Jak zpracovat přebytek pažitky? V zimě se zásoby zelených natí budou hodit
Pažitka je nejchutnější na jaře, dokud je mladá a svěží. Tuto oblíbenou vytrvalou a mrazuvzdornou cibulovou zeleninu pěstujeme řadu let na jednom místě. Její stanoviště doplňujeme živinami, aby nás pak rostlina mohla zásobovat chutnými a zdravými natěmi.
Pažitku je potřeba opakovaně sklízet, jinak rostlina začne brzy vybíhat do květu. Pak již ztrácí na chutnosti, nicméně i půvabné fialové květy se dají zpracovat. S pažitkou je to podobné jako s dalšími zahradními bylinkami, které pěstujeme pro nať - když rostliny budeme pravidelně seřezávat, budou natě stále chutné a pěkně zelené, ale když je ponecháme svému osudu, budou žloutnout, slábnout a chuť bude nevalná.
Podívejte se, jak využít pažitku v kuchyni:
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zpracovat přebytek pažitky
Pažitka je výborná na namazané pečivo, do pomazánek a salátů. Dává výtečnou chuť polévkám a hodí se skvěle na posypání vaječných a bramborových jídel. A když natě nestihneme spotřebovat, jednoduše je uchováme na později. I když je pažitka nejchutnější čerstvá, v zimě oceníme i uložené přebytky.
- Nakrájenou pažitku snadno usušíme a pak uložíme do skleniček se šroubovacími víčky, které skladujeme v suchu a temnu. Sušenou pažitku používáme obdobně jako čerstvou, do polévek ji dáváme těsně před dokončením a co nejdříve podáváme, aby si natě zachovaly svěží barvu.
- Pažitku také jednoduše zmrazíme - uložíme ji do sáčků určených k mražení a označíme názvem. Nejlepší je i připsat datum zmražení. Mraženou pažitku používáme podle potřeby, podobně jako čerstvou. Dáváme ji do jídel, která jsou určena k okamžité konzumaci (pomazánky, saláty). Pokud ji nasypeme do polévky, kterou hned nespotřebujeme, měla by přejít varem.
- Zajímavou možností zpracování natí je výroba pažitkového oleje.
- Z pažitky lze připravit také pažitkové pesto.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 11 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 12 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 13 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 20 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Pažitka má nádherné jedlé květy. Víte, že je můžete naložit? Poradíme, jak na to
Pažitková omáčka podle staročeského receptu: Základem lahodné chuti je domácí vývar a smetana, pažitka dodá svěžest
Pažitková omáčka: Rakouská pikantní omáčka s křenem se podobá majonéze a báječně doplňuje šťavnatou hovězí špičku
Komentáře