Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Recepty z pohádek: Jednoduché nepečené rumové kuličky ptáka Ohniváka
Zdroj: Česká televize, foto z filmu Pták ohnivák (1997)

V dalším díle článkového seriálu Recepty z pohádek se naučíme péct snadné a lahodné rumové kuličky. Tedy, péct... Spíše vyrobit na ně hmotu a pěkně je "uhňácat". Rumové kuličky jsou totiž klasickým druhem nepečeného cukroví. A proč zrovna kuličky ptáka Ohniváka? Protože díky alkoholu mají opravdu ohnivý říz!

Cukroví, co má sílu

Advent je v plné síle, stejně jako sváteční nálada. Jako bychom se letos vinou všech příkoří uplynulého roku snažili užít si Vánoce déle, než je zvykem; už nyní máme chuť jíst cukroví, dívat se na pohádky a užívat si výjimečnou atmosféru tradičních prosincových radovánek. Všem, kteří to cítí stejně, ale samozřejmě i těm ostatním, je určen náš článkový seriál Recepty z pohádek, který se inspiruje klasickými a populárním českými pohádkami.

Tentokrát byl vzorem pták Ohnivák - bájný tvor s nádherným hlasem a peřím barvy plamenů. Právě svým zjevem nám připomněl rum, nápoj námořníků i králů, který je součástí spousty druhů vánočního cukroví. Jedním zástupcem za všechny pak zákonitě musí být to cukroví, které rum nese přímo ve jméně. Navíc je to cukroví snadné a nenákladné. Nepečené rumové kuličky si může dopřát opravdu každý!

Rumové kuličky ptáka Ohniváka

Co budeme potřebovat?

  • 200 gramů másla
  • 150 gramů moučkového cukru
  • 100 gramů kakaa holandského typu
  • 0,3 litru rumu
  • balíček piškotů
  • 50 gramů strouhaného kokosu

Postup: Nejprve ve větší míse rozdrtíme piškoty na menší kousky (ale ne úplně na prášek). K piškotům přidáme máslo pokojové teploty pokrájené na menší kostky (bude se nám lépe zpracovávat). Přisypeme kakao, cukr a nakonec přilijeme do mísy rum. Rukama vše pořádně prohněteme, dokud nemáme kompaktní těsto. 

Z těsta pak rukama tvarujeme malé kuličky, které následně obalujeme ve strouhaném kokosu a klademe je klidně rovnou na servírovací podnos. Pokud je ale nechceme hned jíst, tak kuličky skladujeme nejlépe v kovové uzavíratelné krabici v chladu, například na balkóně.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více