Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Proč máme chuť na sladké? Může za to špatný jídelníček, ale i stres a únava
Zdroj: IconsTeam8, Unsplash.om

Zdravý životní styl je už několik let trendem i mezi Čechy a obrací se k němu čím dál více lidí. Úsilí o kvalitní jídelníček však mnohdy zhatí neovladatelná chuť na sladké. V jejím pozadí může stát mnoho faktorů, kterým naštěstí jde včas předejít, a tak snadněji dosáhnout vytyčeného cíle.

Špatný jídelníček

Za chuť na sladké může pokles hladiny cukru v krvi, který je mnohdy způsobem konzumací potravin s tzv. rychlými cukry, které jsou pro organismus rychlým zdrojem energie, a tak zasytí jen na krátkou dobu, což způsobuje, že se brzy objevuje pocit hladu. Nejčastějším zástupcem rychlých cukrů je bílý cukr a vše co jej obsahuje a cukr rafinovaný v podobě bílé mouky, brambor, kukuřice a bílé rýže. Do této kategorie patří všechny potraviny s vysokým glykemickým indexem.

 

Ty bychom měli co nejvíce nahrazovat potravinami s nízkým glykemickým indexem, které obsahují tzv. pomalé cukry, které zvýší hladinu cukru v krvi a zasytí na dlouhou dobu. Mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem patří především luštěniny, zelenina, ovoce s vysokým obsahem vlákniny, celozrnné obiloviny a rýže apod. Různé seznamy potravin a jejich glykemických indexů snadno naleznete na internetu.

Pokud vás však i přes správnou skladbu jídelníčku s ohledem na glykemický index sacharidových potravin přepadají chutě na sladké, možná je na vině nedostatek bílkovin. Bílkoviny proto nezapomínejte pravidelně zařazovat do jídelníčku, a to nejen v podobě libového masa a ryb, ale také v podobě vajec, mléka, sýrů, tvarohu či tofu. Tyto potraviny zajistí, že glykemická hladina v krvi nebude kolísat.

 

Rozhodující samozřejmě je také velikost porcí a pauzy mezi jednotlivými jídly. Jíst byste měli menší porce minimálně 5x denně, a to přibližně po 3 hodinách. Pokud jsou přestávky mezi jídly delší, důsledkem je pokles cukru v krvi, který vyvolá nezřízený hlad a chuť. V takovém případě si pak jen stěží dáte malý zeleninový salát, ale spíše sáhnete po pořádné porci něčeho, co vám rychle navrátí ztracenou energii.

 

Stres a únava

Na pocitech hladu a chutě na sladké se podepisuje také náš životní styl. Jestliže jsme vystresovaní a unavení, není divu, že častěji saháme po čokoládové tyčince a sklenici sladkého nápoje, které nás alespoň na chvilku nakopnou. Základem zdravého jídelníčku je tedy zdravý životní styl, proto dostatečně spěte (minimálně 6 hodin denně), sportujte a osvojte si techniky a metody zvládání stresu a odstranění napětí (např. jógu).

Psychika

Chuť na sladké může mít také psychologické příčiny. Kromě již zmíněného stresu si sladkými pochoutkami můžeme kompenzovat neuspokojení některé potřeby. K nezdravému přejídání se nejčastěji uchylují lidé osamělí, kterým chybí láska a podpora, a lidé nejistí s nízkým sebehodnocením a sebevědomím. Pokud za závislostí na sladké stojí nějaký psychologický problém, je třeba ho řešit, neboť tyto situace nemusí končit pouze nadváhou, ale také vážným zhoršením zdravotního stavu.

Proto vám na cestě za zdravějším životem přejeme mnoho sil a vytrvalosti!

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Eva Vikinová

30. 8. 2013 06:35

Myslím,že se to opravdu týká lidí, kteří neprožívají jiná potěšení.Nemají koníčky,nemají velmi blízkou osobu,která by je naplnila a dodala jim pocit štěstí.Soudě podle sebe,nadějné vyhlídky na zlepšení jsou mizivé.Ale hledat způsoby a věřit, že se vše obrátí můžeme vždycky.Pro mne by byl spolehlivý recepr zamilovat se.Do někoho nebo do něčeho, kromě jídla!!!!! Eva

IvanaLK

19. 6. 2013 20:58

:no:

rebeka rebeka

16. 6. 2013 17:37

zizala::-D:-D souhlas:yes:;-) navíc, já sladké jednoduše miluju, a vůbec si nemyslím, že je to proto, že mi klesá hladina cukru v krvi.. tak daleko to totiž nikdy:-!:-D nenechám dojít... u mě je to prostě tím, že sladké zbožňuju.. ať jsem vystresovaná či v pohodě.. takže... jak kdo;-)
Ale článek je hezký a zajímavý:-K

danielle72 danielle72

13. 6. 2013 23:08

zizala: Také mi to neudělalo dobře - čtu to v jedenáct v noci a první, co mě u té horní fotky napadlo, bylo otevřít šuplík a najít něco (samozřejmě sladkého) na zub:-D

Severinka Severinka

13. 6. 2013 09:18

i já mám stále chuť na sladké, ale přitom jím i to ostatní tj., bílkoviny, luštěny, zeleninu i ovoce, nebude to tím že jsem jen prostě mlsná:-D:-D:-D:-D

zizala zizala (moderátorka)

11. 6. 2013 18:51

:-)) Ovšem číst tento článek a zároveň se dívat na ty první dvě fotky - to je čistý masochizmus :-8;-):-))

hanahcotton hanahcotton

11. 6. 2013 10:39

:yes::yes::yes::yes: velmi pravdivé - znám z vlastní zkušenosti - a změna jídelníčku není nikdy na škodu :yes::yes::yes:

snazilka

11. 6. 2013 06:36

Tento srozumitelný článek potvrzuje moje vlastní zkušenosti. Možná na to nevypadá, ale zdá se mi velmi hodnotný - v pár větách je toho řečeno mnoho a všechno podstatné. Bez balastu a komerčních nesmyslů. Kdo chce, může se od něho odrazit, zajímat se dál a pomalu i změnit špatné stravovací návyky. A neznamená to úplně se vzdát sladkostí... Přeji hodně štěstí všem, kteří se o to snaží:-K

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více