Pečeme s Ivou: Veliké koláče lopaťáky pekly kdysi už naše prababičky. Jsou podobné frgálům, plněné povidly a sypané drobenkou
19. 1. 2023 Vaření
S tímto receptem lehce nakoukneme do historie koláčů. Velký lopaťák, koláč sázený do pece pekařskou lopatou, je předchůdcem frgálů i mnoha menších koláčků. A proč trnčený? To proto, že je pečený s povidly ze švestek, trnek.
Když pekařka promluví...
Lopaťáky (či tzv. pecové vdolky) byly vlastně předchůdcem malých koláčů, koláčků nebo vdolečků (jak se jim někde říkávalo). Velké koláče o průměru až 35 cm, s náplní na povrchu, se sázely do chlebové pece na dřevěné lopatě. Dělávaly se prý trnčené, hruškové nebo syrové (tvarohové) – tak se píše v nádherné knize Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku.
Jsou vlastně hodně podobné frgálům. Pravděpodobně se pekly z jiného těsta, než je to popsané o kousek níž, ale – zkuste si i tak upéct kousek "téhle historie"
Co budeme na na 2 koláče o průměru asi 30 cm potřebovat? Těsto: 150 g vody, 15 g cukru, žloutek, 30 g změklého másla, 200 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, 8 g čerstvého droždí
Náplň: švestková povidla a drobenka (40 g másla, 40 g cukru, 80 g polohrubé mouky)
Jak budeme postupovat? Ručně nebo robotem: ve vodě rozmícháme cukr, droždí, asi 2 lžíce z přichystané, odvážené mouky a necháme 20 minut pracovat. Pak přidáme zbytek surovin a vymísíme příjemně měkké těsto. Těsto je nutné nechat nakynout – mísu zakryjeme utěrkou, postavíme do teplé místnosti a necháme asi hodinu kynout. Zatím si připravíme drobenku.
Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na dva díly. Každý kus pak vyškrábneme na pomaštěný plech a malým válečkem vyválíme nebo prsty roztáhneme do tenkého, kulatého koláče o průměru asi 30-35 cm.
Oba koláče potřeme povidly, posypeme drobenkou a upečeme ve vyhřáté troubě (170-180 °C / asi 20 minut).
Drobečky z ošatky
- Těsto můžeme uhníst i v domácí pekárně, ale protože je ho poměrně málo, používám jen kuchyňský robot.
- Hotový koláč můžete po upečení, ještě horký pokapat rozpuštěným máslem s rumem. Bude úžasně vonět.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Co je omládek a kam jej použít? Chuť pečiva dovede povýšit k dokonalosti
Mezi nejkrásnější interiéry roku patří i pražská kavárna Kofínno nebo restaurace Marie B s tajemným menu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 5 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 9 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 11 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak připravit drobenku? Každá kuchařka má svůj oblíbený recept, stačí si vybrat
Komentáře
19. 1. 2023 17:05