Brambory jsou nedílnou součástí české kuchyně - jsou velmi variabilní
Pěstování brambor se v našich zemích rozšířilo po třicetileté válce hlavně díky Marii Terezii, která nařízením brambory pěstovat a vařit zabránila hladomoru.
Naše hospodyně si s touto variabilní surovinou velmi brzy poradily a vznikala skvělá jídla se zajímavými a mnohdy poetickými názvy. A od 19. stol. už tvoří brambory důležitou a běžnou součást jídelníčku. Zvlášť, když naši předci zjistili, že z brambor lze vytvořit skvělé, tvárné a variabilní těsto. To už recepty na různé šišky, knedlíky a placky jako lavina zaplavily české domácnosti a většina z nich se zde drží dodnes. A jsme tomu rádi.
Kulinářské tipy a triky Ukázat další tipy
Co všechno z brambor můžeme uvařit?
Bramborová jídla
Brambora, naše národní zemědělská plodina, je univerzální a nedílnou součástí českého jídelníčku. Mohou se vařit ve slupce a loupat po uvaření, nebo oškrábat a vařit již oloupané, péct a smažit,… Podívejte se na všechny bramborová jídla.

Bramborové polévky
Bramborové polévky jsme rozebírali v jednom z minulých Tipů a triků na téma polévky na každý den. Tak jen stručně. Brambory v nich hrají roli výživnou a zahušťují je.
Samostatné chody
Nejrůznější zapékané, pečené a plněné brambory jsou už nedílnou součástí české kuchyně, stejně tak jako bramborové nákypy, placky a další dobroty.
Bramborové nákypy a zapečené brambory
Bramborové omáčky
Bramborové přílohy
Od bramborové kaše přes hranolky, noky až po saláty a knedlíky, to vše může tvořit výbornou přílohu k masitému nebo zeleninovému jídlu. I samotné obyčejné vařené brambory jsou chutné, stačí sůl a kousek másla nebo trochu výpeku.
Kulinářské tipy a triky Ukázat další tipy
Hranolky a pečené brambory
Bramborové knedlíky a noky
Moučníky s bramborami
Naše babičky a prababičky moc dobře věděly, že brambory v těstě pomohou vytvořit jemné a vláčné těsto na koláče, vdolky, škubánky, ovocné knedlíky apod. a naštěstí pro nás toto umění předaly dalším generacím.
Bramborové vdolky a koláče
Jídel z brambor je mnoho a může si vybrat každý. Ať už jídla z brambor smažíte, pečete, zapékáte nebo jen vaříte, je to vždy dobrota.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Hovězí kližka na mrkvi a pórku z pomalého hrnce
Přidáno před 8 hodinami

Kuřecí sýrová roláda
Přidáno před 20 hodinami

Kuřecí závitek se sušenými rajčaty a špenátem
Přidáno 7. 6. 2023 21:38

Vodňanské hovězí žížalky
Přidáno 7. 6. 2023 07:21

Kurkumáček za hubičku
Přidáno 6. 6. 2023 20:26

Pečené řízky z bůčku
Přidáno 6. 6. 2023 13:35
Komentáře
Nejsou zde žádné komentáře.