Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit polentu. Můžeme ji péct, zapékat a dokonce grilovat. Základem je ochucená kukuřičná kaše, kterou připravíme podle návodu
Zdroj: Top recepty

Kukuřičnou polentu často připravujeme jako ochucenou kaši, a to buď nasladko nebo naslano. Naslano je rychlou přílohou. Pokud ji ale necháme na plechu ztuhnout a vychladnout, můžeme z ní připravit různé lákavé speciality.

Polenta sama o sobě nemá výraznou chuť, záleží tedy na nás, jak ji ochutíme a čím ji doplníme. Polentu můžeme uvařit buď z kukuřičné krupice nebo instantní. Při vaření z krupice ji mícháme, aby se nevytvořily hrudky, a vaříme na mírném plameni. Instantní polentu budeme mít během chvilky, ale vaření z kukuřičné krupice bude delší. 

Kaši na konci vaření osolíme a můžeme přidat trochu másla nebo jiného tuku. Navíc ji často ještě dochutíme - v závislosti na plánovaném způsobu využití. Přidáváme koření, které máme rádi, může to být např. provensálská směs, bazalka nebo italské koření. Vhodný je třený česnek, najemno nakrájené chilli papričky (jen malé množství) nebo na tenké plátky nakrájené olivy (plněné červenou papričkou). Přidat můžeme i nastrouhaný sýr. Takto připravenou polentu lze hned podávat jako přílohu nebo nechat na plechu zchladnout a dále využít.

Na co se hodí polenta

Uvařenou polentu nalijeme na vymazaný mělký plech (nebo na plech vyložený pečicím papírem), uhladíme ji a necháme zchladnout, nejlépe v chladné místnosti, případně v ledničce. Po zchladnutí (přibližně za hodinu) polenta zpevní a dá se snadno krájet, ať už na kostečky, obdélníčky či trojúhelníčky různých velikostí. Po nakrájení ji můžeme balit (různými způsoby, včetně trojobalu) a dále využít ke smažení, pečení, zapékání a dokonce ke grilování

Připravená polenta díky své výrazné kukuřičné barvě působí na talíři velmi lákavě a pokud ji dobře ochutíme a doplníme zeleninou, může se stát našim oblíbeným pokrmem. Potěší nás určitě i její cena

Levně nemusí znamenat, že si nepochutnáme - oblíbené tipy na levné vaření najdeme v našem dalším článku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Nejnovější recepty Více