Jak snadno připravit mraženou zeleninu do polévky? Jaké druhy zeleniny jsou v ní nejchutnější a jak je zmrazit
Do mražené zeleninové směsi zužitkujeme dorůstající zeleninu. Připravíme si různé směsi - podle toho, jakou zeleninu zrovna máme narostlou ke sklizni, ale vždy používáme pouze druhy, které máme v polévce opravdu rádi a osvědčily se nám.
Do směsí použijeme především zeleninu z vlastní zahrady, ale můžeme je doplnit i zeleninou, kterou si koupíme. Využijeme akční ceny a vybíráme pouze kvalitní a svěží zeleninu. Vše dobře očistíme, omyjeme a úhledně nakrájíme nebo nastrouháme. Práci nám urychlí elektrický robot, pokud zvládne ty "správné" tvary zeleniny, které potřebujeme.
Oblíbené druhy polévkové zeleniny
Směsí připravíme více druhů, základ obsahu může být sice podobný, ale do některé směsi přidáme třeba cukrovou kukuřici a do jiné např. zelené fazolkové lusky. Tím získáme chutné kombinace a budeme pak střídat různé polévky. Jakou zeleninu máme v polévkách nejraději?
- vyloupaný zelený hrášek
- mrkev (oškrabaná a nastrouhaná nebo nakrájená)
- celer (oloupaný a nakrájený nebo nastrouhaný)
- pórek (nakrájený najemno)
- cukrová kukuřice (ostrým nožem okrájená z klasů)
- kořenová petržel (oškrabaná a nakrájená nebo nastrouhaná)
- květák (rozdělený na menší růžičky)
- brokolice (nakrájená nebo rozebraná na malé růžičky)
- růžičková kapusta (kapustičky vcelku nabo rozkrojené)
- kedlubna (oloupaná a nakrájená)
- hlávková kapusta (nakrájené listy)
- zelené fazolkové lusky (zbavené obou konečků a tuhých vláken, nakrájené)
- nať petržele
- nať celeru
Jak uvařit mrkvovou polévku
Zeleninu rovnáme do mikrotenových sáčků (např. do 15 sáčků zároveň) - do každého vždy dáme odpovídající množství od jednotlivých druhů. Nebo všechnu zeleninu promícháme ve větší nádobě a směsí postupně naplníme sáčky nebo plastové nádobky. Sáčky stlačíme, abychom z nich odstranili přebytečný vzduch a zagumičkujeme. Kdo chce, může si je označit datem uložení. Vždy volíme co nejskladnější způsob uložení.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero častých otázek a odpovědí na téma květák a jeho zpracování. Recepty a nápady na přípravu nejlepších květákových jídel
Jídelní rozmary slavných: Helena Růžičková milovala česnek a pekla vynikající kuře v majonéze pod peřinkou ze slaniny
Jak zpracovat listovou petržel. Má své místo v mnoha receptech a řadu možností nabízí náš receptář
Komentáře