Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naše kuchařka 2 právě v prodeji!

Do obchodu

7 nejdůležitějších semínek pro naše zdraví. Která používáme nejčastěji a na co se nejvíce hodí?
Top recepty

Většina semen se vyznačuje příjemnou a jemnou chutí, často oříškovou. Mají vysokou výživnou hodnotu pro naše zdraví, proto je zařazujeme do jídelníčku co nejčastěji. Využití je velmi široké. Hodí se do kaší, salátů, pečiva i na přípravu různých past, pomazánek a krémů.

Síla přírody pro naše zdraví

Semínka v sobě obsahují sílu a živiny, které jsou určené pro růst budoucích rostlinek. Tuto hodnotu můžeme využít snadno i my, stačí semínka co nejčastěji zařazovat do jídelníčku - ať už čerstvá, předem namočená, pražená i jinak tepelně zpracovaná.
  1. Makový závin de luxe
  2. Jednoduchá dýňová polévka s praženými dýňovými semínky
  3. Zeleninové placky s chia semínky
  4. Pomazánka z tofu se slunečnicovými semínky
  5. Pšeničné rohlíky se lněným semínkem
  6. Sýrovo-sezamové pralinky
  7. Červená řepa s Lučinou a konopným semínkem

1. místo

Mák má mezi semínky výsadní postavení. Používáme ho především mletý, do sladkých náplní a k posypání sladkých jídel. Na jeho mletí se velmi dobře hodí elektrický kávomlýnek. Nemletým mákem sypeme před pečením slané bulky, dalamánky a další pečivo. 
Dýňová semínka mají oříškovou chuť. Výhodou je snadné skladování a dlouhá trvanlivost. Přidáváme je do polévek a salátů. Před použitím je můžeme opražit - pak jsou oblíbenou pochutinou, zvlášť lehce posolená a smíchaná s výrazným kořením. Lze je namáčet a hodí se na posyp pečiva.

3. místo

Chia semínka se vyznačují schopností vázat na sebe tekutinu - během 20 minut pojmou desetinásobek svého objemu. Připravují se z nich snídaňové gely (pudinky), jsou vhodné k zahušťování. Díky své energetické vydatnosti jsou zvlášť ceněné mezi sportovci.

4. místo

Slunečnicová semínka mají velmi univerzální použití. Hodí se do pečiva, kaší a salátů. Po namočení, na které stačí 2 hodiny, jsou stravitelnější, měkčí a chutnější. Kromě bohatého využití v naší kuchyni jsou ceněná na přikrmování venkovního ptactva

5. místo

Lněné semínko má dlouhou skladovatelnost a trvanlivost. Vhodnější je rozemleté, kvůli lepšímu využití živin. Jedna lžíce mletého semene nahradí v pečivu 1 lžíci tuku. Jedna lžíce mletého semene, které rozmícháme s 3 lžícemi vody a necháme chvilku odstát, nahradí při pečení jedno vejce.

6. místo

Sezam používáme loupaný i neloupaný. Má oříškovou chuť, která se zvýrazní opražením na suché pánvi. Hodí se k úpravě naslano i nasladko. Využijeme ho do pečiva a pomazánek. Na posypání sladkých kaší a do nepečených dobrot.

7. místo

Loupaná konopná semínka jsou jemná, s příjemnou máslovou chutí. Hodí se k přímé konzumaci. Přidáváme je do kaší, jogurtů, pomazánek a salátů. Před použitím je nenamáčíme, nepražíme, ani nemelemeSkladujeme je pouze krátkou dobu v ledniciUplatnění je velmi široké

Mák tradičně oblíbený

V kuchyni využijeme mnoho druhů semínek, která jsou důležitá pro naše zdraví a příjemně chuťově obohatí náš jídelníček. Vyplatí se je zařadit do jídelníčku co nejčastěji. Mezi ty nejoblíbenější patří mák. Zvlášť rádi připravujeme tradiční pokrmy s mákem - oblíbené jsou peciválky, šudlíky i šišky. 

V našem receptáři je mnoho dalších receptů na sladká jídla a moučníky, do kterých využijeme mák. Recepty na různé záviny a štrúdly patří mezi ceněné rodinné poklady. Můžeme si vybrat z mnoha osvědčených receptů

 

 

 

Tento tip je užitečný

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Nové knihy!

v našem eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům