Brokolice má své skalní fanoušky i odpůrce. Ty druhé snadno přesvědčíte lahodným quichem nebo pečenými placičkami
15. 6. 2022 Životní styl
Brokolice je přímo nabitá vitamíny, minerálními látkami a vlákninou. Je součástí prvních zeleninových příkrmů pro miminka, do větších dětí však bývá problém tento skvělý zdroj především vitamínu C dostat. Poradíme vám, jak na to.
Zdravotní benefity brokolice
Někteří si ji užívají, jiní jí nemohou přijít na chuť. A někdy bývá nesnadné naservírovat lákavě brokolici právě dětem. Přitom málokterá zelenina je tak významným zdrojem zdraví prospěšných látek, jako právě brokolice. Podle magazínu healthline.com pomáhá:
- s posilováním imunitního systému díky vysokému obsahu vitamínu C
- s bojem proti zánětům a nemocem, kde hlavními zbraněmi jsou silné antioxidanty
- se zdravým zrakem, o který se starají antioxidanty lutein a zeaxanthin
- se správným zažíváním díky vláknině a dalším látkám podporujícím optimální trávení
- se zdravím zubů, kostí, kloubů a pokožky, ke kterému přispívá vitamín K, vápník, fosfor a zinek
Mohlo by vás zajímat
Jak na atraktivní vařenou brokolici
Oblíbenost brokolice u dětí závisí zejména na přípravě pokrmu. Stejně tak, jak může být brokolice krásně zelená, křupavá a chutná, tak nesprávným postupem lze získat jen šedivou blátivou hmotu, kterou nedostanete ani do dospělých. Brokolici rozdělte na růžičky, vložte do studené osolené vody, přiveďte k varu a vařte 8-10 minut. Aby si zachovala krásnou barvu a křupavost, ihned po scezení ji vložte do hodně studené vody. Pokud brokolici dále chcete mít v pokrmu teplou, například jako přílohu, ohřejte ji nad párou.
Recepty z brokolice, které si děti zamilují
Brokolicovo-hrášková polévka
Kombinaci brokolice a hrášku v jemné krémové polévce děti neodolají. Na 4 porce potřebujete 1 menší brokolici, 250 g mraženého hrášku, 2 brambory, 1 l zeleninového vývaru, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 100 ml smetany, olej, sůl a pepř. Jak na to?
Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno, brambory na menší kostičky, brokolici rozdělte na růžičky a odstraňte tvrdé košťály. Na troše oleje nechte zpěnit cibuli, přidejte česnek, hrášek, brokolici a krátce orestujte. Zalijte horkým vývarem, přidejte brambory, osolte, opepřete a vařte 10 minut doměkka. Rozmixujte tyčovým mixérem, zjemněte smetanou a už jen krátce povařte. Do brokolicovo-hráškové polévky se skvěle hodí křupavé krutony.
Mohlo by vás zajímat
Brokolicové placičky se sýrem a šunkou
Karbanátky a placky na všechny způsoby milují nejen děti. Připravit je můžete i zdravěji, než smažením na oleji. Na 4 porce budete potřebovat 1 větší brokolici, 1 vejce, 100 g strouhaného sýra, 50 g šunky, 1 jarní cibulku, 1 stroužek česneku, strouhanku, olej, sůl a pepř. Jak na to?
Brokolici rozdělte na růžičky, vložte do studené osolené vody, přiveďte k varu, vařte 8 minut a ihned zchlaďte studenou vodou. Brokolici, cibulku, šunku a česnek nakrájejte nadrobno. Smíchejte brokolici, vejce, sýr, šunku, cibulku, česnek, osolte, opepřete a podle potřeby přidejte trochu strouhanky, aby placičky držely pohromadě. Namočenýma rukama vytvarujte placičky, které pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a potřený trochou oleje. Pečte na 180 °C asi 30 minut dozlatova. V polovině pečení brokolicové placičky otočte. Podávejte s bramborovou kaší nebo zeleninovým salátem.
Brokolicové pesto na těstoviny
Pesto z brokolice můžete použít nejen na těstoviny, ale také jako pomazánku na pečivo. Na 4 porce si připravte 1 větší brokolici, 1 stroužek česneku, 2 lžíce piniových oříšků, 1 lžíci hladkolisté petrželky, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžičku citronové šťávy, sůl a pepř. Jak na to?
Brokolici rozdělte na růžičky a odstraňte tvrdé košťály. Vložte do studené osolené vody, přiveďte k varu, povařte 10 minut a ihned zchlaďte studenou vodou. Brokolici rozmixujte společně s prolisovaným česnekem, piniovými oříšky, petrželkou, olejem a citronovou šťávou. Podle chuti osolte a opepřete. Brokolicové pesto promíchejte s uvařenými těstovinami a posypte parmezánem nebo jiným oblíbeným sýrem.
Brokolicový quiche (kyš) se sýrem
Slaný koláč s lahodnou brokolicovo-sýrovou náplní je výborný zatepla i zastudena. Na formu o průměru 25 cm potřebujete: těsto - 200 g hladké mouky, 110 g másla, 1 žloutek, 1 lžičku soli, náplň - 1 malou brokolici, 2 vejce, 200 ml smetany ke šlehání (min. 30 %), 100 g šunky, 200 g strouhané goudy nebo čedaru, 1 stroužek česneku, sůl a pepř. Jak na to?
Máslo čerstvě vytažené z lednice nakrájejte na kousky, přidejte mouku, žloutek, sůl a rukama vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinové folie a dejte na 1 hodinu do lednice. Těsto vyválejte, vložte do formy na koláč a několikrát propíchejte vidličkou. Aby se těsto v troubě nenafouklo, položte na něj pečicí papír a zatěžte trochou suchých fazolí. Pečte v troubě vyhřáté na 190 °C asi 15 minut a nechte vychladnout. Brokolici rozdělte na růžičky, vložte do studené osolené vody, přiveďte k varu a vařte 8 minut. Ihned zchlaďte studenou vodou. Smíchejte brokolici, nadrobno nakrájenou šunku, polovinu sýra, prolisovaný česnek, vejce, smetanu, sůl a pepř. Směs nalijte na připravený korpus, posypte druhou polovinou sýra a pečte na 180 °C asi 30 – 40 minut dozlatova.
Zdroje informací:
healthline.com
bonappetit.com
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den dětí: Oslavte jej s nápaditě a stylově. Vyrobte jim želé hady, housenky z ovoce nebo domácí nanuky
Den dětí je příležitostí udělat dětem radost.… Číst více
Strouhaný sýr v kuchyni - jednoduchý a chutný pomocník, který vylepší mnoho pokrmů
Strouhaný sýr Strouhaný sýr přidáváme do těst na sýrové tyčinky, sypeme jím pizzu a minipizzu. Zdobíme jím palačinky a langoše, přidáváme ho do… Číst více
Upečte dětem k jejich svátku cupcakes (kapkejky). Jsou jednoduché na přípravu a děti z nich budou mít radost
Nejjednodušším vhodným korpusem je muffin. Upéct muffiny je jednoduché a zvládne to kdejaký začátečník. Udělat krém nebo polevu také nemusí být… Číst více
Báječné zmrzlinové „překvápko“: Připravte si na Silvestra bombastické ledové dezerty
Oslavu posledního dne v roce si většinou… Číst více
Zdravé silvestrovské pohoštění: Zkuste delikátní špíz caprese nebo okurkové závitky!
Chlebíčky, obložené mísy plné salámů a sýrů,… Číst více
Deset tipů, co připravit na Silvestra dětem. Hlavně zdravé suroviny a hodně barev!
Jednohubky s pomazánkami Na jednohubky se děti těší. Připravujeme je z obyčejných rohlíků nebo z baget. Mažeme je oblíbenými pomazánkami a zdobíme… Číst více
Pro začátečníky: Tipy na jídla, která zvládne každý. Nejlepší bramborová kaše i zapečené masové kuličky vás nadchnou
Pro začátečníky existuje řada možností, jak… Číst více
Čeká vás dětská oslava? S těmito nápady na slané i sladké pohoštění zabodujete
Chcete přichystat svým dětem skvělou oslavu, na… Číst více
Pečeme s Ivou: Roztomilé chobotničky můžete s caparty připravit na Den dětí!
Nevíte, jak o víkendu zabavit děti? Vezměte je do… Číst více
Halloweenské MasterChef Česko: Jak na jednoduché chlupaté prsty z listového těsta, pařáty čarodějnice a další děsivé pohoštění
V sedmnáctém díle MasterChefa tak trochu strašilo… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pesto presto! Jak vyrobit levnou českou verzi slavné italské speciality, kterou si zamilujete?
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
Vitamíny pro děti: Čím posílit imunitu, podpořit růst nebo zahnat únavu?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 6 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 11 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 11 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 15 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 15 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 16 hodinami