Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak se dělá domácí jogurt. Oblíbené postupy na snadnou přípravu v domácích podmínkách
Unsplash

Domácí jogurt, pěkně hustý a vychlazený, si rádi dopřejeme k snídani. Stačí k němu přidat čerstvé či mražené ovoce, výborný je se lžičkou domácí marmelády a s kukuřičnými lupínky nebo ovesnými vločkami. Na jeho výrobě není nic složitého.

Domácí jogurt 

Nejprve ohřejeme mléko - vhodná teplota pro přidání jogurtu je přibližně 40 °C. Po zamíchání jogurtu do mírně teplého mléka bude probíhat proces "jogurtování" - dobře to půjde v hrnci, který uzavřeme pokličkou. Při jogurtování je třeba zachovat teplotu přibližně 30 °C po dobu 6 - 8 hodin, což není až tak náročné.
Kdo má jogurtovač, určitě ho použije, ale poradíme si i bez něho. Stačí, když hrnec zabalíme do velkého ručníku a pak do deky. Tím se nám podaří uchovat správnou teplotu delší dobu. Jinou možností je nechat stát hrnec na teplém místě - lze využít radiátor nebo blízkost krbových kamen. Vhodný je i elektrický sporák, který zapneme na velmi nízkou teplotu. Pouze nesmíme teplotu zvýšit, protože bychom tím jogurtovou kulturu zahubili.

Hotový jogurt

Dostatečně hustý jogurt uložíme do chladna. Nemícháme ho a nepřeléváme do jiných nádob, aby pohybem neklesala hustota. Jogurt podle potřeby odebíráme a nádobu vždy uzavřeme. Hotový jogurt nám vydrží v lednici několik dnů. Mezitím si připravíme další dávku, na kterou si již odebereme  kulturu z "vlastního" jogurtu. Takto můžeme postupovat přibližně 4 - 5 x. Poté znovu koupíme jogurt z obchodu a postup opakujeme.
 

Jogurt ze sójového mléka

Podle našich receptů můžeme vyzkoušet ochucený domácí karamelový jogurt, který je zahuštěný chia semínky a doplněný chutným ovocem. Další recepty nám podrobně vysvětlí postup výroby domácího jogurtu ze sójového mléka

Jogurty využijeme nejen k přímé spotřebě, ale i na přípravu a zdobení mnoha oblíbených jídel, hodí se do salátů a pomazánek. Přidáváme je do slaných i sladkých těst. A dokonce jimi vylepšíme kynuté těsto na domácí dalamánky.

Tento tip je užitečný  (25x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Edice Toprecepty.cz

Kuchařky a kalendář

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům