Plesné tašky z lednicko-valtického areálu: Bramborové placky jsou křupavé, krásně voní sádlem a úplně nejlepší jsou se škvarky
17. 5. 2024 Vaření
Když někam jedete, rádi ochutnáváte místní speciality? V tom případě si na Břeclavsku dejte plesné tašky. Navzdory zajímavému názvu jde o vlastně jen obyčejné bramborové placky. Tyto jsou ovšem opečené na sádle, což jim zaručuje dokonalou křupavost.
Trochu jiné bramborové placky
Pokud patříte k milovníkům jednoduchých bramborových jídel ze starých časů, plesné tašky si určitě zamilujete. Tyto moravská specialita je takovou vylepšenou verzí klasických bramborových placek. Plesné tašky se ovšem spojují hlavně s oblastí lednicko-valtického areálu, a i když nejsou tak slavné jako oba překrásné zámky a další místní stavby, stojí za to je ochutnat.
Mohlo by vás zajímat
Specialita z Hlohovce
Tašky pocházejí z obce Hlohovec, která leží přesně mezi Lednicí a Valticemi. Jde o poměrně malou obec, známou svým klasicistním Hraničním zámkem, ale i Fazolafestem, který se tu pořádá vždy na podzim. Hlavní hvězdou této akce jsou samozřejmě fazole, z nichž se připravují guláše, saláty, moučníky a nebo oblíbená polévka fazulačka. A právě k ní se tu často podávají plesné tašky.
Mohlo by vás zajímat
Stočené jako palačinky a krásně křupavé
Pokud by vás zajímalo, odkud pochází jejich název, usuzuje se, že zřejmě nějak souvisí se slovem plesat, tedy tančit nebo i točit se, neboť se placky stáčejí do roličky. Trochu tak připomínají bramborový závin, neplní se ale jako klasický závin, ale potřou se sádlem, posypou škvarky (nebo třeba sýrem pro vegetariány) a stočí jako palačinky. Nakonec se pak ještě zapečou v pekáčku z obou stran, což jim dodá úžasnou křupavost.
Mohlo by vás zajímat
Recept na hlohovecké plesné tašky
Plesné tašky se dělají z klasického bramborového (neboli krumpírového, jak se říká v Hlohovci) těsta a jejich příprava je poměrně snadná. Navíc jde o levnou pochoutku. A jak tedy na ně?
Budete potřebovat: 500-600 g vařených brambor, 1 vejce, sůl, polohrubou mouku podle potřeby. Na náplň si připravte: sádlo, hrubou krupici a škvarky.
- Vychladlé a nejlépe den předem vařené brambory nastrouhejte najemno, osolte, přidejte vejce a tolik polohrubé mouky, aby vzniklo měkké těsto. Těsto rozdělte na několik částí a z každé pak vyválejte tenkou placku.
- Placky potřete rozpuštěným sádlem, posypeje malou hrstičkou hrubé krupice a krájenými škvarky. Osolte, stočte, konce zahněte a rolky naskládejte do sádlem vymazaného pekáčku.
- Vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 30-35 minut. Během pečení můžete placky ještě na povrchu potřít rozpuštěným sádlem a otočit je, aby byly křupavé ze všech stran. Podávat je můžete teplé nebo studené nakrájené na řezy.
Náš tip: Klasické bramborové placky vylepšené špekem si můžete připravit podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Koláčové dobroty od Marcely: Pekařka nám prozradila svůj recept na dvojctihodné koláčky, které voní máslem a rumem
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Bramborové placky jako od babičky: Jaký je ideální poměr brambor a mouky?
Nejnovější recepty Více
Boží milosti - recept z kuchařky vydané v roce 1955
Přidáno před 14 hodinami
Jednoduché čínské nudle
Přidáno před 21 hodinami
Kedlubnový salát
Přidáno před 22 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno před 23 hodinami
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno 11. 6. 2024 20:43
Gyóza knedlíčky
Přidáno 11. 6. 2024 18:17