Jak udělat krutony v troubě nebo na pánvi. Oblíbené křupavé kostičky do polévek a salátů
Krutony připravujeme ze staršího pečiva. Rohlíky, chléb, bagety, toustový chléb - všechno se hodí. Krutony dovedou vylepšit a pozvednout krémové polévky a saláty. Jejich příprava je snadná a nejchutnější jsou čerstvé.
Krutony ze staršího pečiva
Starší, ale i čerstvé, pečivo nakrájíme na úhledné kostky o velikosti přibližně 1 cm x 1 cm. Krutony pečeme buď v troubě nebo na pánvi, na sucho nebo na tuku Jsou to vlastně miniaturní "topinky", proto je i jejich příprava obdobná. Zvlášť chutné jsou s česnekem a kořením.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit krutony v troubě
- Kostky nakrájeného pečiva rozložíme na plech - buď přímo, nebo na pečící papír.
- Plech vložíme do trouby vyhřáté přibližně na 180 °C.
- Necháme krutony v troubě mírně zezlátnout.
- Pokud je pokapeme ještě před vložením do trouby olejem, přijmou zbytečně velké množství tuku.
- Proto raději zvlášť na pánvi rozehřejeme olej (případně Zlatou Hanu nebo máslo), do kterého po chvilce vmícháme rozmačkaný česnek a sůl. Zahříváme. Česnek se krásně rozvoní.
- Kdo chce, přidá ještě oblíbené koření (suché nebo čerstvé) a krátce prohřeje.
- Jakmile vytáhneme plech z trouby, vmícháme do krutonů připravený rozehřátý olej s česnekem a kořením.
- Dobře promícháme a plech ještě na malou chvilku vložíme do trouby, aby se chutě prostoupily.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit krutony na pánvi
- Krutony připravujeme i na pánvi. V tom případě je vložíme do předem rozehřátého tuku a smažíme je dozlatova, občas zamícháme.
- Ke konci smažení přidáme rozmačkaný česnek, sůl a vhodné koření.
- Prohřejeme, promícháme a odstavíme.
- Hotové krutonky necháme okapat na mřížce nebo je položíme na chvilku na papírový ubrousek.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit krutony nasucho
- Krutonky lze péct jen na sucho - v tom případě použijeme troubu, pánev nebo kontaktní gril.
- Na sucho opečené krutony nemusíme spotřebovat hned, po zchladnutí je nasypeme do sklenice a používáme podle potřeby.
- Před použitím je ohřejeme - pak jsou chutnější.
- Kdo chce, promíchá ohřáté krutony s ochuceným česnekovým olejem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Polévky s krutony
Krutony dáváme hlavně do krémových polévek. Budou s nimi ještě chutnější. Hodí se do česnečky, brokolicové, cuketové a do hrachové polévky - ze suchého a zeleného hrachu (čerstvého i mraženého). Tradičně se přidávají do rybích polévek.
Saláty s krutony
Krutony jsou oblíbené v salátech. Skvělé jsou v kombinaci s rajčaty, paprikou, bazalkou a balkánským sýrem. Česnekové krutonky lze dochutit provensálským, chilli nebo italským kořením. Krutonky s mletou paprikou ohříváme pouze krátce, aby nezačaly hořknout.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Česnek - nepostradatelný pomocník v kuchyni s bohatou historií
Tři pivní polévky, které chutnají skvěle: Česká s krutony, německá s vejci nebo francouzská s cibulí na podzim parádně zahřejí
Španělská studená polévka gazpacho z rajčat příjemně osvěží i ochladí a s přidanými krutony i skvěle zasytí
Komentáře