Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak udělat krutony v troubě nebo na pánvi. Oblíbené křupavé kostičky do polévek a salátů
Zdroj: Pixabay

Krutony připravujeme ze staršího pečiva. Rohlíky, chléb, bagety, toustový chléb - všechno se hodí. Krutony dovedou vylepšit a pozvednout krémové polévky a saláty. Jejich příprava je snadná a nejchutnější jsou čerstvé.

Krutony ze staršího pečiva

Starší, ale i čerstvé, pečivo nakrájíme na úhledné kostky o velikosti přibližně 1 cm x 1 cm. Krutony pečeme buď v troubě nebo na pánvi, na sucho nebo na tuku Jsou to vlastně miniaturní "topinky", proto je i jejich příprava obdobná. Zvlášť chutné jsou s česnekem a kořením.

Jak připravit krutony v troubě

  • Kostky nakrájeného pečiva rozložíme na plech - buď přímo, nebo na pečící papír.
  • Plech vložíme do trouby vyhřáté přibližně na 180 °C.
  • Necháme krutony v troubě mírně zezlátnout.
  • Pokud je pokapeme ještě před vložením do trouby olejem, přijmou zbytečně velké množství tuku.
  • Proto raději zvlášť na pánvi rozehřejeme olej (případně Zlatou Hanu nebo máslo), do kterého po chvilce vmícháme rozmačkaný česnek a sůl. Zahříváme. Česnek se krásně rozvoní.
  • Kdo chce, přidá ještě oblíbené koření (suché nebo čerstvé) a krátce prohřeje.
  • Jakmile vytáhneme plech z trouby, vmícháme do krutonů připravený rozehřátý olej s česnekem a kořením.
  • Dobře promícháme a plech ještě na malou chvilku vložíme do trouby, aby se chutě prostoupily.

Jak připravit krutony na pánvi

  • Krutony připravujeme i na pánvi. V tom případě je vložíme do předem rozehřátého tuku a smažíme je dozlatova, občas zamícháme.
  • Ke konci smažení přidáme rozmačkaný česnek, sůl a vhodné koření
  • Prohřejeme, promícháme a odstavíme.
  • Hotové krutonky necháme okapat na mřížce nebo je položíme na chvilku na papírový ubrousek.

Jak připravit krutony nasucho

  • Krutonky lze péct jen na sucho - v tom případě použijeme troubu, pánev nebo kontaktní gril.
  • Na sucho opečené krutony nemusíme spotřebovat hned, po zchladnutí je nasypeme do sklenice a používáme podle potřeby.
  • Před použitím je ohřejeme - pak jsou chutnější.
  • Kdo chce, promíchá ohřáté krutony s ochuceným česnekovým olejem.

Polévky s krutony

Krutony dáváme hlavně do krémových polévek. Budou s nimi ještě chutnější. Hodí se do česnečky, brokolicové, cuketové a do hrachové polévky - ze suchého a zeleného hrachu (čerstvého i mraženého). Tradičně se přidávají do rybích polévek.

Saláty s krutony

Krutony jsou oblíbené v salátech. Skvělé jsou v kombinaci s rajčaty, paprikou, bazalkou a balkánským sýrem. Česnekové krutonky lze dochutit provensálským, chilli nebo italským kořením. Krutonky s mletou paprikou ohříváme pouze krátce, aby nezačaly hořknout.

Krutony jsou nejlepší čerstvé. Mají výbornou chuť a můžeme je jíst "jen tak" - pokud nemají příliš tvrdou kůrku a jsou doplněné třeným česnekem, chutnají velmi dobře. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky