Je vám po jídle zle? Na vině je překyselený žaludek! Co si dát, aby se břicho zklidnilo?
4. 12. 2020 Životní styl
Je vám po každém jídle nevolno? Máte pocit na zvracení, jste slabí, nafouklí, pálí vás žáha? Pak máte pravděpodobně překyselený organismus. Předtím, než sáhnete po osvědčené chemii z lékárny, zkuste rozbouřený žaludek uklidnit přírodní cestou...
Překyselené břicho umí potrápit
Pokud se vám stává, že po jídle trpíte mírnou, ale i silnější nevolností, je vám na zvracení, slabo, jste bledí, škrundá vám v břiše a pálí vás žáha, buď jste snědli něco zkaženého, anebo vykazujete příznaky překyseleného žaludku. Stát se to může každému a velmi snadno. Na vině je zvýšená konzumace kávy či alkoholu, ale také smaženého či hodně tučného jídla. Žaludek si sám k trávení jídla vytváří kyselinu chlorovodíkovou, z potravy ale tělo přijímá další kyselinotvorné látky. A právě nezdravé chuťovky, které jsou plné barviv, konzervantů a dalších "éček", pak v žaludku kvasí, a to se mu samozřejmě nelíbí.
Mohlo by vás zajímat
Nevolnost způsobená překyselením žaludku může trvat pár desítek minut, ale třeba i několik hodin a v nejhorším případě se vám bude dělat zle po všem, co sníte i pár dní. Nebude to nic nezvladatelného, ale při dlouhodobém překyselení organismu tělo přichází o důležité vitamíny a minerály, které musí vynakládat na neutralizaci kyselého prostředí. Akutní překyselení se dá řešit něčím z lékárny, ale také přírodní cestou - existují potraviny, které žaludek zklidní. Dlouhodobě pak pomůže překyselení předcházet a zabránit jen trvalá změna jídelníčku.
Co jíst a co ne?
Z logiky věci je při překyselení žaludku potřeba rychle přejít na zásaditou stravu. Do té primárně patří většina druhů zeleniny, takže si dejte cuketu nebo okurku, špenát, rajče, mrkev, ale klidně i česnek a cibuli. Možná překvapí, že z ovoce mezi zásadité dobroty patří citron a grapefruit. Jiné druhy ovoce ale vynechte, snad ještě banán tvoří výjimku. Úplně nejlepší je dát si něco kysaného, kefír nebo acidofilní mléko. To rozhněvané útroby vyloženě pohladí.
Dále se hodí mandle, celozrnné pečivo a suchary nebo luštěniny. Můžete si dopřát také slabší hořký kvalitní černý čaj a čistou vodu. Nezapomínejte, že překyselení jen posiluje stres a celková únava, takže součástí domácí léčby by měl být i klid a odpočinek na lůžku.
Mohlo by vás zajímat
Naopak se zcela vyhněte mléčným výrobkům, jako jsou sýry či máslo. Zapomeňte na pomeranče, ananas, bílé pečivo nebo cokoliv z kynutého těsta. Zapovězená jsou rovněž jablka, obzvlášť ta zelená. Samozřejmostí je vynechat i alkohol, kávu, výrazně kořeněné nebo solené výrobky a vše smažené. Z ořechů nejsou vhodné kešu a para, nepomohou vám ani arašídy. A dát si na pár dní až týdnů pauzu od sladkostí - tyčinek a bonbonů - tělu také jenom prospěje.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 28 minutami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 13 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 22 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 22 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 23 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno 26. 4. 2024 09:32