10 rad, jak správně uchovávat potraviny: Vyhněte se moučným červům, ztvrdlému cukru nebo žluklým ořechům
15. 9. 2022 Ostatní
Dostávají se vám ve spíži nebo v komoře do mouky moli? Nebo se vám stává, že vyndáte máslo z lednice a při mazání na chleba zjistíte, že je žluklé? Taková nepříjemnost dokáže pěkně otrávit. Na vině je bohužel většinou nevhodný způsob uložení těchto potravin. Co tedy dělat, aby vám vydržely mnohem déle?
Zásoby nejen ve spižírně
Mít plnou spižírnu je praktické a mnohdy to oceníte, pokud ale máte doma hodně potravin, snadno se vám může stát, že na něco zapomenete a jídlo se vám zbytečně zkazí. To samé se může stát i potravinám, které sice jsou před skončením minimální trvanlivosti, ale nemáte je uskladněné tak, jak vyžadují. Prozradíme vám, jak správně skladovat určité potraviny, aby dlouho zůstaly v kondici a vy jste nadarmo nevyhazovali peníze.
- I když narazíte v obchodě na akci, nejste-li vášniví pekaři, mouku není vhodné nakupovat do zásoby na dlouhou dobu dopředu. Po několika měsících totiž zatuchne a při nevhodném skladování se vám do ní navíc mohou dát mouční červi. Také ji nikdy nepřechovávejte v papírovém pytlíku, v němž jste ji zakoupili. Vždy ji přesypejte nejlépe do vzduchotěsné dózy. Zabráníte tak tomu, aby přebírala pachy jiných potravin. Navíc se do ní nedostanou červi, a pokud by se náhodou objevili, nedostanou se ven a nenapadnou další sypké suroviny. Mouku je nejlepší skladovat na tmavém místě při teplotě 15-18 °C. Takové prostředí totiž zabrání jejímu žluknutí.
Mohlo by vás zajímat
- I vločky a cereálie mohou napadnout mouční červi. Problém s moučnými červy je v tom, že se z nich pak vyvinou moli. Dostanou se všude, rádi hnízdí v sypkých potravinách a je obtížné je vymýtit. I jedna zapomenutá larva to může celé rozjet od znova. Jakmile vám jednou obsadí zásoby, nejlepším řešením je všechno sypké vyházet. I cereálie a vločky je proto vhodné přesypat do suchých, neprodyšných, uzavíratelných nádob a sklenic.
Mohlo by vás zajímat
- V papírovém sáčku neuchovávejte ani cukr, rovněž jej přesypejte do uzavíratelných dóz. Cukr vám navíc neztvrdne, neslepí se do jedné velké hroudy a bude se vám stále dobře vmíchávat do čaje i zapracovávat do těsta.
- Aby vám máslo nežluklo nebo nezplesnivělo, musíte je skladovat v lednici. Neotevřené máslo uložte do uzavíratelného sáčku nebo nádoby, tak by vám mělo vydržet až čtyři měsíce. Již načaté máslo spotřebujte do tří týdnů. Pokud jste si máslo nakoupili zásoby, uložte si jej do mrazáku, tam vám vydrží až rok.
- Pro skladování medu je nejdůležitější teplota. Uzavřený med při teplotě pod 12°C vydrží klidně i několik let. Již otevřený med můžete klidně dát do lednice, zpomalíte tím jeho krystalizaci. Nejlepší je uchovávat jej ve skleněné nádobě a dávejte si pozor, aby se vám do ní nedostala voda.
- Aby si pálivé koření zachovala svou ostrost a výraznou barvu, skladujte je ve zcela neprůhledné nádobě, pokud možno v ledničce.
- Majonézu po otevření uchovávejte zásadně v lednici. Vyšší teplota totiž napomáhá rozvoji mikroorganismů, které vám sice neublíží, ale zničí chuť omáčky. Příliš nízká teplota zase způsobuje, že se jednotlivé složky majonézy oddělí, a ona pak ztratí svou krémovou konzistenci. Majonézu ze sklenice vždy nabírejte jen čistou lžící, pak vám v chladničce vydrží i dva měsíce. Oproti tomu kečup, navzdory všeobecnému přesvědčení, po otevření v lednici být nemusí. Ale je lepší ho tam dát, vydrží pak déle. Zavřený kečup vydrží obvykle i po době minimální spotřeby.
Mohlo by vás zajímat
- Své nároky na skladování má rovněž káva. Ta namletá moc dlouho nevydrží, řešením je kupovat si v supermarketu v obalu zatavenou kávu zrnkovou, kterou si namelete sami až těsně před přípravou nápoje. Tu stačí přesypat do skleněné nebo porcelánové nádoby a ji pak uložit na tmavé, chladné a především suché místo. Složitější je to s kvalitní kávou pořízenou přímo v kavárně nebo kávovém obchodě. Tu doporučujeme opravdu spotřebovat cca do měsíce od pražení zrnek.
- Olivový olej nesnáší teplo, světlo ani vzduch, proto jej musíte pečlivě uzavřený skladovat v chladu a temnu. Kupujte rovnou olej v tmavých nebo kovových obalech a vždy po použití jej pořádně uzavřete. Pokud je láhev s olejem naplněná z 80 % a méně, urychluje se proces oxidace a olivový olej ztrácí charakteristickou vůni a chuť. Přelévejte proto olej postupně do menších a menších nádob.
Mohlo by vás zajímat
- I tvrdé sýry vyžadují speciální způsob uchovávání a nestačí jen dát do ledničky v původním pootevřeném obalu. Sýry jako parmazán je hlavně nutné nechat dýchat. Z plastového obalu je proto přendejte a zabalte nejlépe do neparfemovaného kuchyňského papírového ubrousku. Plísňové sýry jako camembert či nivu uchovávejte v potravinářské fólii a silně aromatizované sýry patří do opravdu dobře uzavíratelné dózy, aby vám nazamořily celou lednici.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Ta nejkřupavější snídaně: Upečte si domácí granolu s oříšky, ovocem a kořením
Přehledný manuál: Jak správně skladovat potraviny, abyste ušetřili peníze i čas. Tyhle jednoduché zásady fungují pro všechny
12 tipů, jak ušetřit na jídle: Jak se vyhnout tajným trikům obchodníků, kde si dát polévku za dvacku a kde sehnat jídlo zdarma
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Maková náplň nastavená
Přidáno před 1 hodinou
Krémová bramboračka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 7 hodinami
Krémová míchaná vajíčka
Přidáno před 7 hodinami
Hovězí žebra s BBQ omáčkou
Přidáno před 20 hodinami
Kulajda podle Radka Davida
Přidáno před 20 hodinami
Červená řepa s fenyklem - salát
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Pohanková mouka je skvělou surovinou pro domácí pečení. Vyzkoušejte oblíbené recepty na chléb, lívance a palačinky
Skladujte jídlo správně a ušetřete: Víte, které potraviny (ne)patří do lednice?
Jak skladovat potraviny v lednici. Jak uchovat zeleninu, maso a mléčné produkty