Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

10 rad, jak správně uchovávat potraviny: Vyhněte se moučným červům, ztvrdlému cukru nebo žluklým ořechům
Zdroj: Unsplash, Annie Spratt

Dostávají se vám ve spíži nebo v komoře do mouky moli? Nebo se vám stává, že vyndáte máslo z lednice a při mazání na chleba zjistíte, že je žluklé? Taková nepříjemnost dokáže pěkně otrávit. Na vině je bohužel většinou nevhodný způsob uložení těchto potravin. Co tedy dělat, aby vám vydržely mnohem déle?

Zásoby nejen ve spižírně

Mít plnou spižírnu je praktické a mnohdy to oceníte, pokud ale máte doma hodně potravin, snadno se vám může stát, že na něco zapomenete a jídlo se vám zbytečně zkazí. To samé se může stát i potravinám, které sice jsou před skončením minimální trvanlivosti, ale nemáte je uskladněné tak, jak vyžadují. Prozradíme vám, jak správně skladovat určité potraviny, aby dlouho zůstaly v kondici a vy jste nadarmo nevyhazovali peníze. 

  1. I když narazíte v obchodě na akci, nejste-li vášniví pekaři, mouku není vhodné nakupovat do zásoby na dlouhou dobu dopředu. Po několika měsících totiž zatuchne a při nevhodném skladování se vám do ní navíc mohou dát mouční červi. Také ji nikdy nepřechovávejte v papírovém pytlíku, v němž jste ji zakoupili. Vždy ji přesypejte nejlépe do vzduchotěsné dózy. Zabráníte tak tomu, aby přebírala pachy jiných potravin. Navíc se do ní nedostanou červi, a pokud by se náhodou objevili, nedostanou se ven a nenapadnou další sypké suroviny. Mouku je nejlepší skladovat na tmavém místě při teplotě 15-18 °C. Takové prostředí totiž zabrání jejímu žluknutí.
  2. I vločky a cereálie mohou napadnout mouční červi. Problém s moučnými červy je v tom, že se z nich pak vyvinou moli. Dostanou se všude, rádi hnízdí v sypkých potravinách a je obtížné je vymýtit. I jedna zapomenutá larva to může celé rozjet od znova. Jakmile vám jednou obsadí zásoby, nejlepším řešením je všechno sypké vyházet. I cereálie a vločky je proto vhodné přesypat do suchých, neprodyšných, uzavíratelných nádob a sklenic.
  3. V papírovém sáčku neuchovávejte ani cukr, rovněž jej přesypejte do uzavíratelných dóz. Cukr vám navíc neztvrdne, neslepí se do jedné velké hroudy a bude se vám stále dobře vmíchávat do čaje i zapracovávat do těsta.
  4. Aby vám máslo nežluklo nebo nezplesnivělo, musíte je skladovat v lednici. Neotevřené máslo uložte do uzavíratelného sáčku nebo nádoby, tak by vám mělo vydržet až čtyři měsíce. Již načaté máslo spotřebujte do tří týdnů. Pokud jste si máslo nakoupili zásoby, uložte si jej do mrazáku, tam vám vydrží až rok.
  5. Pro skladování medu je nejdůležitější teplota. Uzavřený med při teplotě pod 12°C vydrží klidně i několik let. Již otevřený med můžete klidně dát do lednice, zpomalíte tím jeho krystalizaci. Nejlepší je uchovávat jej ve skleněné nádobě a dávejte si pozor, aby se vám do ní nedostala voda. 
  6. Aby si pálivé koření zachovala svou ostrost a výraznou barvu, skladujte je ve zcela neprůhledné nádobě, pokud možno v ledničce.
  7. Majonézu po otevření uchovávejte zásadně v lednici. Vyšší teplota totiž napomáhá rozvoji mikroorganismů, které vám sice neublíží, ale zničí chuť omáčky. Příliš nízká teplota zase způsobuje, že se jednotlivé složky majonézy oddělí, a ona pak ztratí svou krémovou konzistenci. Majonézu ze sklenice vždy nabírejte jen čistou lžící, pak vám v chladničce vydrží i dva měsíce. Oproti tomu kečup, navzdory všeobecnému přesvědčení, po otevření v lednici být nemusí. Ale je lepší ho tam dát, vydrží pak déle. Zavřený kečup vydrží obvykle i po době minimální spotřeby. 
  8. Své nároky na skladování má rovněž káva. Ta namletá moc dlouho nevydrží, řešením je kupovat si v supermarketu v obalu zatavenou kávu zrnkovou, kterou si namelete sami až těsně před přípravou nápoje. Tu stačí přesypat do skleněné nebo porcelánové nádoby a ji pak uložit na tmavé, chladné a především suché místo. Složitější je to s kvalitní kávou pořízenou přímo v kavárně nebo kávovém obchodě. Tu doporučujeme opravdu spotřebovat cca do měsíce od pražení zrnek.
  9. Olivový olej nesnáší teplo, světlo ani vzduch, proto jej musíte pečlivě uzavřený skladovat v chladu a temnu. Kupujte rovnou olej v tmavých nebo kovových obalech a vždy po použití jej pořádně uzavřete. Pokud je láhev s olejem naplněná z 80 % a méně, urychluje se proces oxidace a olivový olej ztrácí charakteristickou vůni a chuť. Přelévejte proto olej postupně do menších a menších nádob.
  10. I tvrdé sýry vyžadují speciální způsob uchovávání a nestačí jen dát do ledničky v původním pootevřeném obalu. Sýry jako parmazán je hlavně nutné nechat dýchat. Z plastového obalu je proto přendejte a zabalte nejlépe do neparfemovaného kuchyňského papírového ubrousku. Plísňové sýry jako camembert či nivu uchovávejte v potravinářské fólii a silně aromatizované sýry patří do opravdu dobře uzavíratelné dózy, aby vám nazamořily celou lednici. 

 

Recepty k tomuto článku