Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V čem tkví síla probiotik a jak vám mohou pomoci?
Zdroj: unsplash.com

Ne nadarmo se říká, že střeva jsou druhým mozkem člověka. Málokdo tuší, že lidská střeva obsahují až 2 kilogramy různých bakterií, přičemž většina z nich je v tlustém střevě. A jedny z těch nejvýznamnějších, které se v trávicím traktu nacházejí, jsou probiotika. Co to vlastně probiotika jsou a jaký je jejich vliv na lidské zdraví?

Probiotika versus prebiotika

Mezi probiotiky a prebiotiky je velký rozdíl. Probiotika jsou živé mikroorganismy, které výrazně přispívají ke zlepšení celkového zdravotního stavu člověka. To však platí pouze v případě, že jich užíváte dostatek. Probiotika najdete například v kysaných mléčných výrobcích, jako je například kefír či jogurt, ale také v tvrdých sýrech nebo tempehu.

Prebiotika jsou naproti tomu potravou pro probiotika. V praxi to pak znamená, že prebiotika jsou nestravitelné sacharidy, které podporují růst oněch zdraví prospěšných probiotik. Mezi prebiotika patří nestravitelná vláknina jako inulin nebo oligofruktóza. Konzumace vlákniny má tedy nejen vliv na výživu probiotik, ale pozitivně ovlivňuje celkový chod trávicího traktu.

Využijte maximální sílu probiotik

Chcete z probiotik takříkajíc vytřískat nejvíc, co to jde? Pak se zaměřte na jejich kombinaci s prebiotiky. Kombinaci probiotik a prebiotik se říká synbiotikum. Právě díky této dvojí síle vzniká akcelerace potenciálu obou prospěšných látek. A jak toho dosáhnout, aniž byste nutně využívali doplňky stravy? Můžete například zkombinovat bílý jogurt s ovesnými vločkami. V tu chvíli totiž smícháte probiotika v podobě kysaného mléčného výrobku a vlákninu, která se skrývá v ovesných vločkách. Skvělým příkladem synbiotik je také kimči, tedy fermentovaná zelenina, která je v současnosti tolik populární.

Probiotika ve formě doplňků stravy

Na trhu se nachází nepřeberné množství doplňků stravy a jednu větev v nich tvoří právě probiotika. Ty můžete ve formě tablet zařadit například ve chvíli, kdy jste absolvovali léčbu antibiotiky nebo cítíte, že vás delší dobu trápí potíže s trávením. Stejným způsobem můžete konzumovat i synbiotika, která se dají zakoupit nejčastěji ve formě kapslí. Než se však poženete do nejbližšího obchodu s vidinou nákupu probiotik, zamyslete se nad tím, zdali není lepší je zařadit natrvalo do jídelníčku v podobě vhodných potravin. Doplňky stravy by totiž měly tvořit spíše jakousi špičku stravovací pyramidy, nikoliv její základ.

Marie

Náhodný recept Zobrazit více