Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pro dobré zdraví je rozhodující právě duševní pohoda. Děje-li se nám něco špatného, přichází to proto, abychom se nad sebou zamysleli, případně pochopili, kde děláme chyby. Je tedy na nás, jak s touto informací naložíme. Buď ji odmítneme a odsuneme někam do pozadí, protože se tím nechceme zabývat, nebo začneme daný problém řešit a odstraníme problém nadobro.

Pro dobré zdraví je rozhodující právě duševní pohoda. Děje-li se nám něco špatného, přichází to proto, abychom se nad sebou zamysleli, případně pochopili, kde děláme chyby. Je tedy na nás, jak s touto informací naložíme. Buď ji odmítneme a odsuneme někam do pozadí, protože se tím nechceme zabývat, nebo začneme daný problém řešit a odstraníme problém nadobro.

Je velice těžké odolat okolním tlakům, kdy nás neustále míjí stres, nemocní lidé a další negativní vlivy. Rozhodně však jde proti tomu bojovat. Nejdříve je důležité posílit tělo psychicky. Pokud nás ovládá radost a pozitivní nálada, špatně naladění lidé se nám budou vyhýbat. Možností, jak toho dosáhnout, je vícero.

Stres je v dnešní době všudypřítomný a není prakticky možné se mu vyhnout. Je ale možné se naučit s ním velmi účinně bojovat. Tento boj je po nějaké době velmi snadné přenést do úrovně, kdy si jen pomyslíme, že budeme v duševní pohodě a pouhá myšlenka tuto pohodu zařídí. Jediné, co je potřeba, je uložit si ji do hlavy tak, aby poté byla schopna přebít všechny ostatní myšlenky.

Koupel

Jako rituál pro duševní pohodu je ideální koupel při svíčkách. Praktikujeme ji nejlépe před spaním. Ve vaně se zapálenými svíčkami se uvolníme a myslíme na pozitivní věci. Rituální koupel by měla trvat alespoň 15-20 minut. V koupelně nerozsvěcujeme a využijeme světlo ze zapálených svíček. Ihned po koupeli je dobré se uložit ke spánku.

Masáže

Masáže jsou jednou z nejstarších a nejpřirozenějších léčebných metod, které vám mohou pomoci udržovat vaše zdraví v přirozeném stavu. Uvolněné tělo je aktivnější a dovolí vám dosáhnout vašich denních cílů s větším klidem.

Lidské tělo potřebuje lidský dotek a toho nám naše uspěchaná doba mnoho neposkytuje. Léčivá moc doteku odstraňuje stres, omlazuje a dává blahodárný pocit zdraví. Život může přinést nejednu bolest, ale masáž vám ji pomůže překonat.

Spánek

"Spánek je jediný dar bohů, který je nenahraditelný." napsal již před dvěma tisíciletími řecký filozof Plutarchos. Staří Číňané věřili, že jen ve spánku může člověk splynout s vesmírem.

Spánek je stav, který lze charakterizovat minimálním pohybem, sníženým reagováním na vnější podněty, stereotypní polohou těla a přechodným trváním. Lidé spí v poloze vleže se zavřenýma očima. Naše zdraví, spokojenost, štěstí, vitalita nadšení a mnoho dalších příznivých ukazatelů je závislá na dobrém spánku.

Sport a procházky v přírodě

     

Sport přináší psychickou i tělesnou pohodu a dobře se při něm odreagujete. Máte v sobě nahromaděný stres? Zajděte si na lekci tance, spinningu, kickboxu či jiné pohybové aktivity. Cvičení je skvělým lékem na srovnání hladiny hormonů. Proti stresu se obzvláště doporučuje jóga nebo tai-chi. Dělejte však pouze to, co vás baví!

Jestli nejste příznivcem žádného sportu, alespoň si občas zajděte na procházku do přírody. Při svižnější procházce začne tělo produkovat endorfiny a vaše nálada se podstatně zlepší.

Sex

Milujte se. Když jste vynervovaní, asi na nějaké sexuální hrátky nebudete mít zrovna moc velké pomyšlení. Nicméně je dokázáno, že sex dokáže ulevit od napětí a zmírnit stres. Výhodou je, že se vám poté bude i lépe usínat.

Při milování tělo produkuje hormon endorfin, díky kterému máme dobrou náladu a mnohem pozitivněji vnímáme i posuzujeme své okolí. Je-li tedy člověk spokojen po sexuální stránce, může se to odrazit nejen na výborné náladě, ale také na fyzickém i duševním zdraví.

Jídlo

Jídlo je prospěšné nejen proto, že člověka nasytí a dobře chutná. Potraviny, které přijímáme, působí na organizmus také zevnitř. Ovlivňují naši náladu, naše emoce a naši energetickou rovnováhu. Zda jsme malátní a apatičtí nebo radostní a plní energie - to záleží mimo jiné i na tom, jak se stravujeme.

Ať už si připravujete jakékoli jídlo, snažte se, aby bylo pro vás zážitkem. Požitek z jídla se stupňuje, pokud mu věnujete náležitou pozornost. Kromě toho naše rozpoložení reaguje i na éterické oleje, které jsou obsaženy zejména v bylinkách. Dále existuje řada potravin, o kterých se ví, že mají na tělo stimulující a zčásti také afrodizující účinky. V zásadě je to tedy zcela jednoduché: ke štěstí se lze dopracovat stravou, ale je třeba vědět, po čem sáhnout!

Radost a úsměv

Radujte se a dělejte si malé radosti, třeba tím, že si koupíte něco milého. Dopřejte radost druhým. Přestaňte se mračit a více se usmívejte…třeba jen tak…

A jaký to má vlastně celé smysl?? Pokud se usmíváte na druhé lidi a lidé na vás, je to nádherný pocit, člověk získá zcela jinou a to skvělou a pozitivní náladu a snad se i občas podaří tuto náladu aspoň z části přenést na druhé.

Každý pro zlepšení dobré nálady používá svůj rituál. Někdo poslouchá hudbu, někdo si přečte knihu, nebo si pustí film. Není důležité, co v danou chvíli uděláte, ale co vám pomůže dobrou náladu navodit. Proto se nepoddávejme stresu a užívejme si co nejvíce krásných a pohodových dní v blízkosti těch, co máme rádi.

A HLAVNĚ…MĚJTE RÁDI SAMI SEBE

Komentáře

domácíbuchtička

16. 2. 2015 16:47

Zvláštní je, že pokud se dá ošálit mozek a přivodit dobrá pohodička, proč to neplatí u spánku:-*zdenkak.mypage.cz. Trpím nespavostí, stále na prášcích na spaní být nechci, přikazuji, poroučím, ale mozek neposlouchá. Asi dělám něco špatně?

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více