Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

máslo a suroviny na pečení
Zdroj: Pixabay

Máslo je dnes velmi drahou ingrediencí, proto jsme rádi, když ho můžeme pořídit levněji. Jenže někteří mají obavy kupovat máslo v akci. Není důvod, máslo se dá skladovat dlouho, aniž by ztratilo na kvalitě.

Co je máslo

Produkt označovaný jako „máslo“ musí obsahovat alespoň 80 % (až 90 %) mléčeného tuku. Zbývající podíl je voda. Čím méně podílu tuku, tím je potravina náchylnější ke kažení. Máslo se dá mrazit, ale pouze jednou. Pokud je zmraženo vícekrát, může se uvolňovat tekutina a hrozí žluknutí. Trvanlivá másla v obchodech často mají mražení už za sebou, jedná se o způsob uchovávání potraviny obchodními řetězci. Dnes už se nesetkáte s pojmem „dvojka“, ale stolní (dlouhodobě uchovávané (do max. 24 měsíců) při teplotě pod – 18 °C ) . Pokud ho chcete mrazit, kupte si máslo s označením čerstvé, které má trvanlivost 20 dnů od data výroby. Čerstvé i stolní máslo musí být označeno datem použitelnosti.

Proč dát přednost českému máslu

Podle Karolíny Fourové, specialistky na kvalitu potravin a výživy, spočívá rozdíl hlavně v rozdílné technologii. „Zatímco české máslo se vyrábí stloukáním sladké smetany, to zahraniční se vyrábí technologií NIZO. To znamená, že na základ se používá smetana zakysaná. Máslo je pak trvanlivější. Má jinou chuť a vůni, ale co je zásadní, po vyndání z lednice velmi rychle měkne,“ prozradila na svém Instagramu. Podle Karolíny pak práce s těstem není jednoduchá, protože lepí a v troubě se roztéká. A nekvalitní výsledek v podobě nehezkého cukroví, je tak trochu škoda.

Kolik stojí máslo

Cena másla se dnes pohybuje v závratných výšinách, 250 g stojí okolo 60-70 Kč. V akci se dá nakoupit tato důležitá surovina pro pečení cukroví ale levněji. Než ovšem máslo koupíte, stojí za to zopakovat si pár pravidel. Jak je to s trvanlivostí másla? Jak je to se zamrazováním másla?

Kde skladovat máslo

Máslo se většinou uchovává v lednici, při teplotě do 6 °C (nejlépe), a do 3 měsíců byste ho měli spotřebovat. Máslo skladujte v původním tmavém obalu, případně v máselnici, nebo v plastové neprůhledné krabičce. Kdybyste ho nechali při vyšších pokojových teplotách, tak by brzo žluklo. 

Pokud chcete máslo nechávat déle venku z lednice, je lepší, když bude uloženo do vhodné nádoby. Říká se jí „máselný hrnek“ a má pokličku. Jestliže máte v kuchyni delší dobu přes 21 °C, raději máslo nechávejte v lednici. Můžete vybrat i chladnější místo, jako je třeba spíž. Tam vydrží až dva týdny.

Jak poznat zkažené máslo

Poznat zkažené máslo není složité, protože zapáchá. Provází ho nakyslé aroma, mohou se objevit skvrny i změna barvy. Takové máslo není příliš vhodné ke konzumaci.

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak mrazit máslo

Už jsme uvedli, že je třeba koupit čerstvé máslo. V mrazáku ho dávejte do místa s teplotou minimálně -18 °C. Uložte ho někam, kde nebude vystaveno častému otevírání a tím i velkým teplotním rozdílům. Jak využít zmrazené máslo? Vyndejte máslo z mrazáku a nechte ho povolit v lednici. Při správném postupu se nezmění chuť ani vůně potraviny a můžete máslo použít kdekoliv.

Zdroje informací:
Instagram Karolíny Fourové
https://www.bezpecnostpotravin.cz
https://www.marthastewart.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie