Kadlíkova masová konzerva

Kadlik Kuchař:

14 sklenic Vepřové maso 122 názorů

583
Recept si zatím oblíbilo 83 kuchařů

Suroviny

5 kg libové vepřové maso
0,5 kg vepřový podbradek
0,5 kg vepřové kůže
česnek /moc/
sůl
pepř
kmín
Recept si zatím oblíbilo 83 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Po dlouhé době jsem ochutnal konzervu zvanou - vepřové ve vlastní šťávě. Po rozdýchání šoku, vydesinfikování dutiny ústní rumem a zkrmení konzervy psům jsem vyrazil do místního řeznictví a zakoupil suroviny. Maso jsem nakrájel na drobné kostky, kůže předvařil (použil jsem zkonzervovaný vývar z kořeněného laloku, viz můj předchozí recept). Do masa jsme vmíchal sůl s rozetřeným česnekem (moc), opepřil, pokmínoval, a dal na dva dny odležet do lednice.

  2. Poté jsem do sklenic dal na dno kousek předvařené kůže, sklenice nadusal masem, toto zakryl dalším kusem kůže, zalil necelým deci masového vývaru.

  3. Steriloval jsem 2x po 1,5 hodině na teplotu 100°C - 110°C, v rozmezí 24 hodin. Náklady na půlkilogramovou sklenici byly cca 22 korun, chuť ve srovnání s tím koupeným bramborovosojovoseparátním amarounem nesrovnatelná...
    Vím, že podobné recepty tady jsou, ale přesto jsem neodolal. Takovouto sklínečku masa, krajíc čerstvého chleba, cibuli, pár zavařených feferonek "beraních rohů", a pochopitelně studené pivo, tak si představuji snídani pravého moravského zemana!!!

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 647 kuchařů a kuchařek


Ohodnoťte recept: Kadlíkova masová konzerva

  • praděd na pátou praděd na pátou(neregistrovaný)

    Také zavařujeme v. ve v. š.! Kam na nás s fujtajbly z EU !!! ;-) :yes:

    Odpovědět

  • Babča Babča(neregistrovaná)

    Kadlik: :-) Sytý hladovému nevěří! :-p

    Odpovědět

  • Kadlik Kadlik(autor receptu)

    Naya: Placky z mouky a vody??? Aby nakrmili hladové děti????? Proboha, opláchněte si přirození studenou vodou /možná i jen vodou s nějakým odmašťovadlem, JAR by stačil... A pak běžte zkusit pracovat. Cena masa je na stejné úrovni jak před 25 lety... Vepřový výřez, základní surovina této konzervy, je úplně stejný jak cena rohlíků. Jestli někdo do vaření v dnešní době cpe politiku a hladové děti, tak je dement....:-O

    Odpovědět

  • Naya Naya(neregistrovaná)

    Kvalita něčeho, co se jmenuje masová konzerva a snaží se nás tím v obchodech nakrmit a oblafnout, je strašná. Náš pes to taky nežere. Dělají z nás voly ve všem. Ale když si budeme stěžovat jen tady, tak nás nikdo neuslyší. Ti nahoře žijí v jiném světě - o několik levelů výš. Představte si že by měli přežít měsíc jen s 8 700,-kč, jako má paní Jitka? Znám lidi, co mají 100,- na den i ty kteří dělají placky z mouky a vody, aby nakrmili hladové děti. A to nežiji ve středověku. My všichni víme, jak se nám žije, ale musíme křičet a nadávat u jiných dveří, protože recepty ti nahoře nečtou. :-//

    Odpovědět

  • Ylo Ylo(neregistrovaný)

    vlastimil: No jo. Kolik stála plechovka ( konzerva ) tehdy a kolik stojí dneska ??? Dneska je plechovka drašší než maso v ní .

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Alexandra11: Půl kila tučnějšího masa na 5 kg libového není moc, tuk je nositelem chuti. A bez kůží to zase nebude držet = mít trvanlivost :-p

    Odpovědět

  • Alexandra11 Alexandra11

    vepřový podbradek :-// vepřové kůže :-// hnus jinak ano jen libové

    Odpovědět

  • Vámoši Tomáš Vámoši Tomáš(neregistrovaný)

    Čudujem sa že ten sójovomäsovozemiakový sajrajt zjedli tvoji psíkovia.

    Odpovědět

  • PayaD PayaD

    Všechny recepty vypadají výborně...babička na Slovensku vyráběla masové konzervy jednoduše ze syrového masa a soli. Dala do 7/8 sklenice do poloviny libovější maso, pak zarovnanou malou lžičku soli pak tučné maso nejlépe bůček ,kousek kosti z toho bůčku( na stranu) a nakonec kus dobře očištěného kruponu (kůže)...zavřela sklenici a dala vařit pomalu na 4 hodiny, pak sklenice zchladila a nechala v teple 48 hod. a podruhé sterilovala 1 hod. vše při 100°C. Koření nedávala, tam může být nebezpečí mokroorganizmů a nebo bobtná (kmín). Maso pustilo šťávu (želatinu) a nahoře to uzavírala zátka ze sádla....výborná za studena a nebo také na pórku a zelenině a koření s vrutkami:-p . Pavla

    Odpovědět

  • Hugo Peter Hugo Peter(neregistrovaný)

    Skúste sterilizovať v tlakovom hrnci / stačí 1/3 času / samozrejme 2x .

    Odpovědět

  • Jitka Jitka(neregistrovaná)

    Kadlík přišel na zázrak, který jsme za komunistů dělali. Já osobně jsem jich zavařovala každý rok kolem 100 ks není to překlep. Každý rok jsme porazili 3 čuníky zelenina a ovoce byla na zahradě, brambory atd. Nyní se směji, když byly brambory za kačku měla jsem jich 40-50 q když jsou nyní drahé a kvalita v řiti tak je kupuji a nesrovnávejte prosím platy tehdy a dnes tehdy jsem měla čistého 6000,- a dnes 8 700.- tak kde je co klíčníci slibovali myslím, že tam co kvalita potravin. Krásné jaro.

    Odpovědět

  • Aknedz Aknedz(neregistrovaný)

    vlastimil: máte pravdu

    Odpovědět

  • Aknedz Aknedz(neregistrovaný)

    Toto jsme dělávali s manželem,když jsme jezdili, po vlastech českých a slovenských, s dětma na dovolenou v karavanu tak v roce 1978 a více.
    Zavařovali jsme polévky,maso ,jakékoliv,drůbeží,vepřové,saláty z okurek ,rajčat,klobásky,a taky dle doby, když jsme jeli.Vždy jsme pak jen doškrábali brambory,uvařili rýži,těstoviny, na co byla chuť.Úplně jsem na to zapomněla, teďka už jsem sama a někdy bych měla chuť na zavařené masenko,úplně si vybavuji tu dobrou chuť i jenom tak na chleba.

    Odpovědět

  • vlastimil vlastimil(neregistrovaný)

    Poslyšte , vůbec není třeba žádných ingrediencí , kromě soli. Vše ostatní dodáte při konzumaci , a to čerstvé. Třeba u nás doma , cca před 40 - 50 lety byl na dědině na MNV (pro později narozené Místní Národní Výbor) strojek na zavírání konzerv , ten si každý přišel půjčit. Maso se jen nacpalo do plechovky , osolilo a zalilo trochou vody - fakt trochou. Pak se to strojkem zavřelo a naházelo do kotle , který byl po zabijačce ještě na dvoře a dvakrát , ano , dvakrát , se zavařovalo. Neskutečné , po otevření , možno dále upravovat nebo konzumovat postudenu , libovolně. Samozřejmě , že to lze nacpat i do sklenic , ale špatně se to z nich , kvůli zúžení horní části , vytahuje. Konzerva se otevřela , vyklepla a pochoutka byla na stole!

    Odpovědět

  • Jana Hlídková Jana Hlídková(neregistrovaný)

    Taky zavařuji maso - nakoupím plecko a bůček, bez kůže, nakrájím na kousky, osolím, okmínuji, zaliji trochou vody, přidám kousek sádla (ne syrové, buď vyškvařené doma nebo kupované) a dám zapéct do růžova, aby bylo maso tak napůl měkké, potom dávám do sklenic, zaliji výpekem a nahoru naliji tak 1 cm pod okraj sklenice sádlo. Zavařuji na 100 stupňů 1 hodinu. Ve sklepě vydrží třeba rok - u nás se vždy zbaští daleko dřív. Moc dobrý rychlý oběd!!!!! Stačí k tomu brambory a okurkový salát, lepší to je se zelím a knedlíkem!!!!:-D;-)

    Odpovědět

1 2 3 4 5 6 7 8 9 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo