Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Přebytek rajčat ze zahrady zpracujeme na protlak. Oceníme ho při vaření rajských omáček nebo polévek
Zdroj: Pixabay

Když máme na zahradě přebytek rajčat nebo se nám je podaří koupit za dobrou cenu, přemýšlíme, jak je nejlépe zužitkovat a uchovat na zimu. Můžeme je mrazit, sušit, zavařit z nich lečo a také domácí protlak nebo kečup. Základem úspěchu je mít dobrý recept.

Při vaření domácího protlaku nebo kečupu máme jistotu kvalitní suroviny z vlastní sklizně. Protlak pak využijeme například do polévek nebo omáček. Rajčata na protlak mohou být i přezrálá - taková jsou sladší, takže protlak z nich bude chutnější.

Rajčata omyjeme, odkrájíme vadné části a překrájíme je na menší kusy. Osolíme, nepatrně podlijeme vodou a rozdusíme doměkka. Slupka musí být zcela oddělená. Rozmixujeme. Pak roztok propasírujeme přes síto, tím oddělíme slupky i semínka. Hotový protlak můžeme ještě dosladit nebo zahustit opatrným odpařováním na mírném ohni za stálého míchání.  

Jak protlak zavaříme

Protlak plníme horký do suchých předehřátých sklenic asi 1 cm pod okraj, ihned uzavřeme a na 10 minut otočíme na víčko. Sklenice můžeme také sterilovat 20 minut při varu vodní lázně.

Rajčata se výborně hodí i na další způsoby zpracování. Další z možností je domácí kečup - jak na to, poradí náš další článek.

Komentáře

Mr.D_Keff

30. 8. 2023 12:09

zizala: já to dělám podobně jako paní svobodová, ale sůl tam dávám.. jednu čajovou lžičku na kilo rajčat a promíchat.. nechat chvíli pustit šťávu, narvat do sklenic i s tou šťávou a zavařit 30 minut na 90°C

a ničemu neuškodí, když tam k tomu hodíte i rozmáčklý stroužek česneku :)

zizala zizala

10. 8. 2023 07:12

Svobodova Hana: Já bych se bála zavařovat zcela bez soli, sůl je konzervant. Ale, pokud Vám to tak funguje, fajn. Díky za tip :-K

Svobodova Hana

16. 6. 2023 08:58

Já nadbytek rajčat jen natlačím do sklenic, nevadí když popraskají a steriluji pouze ve vlastní šťávě. Nepřidávám žádné koření a sůl. Před použitím rozmixuji a používám na omáčky a podobně. Chutnají jak čerstvá.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky