Trvanlivé potraviny se vyplatí nakoupit do zásoby a mít je stále po ruce. Které to jsou? Vybrali jsme ty nejdůležitější
Také vás nebaví chodit nakupovat několikrát za týden? Mnoho surovin k vaření vydrží velmi dlouho a můžeme si je nakoupit při výhodných slevových akcích. Pak již průběžně dokupujeme pouze méně trvanlivé potraviny, jejichž nákupy nám zaberou jen málo času.
Některé potraviny nakoupíme na delší dobu a uložíme je do chladné místnosti. Ideální je komora, kde je sice chladno, ale nemrzne. Potraviny pokud možno zbytečně nevystavujeme slunečnímu světlu, vhodnější je třeba uzavřená skříň. Důležité je, aby ve skladovacích prostorách nebylo vlhko, a samozřejmostí je ochrana proti hlodavcům.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co můžeme nakoupit do zásoby
Vyplatí se sledovat slevové akce a zásobit se potravinami, které průběžně potřebujeme. Některé z nich možná máme i z vlastních zdrojů, což je ideální. Do našeho přehledu jsme zahrnuli ty nejběžnější.
- Obiloviny a výrobky z nich - mouka, rýže, ovesné vločky, kroupy, pohanka, jáhly, kukuřičná krupice, bulgur a další
- Luštěniny - čočka, fazole, hrách, cizrna, sójové boby (suché, případně sterilované)
- Těstoviny - polévkové těstoviny, špagety, kolínka, nudle, vřetena a další
- Brambory, případně výrobky z nich (mražené hranolky, výrobky v prášku)
- Konzervovaná a sušená zelenina - např. zelí (kysané a sterilované), okurky, sterilovaná kapie, zelený hrášek, cukrová kukuřice
- Mražená zelenina a jiné mražené potraviny (polévkové a další směsi, zelené fazole, hrách, mrkev, špenát, kapusta, kukuřice) - kupujeme do zásoby pouze pokud máme dostatečně prostornou a kvalitní mrazničku
- Sušené a konzervované ovoce
- Různá semena, ořechy
- Koření - jednodruhové sáčky i oblíbené směsi (např. majoránka, kmín, bazalka, pepř, nové koření, bobkový list, paprika, dobromysl, sušený česnek, skořice)
- Oblíbená dochucovadla a pochutiny - sůl, cukr, kečup, rajčatový protlak, polévkové koření, bujóny, Tebi, worcestrová a sójová omáčka, ocet
- Bezmasé i masové pomazánky (paštiky), masové konzervy
- Nápoje - čaj, káva, kakao, sirupy, džusy
- Potřeby pro pečení a sladkou kuchyni - kypřicí prášek, vanilkový cukr, pudinkový prášek, sušené droždí, čokoláda na vaření
- Sušenky (sladké i slané), müsli tyčinky, knackebrot, pufované a cereální chlebíčky
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co nakupujeme častěji
Některé potraviny nakupujeme častěji a průběžně doplňujeme zásoby podle potřeb vlastní rodiny:
- Čerstvé ovoce a zelenina (i cibule, česnek, zázvor, křen), zelené koření (petržel, pažitka, bazalka)
- Vejce
- Mléko (i trvanlivé v krabicích nebo sušené) a mléčné výrobky (jogurty, tvaroh, smetana)
- Tuky - především rostlinný olej, tuky k mazání, pečení nebo smažení (máslo, pomazánkové máslo)
- Sýry - tavené a tvrdé
- Uzeniny a masné výrobky
Vlastní nákupní seznam
Jsou jistě i další potraviny, které jsme zvyklí používat a doplníme si je proto do vlastního nákupního seznamu. Všechny zásoby průběžně kontrolujeme, konzumujeme a dbáme na to, abychom je neskladovali zbytečně dlouho - předejdeme tak jejich znehodnocování.
Zařazujeme do jídelníčku i všechny vlastnoručně připravené zavařeniny, např. oblíbený pečený čaj:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 21 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 23 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Přečtěte si Zobrazit více
Co mají společného indonéský knedlíček cilok a slovenské halušky? Na jejich přípravu se dá snadno vyzrát. Ukážeme jak
Jak nejlépe skladovat máslo koupené v akci? Trvanlivost prodlouží tmavý obal i nízká okolní teplota, pak bude máslo do cukroví skvělé
Jiří Helekal připravil kuře se „šmatlafundou“: Vařím, na co stačím, kuchař taky nemusí umět zpívat, říká zpěvák
Komentáře