování.
-
casino: Taky doporučujete kuchařum,jít míchat beton? A pak si to promyslíte,a věc odvoláte,že ani beton bych mu nenechal udělat? To je to nejmírnéjší doporučení co jsem doposud od drahého chotě slyšela. Ivan není,ale blíží se!
Jestli s tím nepřestane,tak ho přes tu Moravu asi dopravím sama.
Tak chlazenou,to ano,to bude ono! -
Do Athén se vozí sovy, dřevo do lesa, ale nad touto kachničkou by zaplesala nebesa
+19
-
Veronika.Hrozna:
No, já bych s tím mraženým ptákem na tento způsob raději nelaškovala. Jen když si představím té růžové vody co z něho bude hrčet…
Pro klid v rodině se raději utečte ke klasice. Nebojte, recept ani chlazená káča vám neulííítne.
A ten váš milášek, nejmenuje se Ivan? Nezaslechnete občas jak si, zvláště za krásného slunečného dne, říká „dneska by to šlo!!!" Vyřiďte mu, že až mu bude ouvej a bude mít žandáry v patách, ať přebrodí Moravu… Myslím, že si budeme rozumět… -
casino:Já se podívám v čínském obchodě nebo vymámím od číňanu originál,než tu milou domácí kachničku vytáhnu z mrazáku ať to nezvorám.
Donesla ji domu moje lepší polovička,a špatně upečenou kachničku bych měla na "talíři" ješté do příštího roku. Co se týče jídla je to s ním k nevíře. Už s ním nechodím ani do restaurace.Napadá slovně kuchaře,číšníky a veškerý personál,doporučuje jim všelicos a všelikde! Takže neriskuju.
-
Veronika.Hrozna:
Právě pro takové, kteří nejsme schopni najít orig. koření, jsem na netu vyšťoural rcp na to oné (viz suroviny). Kromě fagary máte vše ostatní pravděpodobně doma. Jednou, fagaru nemaje, upekl jsem káču bez ní a rozdíl jsme nepoznali... Zvláštní, specifická chuť sečuánského pepře se dostaví s malým zpožděním, ale s ostatním kořením se "netluče" a spíše nevyniká.
Koření 5ti vůní používám i do perníku...(asi by bylo nošení dřeva do Athééén zmiňovat zde, od čeho PRÝ vznikl název "perník"
Jana Remkova
Já mám Frantiska: rádMinimálně tak moc, jako všechny ostatní zde, hihi...
-
Já tě nemám sice ráda, ale ta kačena nemá chybu
-
Veronika.Hrozna:
prodavá ho: marks and spencer, Avokado, Vitana a všichni prodejci koreni na internetu :) -
casino:Nejsem nebozizek,jenom jsem nevěděla,že ta omáčka se kterou se to má podávat je natolik slaná,že kachnu vlastné dosolí,když se s ní poleje.A muže to být dobrota,jenom někde sehnat takové originální koření pěti vuní,to dá asi fušku.
-
Veronika.Hrozna:
I vy nebozísku...
Ne, nesolí se.
Asi proto, že ta PRAVÁ kachna se, porcovaná na 120 soustíček, podává s poměrně slanou omáčkou na bázi sojovky...
...ale spíš si myslím, že sůl je hygroskopická a glazura se solí by patrně dokonale neoschla. Nicméně je otázne, zda by to něčemu vadilo. Nevím. Nezkoušel jsem. -
Nechci být vrták,ale nezapomněl jste osolit zvečí.Ta lžička soli uvnitř se mi zdá málo.
-
Moc pěkný recept. Kachnička jak malovaná