Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynuté Maruščiny koláčky: Nadýchané a vláčné pečivo neodolatelně voní máslem. Důležité je správně pracovat s droždím
Zdroj: Toprecepty, JanaDorazinova

Koláčky jsou tradičním českým pečivem, na které je nespočet receptů. Upečte si kynuté Maruščiny koláčky a potěšte sebe i návštěvu. Jsou vynikající a z talíře hned zmizí.

Kynuté koláče

Kynuté koláčky a bábovka jsou snad nejtypičtějšími představiteli dezertů české kuchyně. A z obou je možné připravit nespočet různých variant. Ty tradiční koláčky jsou plněné tvarohem, korunované rumem provoněnými povidly a navrchu ozdobené máslovou drobenkou. Pohrát si ale můžeme s těstem i s náplněmi a drobenkou. 

Náplně nemusí být jen tvarohová, povidlová nebo maková, možností je více. I závěrečná drobenka zaslouží pozornost a dá se vylepšit

Malé opakování o droždí

  • Před použitím droždí zkontrolujeme jeho stav. Čerstvé droždí má tendenci relativně brzy plesnivět.
  • Kvalitní čerstvé droždí je typické světle krémovou barvou, snadno se drobí a typicky voní. 
  • Droždí neboli kvasnice jsou tvořeny kvasinkami, které pro svůj růst a rozmnožování (aby hezky vzešel kvásek) potřebují cukr. 
  • Droždí může být čerstvé, které skladujeme v lednici při teplotách 1–10 °C.
  • Může ale také být sušené. V tom případě platí, že 1 sáček sušeného droždí (7 g) je většinou určen na 500 g mouky (záleží na receptu). V případě tohoto droždí nechystáme kvásek, ale hned ho pojíme s moukou a dalšími ingrediencemi.
  • V případě využití čerstvých kvasnic je třeba opatrnost při kontaktu s vyššími teplotami (nad 55 °C). To je třeba pohlídat, když je přidáváme mléko a máslo. Měly by mít vlažnou teplotu. Droždí nemá rádo ani přímý kontakt se solí. 
  • Kynout pak dáváme na teplé místo, ale opět nesmí být příliš teplé. 

Česká

Tradiční česká kuchyně pracuje s tím, co v naší kotlině hojně roste. Typické jsou tedy brambory, pšenice, oves nebo zelí. Češi milují polévky, ale také omáčky. Naše chutě historicky ovlivnilo vaření…

Kynuté Maruščiny koláčky

Na zhruba 60 koláčků potřebujete: 600 g polohrubé mouky, 40 g droždí, 1 hrnek mléka (podle potřeby), 4 žloutky, 2 vrchovaté lžíce cukru a 1,5 sklenky oleje (asi 300 ml). Volitelná náplň: tvarohová, maková, ořechová, případně povidla. Dále: drobenka a máslo na pomazání po upečení.

Jak na to? Připravte si vyšší misku, nalijte do ní vlažné mléko, do něj rozdrobte droždí, přidejte trošku cukru a nechte vzejít kvásek.

Troubu předehřejte na 185 °C. Do mísy dejte žloutky, přisypte cukr a žloutky utřete. Přilijte olej, přisypte mouku a nalijte kvásek. Vypracujte hladké těsto. Pak ho překryjte utěrkou a nechte vykynout. Plech vyložte pečicím papírem. Těsto rozdělte na menší dílky, naplňte je nádivkou, koláče uzavřete a spojem dolů ukládejte je na plech. Do koláčků udělejte shora důlky a posypte je drobenkou. Pod drobenku můžete ještě dát trochu povidel. 

Plech vložte do předehřáté trouby a pečte podle velikosti koláčků cca 20 minut. Čas je pouze orientační. Po upečení koláče pokapejte rozpuštěným máslem a okraje máslem potřete.

Náš tip: Upečte si kynuté koláčky podle následujícího videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více