Holka u plotny radí: Podle jednoho receptu uděláte perník nebo jahodovou buchtu s drobenkou. Jak na to?
23. 5. 2022 Vaření
Taky máte rádi buchty na plech? Anebo dáváte přednost perníku? Následující recept může splnit obojí. Vyberte si, na co máte právě větší chuť a uložte si recept "dva v jednom".
Jahodové moučníky
Co jiného teď péct, než právě dobroty s jahodami, když je zrovna sezona těchto sladkých šťavnatých plodů. Mezi velmi oblíbené patří jahodová bublaniny, řezy, ale i mnoho dalších dezertů nebo pečených moučníků. Ten, který vám dnes nabídnu, připomíná vláčný nadýchaný perník a vlastně by to i perník být mohl. Jenže není!
Něco mu chybí a něco přebývá. Chybí perníkové koření a přebývají jahody a drobenka. Ale pokud máte rádi perník, vlastně není nic snazšího, než právě jahody a drobenku ubrat a k základnímu receptu přidat lžičku perníkového koření. Mám vyzkoušeno obojí a obojí funguje a chutná parádně. Tak vám dnes nabízím recept "dva v jednom".
Mohlo by vás zajímat
Perník versus buchta s jahodami
Ať už se rozhodnete pro perník nebo pro buchtu na plech, základní suroviny jsou v obou případech stejné. Takže budete potřebovat:
- 500 g polohrubé mouky
- 200 ml mléka
- 120 ml oleje
- 3 vejce
- 2 žloutky + sníh ze dvou bílků
- 2 lžíce povidel
- 2 lžíce kakaa (lze vynechat u jahodové verze)
- 1,5 prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
Pro verzi jahodovou navíc potřebujete jahody a drobenku s mandlemi. Pro verzi perníkovou přidejte k 1-2 lžičky perníkového koření. Jak na to? Smíchejte mouku, prášek do pečiva, kakao a vanilkový cukr (případně i perníkové koření). Vmíchejte mléko, olje, vejce, žloutky a povidla. Na závěr zlehka vmíchejte sníh z bílků.
Těsto vlijte do pekáče nebo na plech s vyššími okraji, pokud chcete, poklaďte jahodami a posypejte drobenkou. Recept na perfektní drobenku najdete tady. Buchtu (nebo perník) pečte v předehřáté troubě při 180 stupních asi 40 minut. Špejlí zkoušejte, zda už je těsto hotové. Pokud špejle po vytahžené zůstává suchá, je hotovo. Buchtu (nebo perník) pak nechte krátce vychladnout na plechu, následně ji pomocí pečicího papíru opatrně vyjměte a nechte zcela vychladnout na mřížce.
Závěrečné zdobení: V případně jahodové buchty ji stačí jen pocukrovat, u perníku stačí totéž, anebo jej můžete polít čokoládovou polevou, případně citronovou a do ještě vlahé polevy nasypat drcené vlašské ořechy. Dobrou chuť!
Můj tip: Tohle těsto je univerzální dokonce ještě na více způsobů. Můžete je připravit podle záklandího receptu (s kakaem nebo bez), nalít na plech a upéct řezy, které pak jednoduše prokrojíte, spojíte marmeládou nebo krémem a polijete čokoládovou polevou.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Horká domácí čokoláda zlepší náladu, zahřeje a dodá energii. Poradíme, jak ji udělat nejlepší a čím ji dochutit
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
Holka u plotny radí: Jak na božské knedlíky bosáky? Dokonalou chuť zajistí malý fígl
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Naložené ředkvičky
Přidáno před 42 minutami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 14 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Přečtěte si Zobrazit více
Rýžový koláč s kuřetem si zamilujete: Chutná božsky a ze zbytků z lednice a spíže ho zvládne připravit i kuchařský amatér
Holka u plotny peče: Rychlý perník na plech se skořicí a povidly je neskutečně vláčný díky jedné surovině
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí